Näytteenotto-ohje Fukosidoosi / Pra Cord1 tutkimuksia varten
Suomessa ei enää tehdä yksittäisiä Fukosidoosi / PRA Cord1 tutkimuksia!

Teettämällä koirallesi Genoscoperilla DNA passin saat kuitenkin tietoosi koirasi Fukosidoosi sekä PRA Cord1 statukset, sillä nämä kuuluvat osana passia. Seuraa Genoscoperin kotisivujen ohjeita näytteenottoon:http://www.genoscoper.com/ Jos et kuitenkaan tarvitse koirallesi koko passia, vaan haluat ostaa yksittäisen testin, saa sen helpoiten teetettyä lähettämällä näytteen Iso-Britanniaan: Animal Health Trusthttp://www.aht.org.uk/cms-display/genetics_tests.html Seuraa Animal Health Trustin sivuilla ohjeita näytteenottoon ja lähetykseen liittyen.

Yleistä


1. Näytteen ottaa eläinlääkäri, tutkimuslaboratorion edustaja tai muu Suomen Kennelliiton tehtävään nimeämä henkilö (kennelneuvoja, tunnistusmerkitsijä).
2. Näytteenottaja tarkistaa koiran tunnistusmerkintänumeron (TM-numeron; mikrosiru tai tatuointi) ja täyttää lähetteen DNA-tutkimusta varten. Tutkimus voidaan tehdä ainoastaan, jos lähetteen jokainen kohta on täytetty huolellisesti ja lähete on postitettu näytteiden mukana diagnostiikkalaboratorioon.
3. Tutkimukset voidaan tehdä poskisolunäytteestä, karvanäytteestä tai verinäytteestä. ( Katso tutkimuslaboratorion ohjeet koskien haluamaasi testiä.)
4. Poskisolu- ja karvanäytteitä otettaessa tulee olla erityisen tarkka, että näytteeseen tulee ainoastaan tutkittavan eläimen soluja. Irtokarvoja ei saa ottaa, koska ne voivat olla peräisin toisesta koirasta, eivätkä koirat saa nuoleskella toisiaan ennen näytteenottoa.
5. Näytteiden merkintöjen tulee olla yksiselitteisiä ja selkeitä.

Poskisolunäyte 

Maksuttomat näytteenottotarvikkeet voi tilata näytteenotto laboratoriosta. Koiran suun tulee olla mahdollisimman puhdas näytettä otettaessa. Jokaisesta tutkittavasta koirasta otetaan näyte kahdella poskisoluharjalla seuraavan ohjeen mukaan.
1. Tarkista koiran TM-numero ja täytä lähete DNA-tutkimusta varten.
2. Avaa näytteenottopakkaus poskisoluharjan varren puoleisesta päästä. Aseta poskisoluharjan harjaosa koiran ikenen ja posken väliin ja harjaa posken sisäosaa posken koko pituudelta noin 15 sekunnin ajan.
3. Anna harjan kuivua ilmassa vähintään 15 minuutin ajan. Kosteana pakatut näytteet saattavat pilaantua.
4. Laita harja takaisin alkuperäiseen pakkaukseensa.
5. Merkitse koiran nimi ja TM-numero tai rekisterinumero pakkauksen päälle.
6. Lähetä näytteet laboratorioon normaalissa postissa.

Näytteet säilyvät tarpeen vaatiessa muutamia päiviä jääkaapissa.

Karvanäyte 

Näytteenottoon tarvitaan liimapaperilappuja (esimerkiksi post-it® muistilappuja) ja suljettavia muovipusseja (esimerkiksi Minigrip®-pusseja). Maksuttomat näytteenottotarvikkeet voi tilata valitsemastasi laboratoriosta. Irtokarvat harjataan pois näytteenottokohdasta. Jokaisesta tutkittavasta koirasta otetaan kaksi samanlaista näytettä seuraavan ohjeen mukaan.
1. Tarkista koiran TM-numero ja täytä lähete DNA-tutkimusta varten.
2. Nypi koirasta vähintään 30 paksua karvaa. Varmista, että karvatuppi tulee mukaan.
3. Aseta nypityt karvat paperilapun liimapintaan niin, että karvatupet jäävät paperin reunan ulkopuolelle.
4. Taita paperi kaksin kerroin liimapinnat vastakkain, jolloin karvat pysyvät tarrapaperissa.
5. Laita paperitarra karvoineen muovipussiin ja sulje pussi huolellisesti.
6. Merkitse koiran nimi ja TM-numero tai rekisterinumero pussin päälle.
7. Lähetä näytteet laboratorioon normaalissa postissa.

Näytteet säilyvät tarpeen vaatiessa muutamia päiviä jääkaapissa.

Verinäyte

Verinäytteen ottaa eläinlääkäri. Eläinlääkäri tarkistaa koiran TM-numeron ja täyttää lähetteen DNAtutkimusta varten. Verinäyte (vähintään 2 ml laskimoverta) otetaan EDTA-putkeen. Näytteenoton jälkeen putkea käännellään muutaman kerran, että EDTA sekoittuu vereen ja estää sen hyytymisen. Jokaiseen putkeen merkitään tutkittavan koiran nimi ja TM-numero tai rekisterinumero. Verinäyte tulee lähettää mahdollisimman nopeasti valitsemaasi laboratorioon. Näytteet voi lähettää normaalissa postissa ja lähetys kannattaa ajoittaa alkuviikkoon. Näytteet säilyvät tarpeen vaatiessa muutamia päiviä jääkaapissa