Englanninspringerspanieli on käyttöominaisuuksiltaan lähinnä ylösajava lintukoira ja yhä enenevässä määrin ovat metsästäjät kiinnittäneet huomiota sen erinomaisiin metsästysominaisuuksiin. Se on sekä fyysisesti että psyykkisesti vahva koira, joka soveltuu liikkumaan ulkona ympärivuotisesti ja kestämään vesityöskentelyn kylmässäkin vedessä. Jatkuvasti ulkona pidettävä koira ei tämäkään kuten ei mikään muukaan spanieli ole. Miellyttävän luonteensa takia englanninspringerspanieli hankitaan myös seurakoiraksi ja valtaosa kannastamme onkin näitä koiria.

Englanninspringerspanieli on vahva, sopusuhtainen, ryhdikäs koira. Sen rintakehä on syvä ja tilava ja raajat vankat. Pää on sopusoinnussa runkoon ja urokset ja nartut erottuvat selvästi. Liikkeiden tulee olla vapaat ja maatavoittavat. Karvapeite on suora ja tiivis sekä säänkestävä. Häntä ei saa nousta selkälinjan yläpuolelle. Sen säkäkorkeus on keskimäärin 51 cm.

Tyypillinen englanninspringerspanieli on ystävällinen, innokas miellyttämään, oppivainen ja yhteistyöhaluinen. Arkuutta ja aggressiivisuutta ei saa esiintyä.