Springerspanielit ry

Turkinhoito & Trimmaus

Kuvat ja teksti: Johanna & Katariina Isola

Englanninspringerspanielin turkinhoitoon kuuluu säännöllinen turkin selvittely viikoittain ja trimmaus ainakin 4-5 kertaa vuodessa . Näyttelyissä käyvät koirat tulee tietenkin trimmata aina ennen näyttelyitä. Turkin perushoitoon kuuluu myös pesu tarvittaessa ja mielestäni aina on hyvä käyttää myös hoito-ainetta jolloin turkkiin ei tartu niin helposti risut ja se on myös helpompi pitää takuttomana. Eläinkaupoissa on laaja valikoima laadukkaita shampoita ja hoito aineita. Myös trimmien välillä turkista tulisi nyppiä pois kuollutta karvaa ja auringossa palaneet hapsottavat karvat. Etenkin selkä ja kylkiturkkiin kasvaa pidempää pehmeää/ vaaleampaa karvaa joka tulisi nyppiä pois. Monella koiralla on myös jaloissa pilkutusta joihin kasvaa pitkiä karvoja ja nekin tulisi poistaa. Nyppimiseen on useita eri apuvälineitä jotka helpottavat työskentelyä.

Kyljen nyppiminen.

Kuvassa nyppimiskumeja pussissa,
nyppimisraspi ja metallinen nyppimispuikko.

Aina ennen koiran trimmausta pidä huoli että koirasi on takuton ja puhdas. Trimmauksesta tulee paljon siistimpi jos turkki on puhdas ja käy myös nopeammin jos ei tarvitse takkuja selvitellä. Perus kotitrimmin tekeminen on helppo oppia itsekin ja
peruvälineisiin kuuluvat ajelukone, suorat sakset ja ohennussakset sekä tassusakset sekä kunnollinen karsta ja kampa.

Perussetti saksia.

Trimmikone, laadukas karsta ja kampa.

Ohjeita englanninspringerspanielin trimmaukseen

KORVAT:

Ajellaan ylä-osasta noin 1/3 osa korvan pituudesta. Ajellaan myös sisäpuolelta korvakäytävän reunoilta karvat. Näyttelykoirilta ajetaan usein myös viiksikarvat pois koneella.

Kallon ja korvan välinen alue tasoitetaan ohennussaksilla. Tähän parhaat ovat ns.
yksipuoliset ohennussakset.

PÄÄ:

Päästä nypitään irtoava karva ja muuten voidaan ohennussaksilla siistiä päätä.
Myös niskaa siistitään että kallon muoto tulee esiin.

KAULA:

Ajellaan keskeltä leuan alta rinnan kyhmyyn saakka ja kaulan sivuille päin karvan kasvureunaan asti. Myös poskien sivut ajetaan kevyesti korvia kohti. Kaulan ja ajelureunan välinen alue ohennetaan ohennussaksilla.

Kaulan sivut ohennetaan ohennussaksilla (yksipuolinen) lavoille asti. Jos turkkia on runsaasti sitä voi myös ohentaa kaksipuolisilla ohennussaksilla vastakarvaan ”alapuolelta”. Myös eturinnan ja jalan välinen alue siistitään niin ettei rintakarvoitus leviä jalkojen puolelle.

Kaulan linjojen tulisi olla siistit niin ettei siinä olisi ns . kauluria.

Kaulan ajelu
Valmis kaula ja etuosa
Kaulan siistiminen
Valmis pää ja korvat

TAKA-OSA:

Hännänalus ja hännäntyvi ajellaan ja muut hapsottavat karvat siistitään ohennussaksilla. Häntä muotoillaan ns. porkkanan malliseksi. Tämä on makuasia kuinka lyhyeksi häntä leikataan mutta springerillä ei kuulu olla pitkää , setterimäistä häntää.

KORISTEKARVAT:

Takajalkojen välistä leikataan linja kintereiden alapuolelta
polvikarvoihin. Siitä jatkaen tasoitetaan polvikarvat ja muu vatsaturkki. Vatsaturkkia kannattaa tasoittaa vaikkei turkkia runsaasti olisikaan. Tulee paljon siistimpi ilme jos karvat eivät hapsota miten sattuu. Myös eturintakarvat leikataan pyöreäksi linjaksi, niin että linja kulkee etujakojen välistä vatsalinjaan.

Erityisesti uroksilla tulisi kiinnittää huomiota siihen ettei eturinnan ja jalkojen välistä turkkia jätetä liian pitkäksi jos taka-osassa ei vatsan alla ole niin runsasta turkkia. Tällainen antaa etupainoitteisen ja monesti raskaan vaikutelman koirasta.

Koristekarvojen tasoitukseen käy suorat sakset, helpommin käy jos on pidemmät sakset.

TASSUT:

Tassut muotoillaan ”kissantassuiksi”. Karvat leikataan aina kynnen suuntaan anturoiden reunoja pitkin. Itse käytän tähän suoria lyhyitä saksia. Keskimmäisten kynsien päältä leikataan suora linja joka pyöristää tassun. Ulkoreunasta leikataan
nilkkaa myöden karvoja hieman ylöspäin että saadaan nilkkaa näkyviin. Jalan koristekarvat tasataan nilkkaan anturan päälle.

Tassunpohjan karvat leikataan esimerkiksi pyöreäkärkisillä tassusaksilla lyhyiksi.

Tassun päällinen siistitään ohennussaksilla, itse käytän yksipuolisia tähän.

 

Tassun reunan trimmaus
Tassun sisäosan trimmaus
Tassun takaosa
Tassun päällisen trimmaus

KINTEREET:

Kintereet siistitään leikkaamalla ylimääräinen karva pois suorilla saksilla, itse käytän pitkiä suoria saksia tähän.

JALAN KORISTEKARVAT:

Viimeiseksi katsotaan jalkojen koristekarvojen pituus ja muotoillaan tarvittaessa. Nilkka tulisi olla hieman näkyvissä.

VALMIS:

Springerin turkin ei tarvitse olla liian trimmatun näköinen mutta on makuasia miten siististä koirasta pitää. Pohjoismaissa englanninspringeriä trimmataan enemmän ja siistimmäksi kuin esim. rodun kotimaassa englannissa. Näyttelykoirien kanssa ”hifistellään” enemmän ja monella on käytössä silkkimanttelit ennen näyttelyä, joilla
saadaan kiiltävä ja sileä turkki, mutta tämäkään ei korvaa sitä että turkin
peruskunnostus ja nyppiminen on tehty huolella.

Scroll to Top