Geenitutkimusta tekee Helsingin yliopistossa professori Hannes Lohi tutkimusryhmineen. Tutkimusryhmä yrittää selvittää useiden koirien ja ihmisten perinnöllisten sairauksien geenejä auttaakseen aikanaan sekä kansanterveyttä että edistääkseen entistä terveempien rotukoirien jalostusta. Springerspanielit ry järjestää näytteiden keruutilaisuuksia yrittäen kerätä mahdollisimman paljon näytteitä niin sairaista kuin terveistäkin koirista. Toivoisimme rotujemme pääsevän niin epilepsia- kuin kilpirauhasen vajaatoiminta- tai autoimmuunisairaus-tutkimuksiin.

Alla olevista linkeistä löydät ajankohtaista tietoa tulevista näytteenotoista, niiden järjestämisestä ja koirasi näytteen lähettämisestä. Mukana ovat myös linkit tutkimussivulle, tietoja sen tukemisesta ja lista tutkimukseen osallistuneiden koirien nimistä.

Geenitutkimusryhmän kotisivut, www.koirangeenit.fi

ERITOTEN NÄISTÄ SPRINGERSPANIELEISTA KAIVATTAISIIN NÄYTTEITÄ:

* Kummankin rodun 50 vanhinta elossa olevaa tervettä koiraa. Eli jos omistat yli 10-vuotiaan terveen springerspanielin, niin koirasi verinäytettä kaivataan.

* Epilepsiaa sairastavia koiria tarvitaan tutkimukseen. Myös sairaan koirien vanhempien ja sisarusten näytteet olisivat tärkeitä.

* Kilpirauhasen vajaatoimintaa tai muuta autoimmuunisairautta sairastavat koirat. Myös sairaan koirien vanhempien ja sisarusten näytteet olisivat tärkeitä.

* Kaikista MH-luonnekuvatuista koirista olisi tärkeä saada näytteet. Erityisen kiinnostavia ovat MH-kuvauksessa keskeytetyt koirat tai muuten arat koirat. Katariina Tiira tekee paraikaa arkuus-tutkimusta, jonne kaivattaisiin paljon näytteitä.

* Muistattehan että ihan jokaisen terveen ja sairaan koiran verinäyte on tärkeä! Kaikkien panos tarvitaan tutkimuksen edistämiseksi.