Valitse sivu

Tilanne roduillamme

Tilanne walesinspringerspanieleilla joulukuussa 2011

Joulukuussa 2011 näytteen antaneita walesinspringerspanieleita on geenitutkimusryhmän viimeisimmän listapäivityksen mukaan jo 323 kpl. Tässä joukossa on mukana n. 25 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa koiraa, muutama epileptikko sekä parikymmentä arkaa/ääniarkaa koiraa.

Keväällä 2010 järjesttettiin joukkonäytteenottoja kilpirauhastestejä varten, tarkoituksena saada mukaan saman verran terveitä vanhoja koiria verrokkikoiriksi jo näytteen antaneille kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville koirille. Yhdistyksemme sponsoroi osaltaan kevään testausta, ja mukaan tutkimuksiin saatiin 48 veteraanikoiraa. Tutkimustulokset tältä osin toimitettiin geenitutkimusryhmälle, mutta edelleenkin kaikki näytteet ovat tervetulleita niin sairaiden kuin terveiden osalta.

Näytteiden keräämisessä olisi vielä tehtävää, mukaan kaivattaisiin eritoten tällä sivulla alempana mainitunlaisia koiria. Jokainen näyte on tärkeä, ja hienosti walesinomistajat ovatkin jo asian ottaneet omakseen, sitten alkuvuoden 2009 on näytteiden määrä saatu reilusti yli kaksinkertaistettua, josta suuret kiitokset kaikille jo näytteen antaneille.

Lista näytteen antaneista walesinspringereistä

Tilanne englanninspringerspanieleilla joulukuussa 2011

Englanninspringerspanieleista on otettu 175 näytettä joulukuuhun 2011 mennessä.

Lista näytteen antaneista englanninspringerspanieleista.

Eritoten näistä springerspanieleista kaivattaisiin näytteitä:

* Kummankin rodun 50 vanhinta elossa olevaa tervettä koiraa. Eli jos omistat yli 10-vuotiaan terveen springerspanielin, niin koirasi verinäytettä kaivataan.

* Epilepsiaa sairastavia koiria tarvitaan tutkimukseen. Myös sairaan koirien vanhempien ja sisarusten näytteet olisivat tärkeitä.

* Kilpirauhasen vajaatoimintaa tai muuta autoimmuunisairautta sairastavat koirat. Myös sairaan koirien vanhempien ja sisarusten näytteet olisivat tärkeitä.

* Kaikista MH-luonnekuvatuista koirista olisi tärkeä saada näytteet. Erityisen kiinnostavia ovat MH-kuvauksessa keskeytetyt koirat tai muuten arat koirat. Katariina Tiira tekee paraikaa arkuus-tutkimusta, jonne kaivattaisiin paljon näytteitä.

* Muistattehan että ihan jokaisen terveen ja sairaan koiran verinäyte on tärkeä! Kaikkien panos tarvitaan tutkimuksen edistämiseksi.