JALOSTUKSEN TOIMINTAOHJE
Yhdistelmän on täytettävä seuraavat vähimmäisvaatimukset täyttääkseen jalostuksen toimintaohjeen vuonna 2022:
-
- Narttu on astutushetkellä iältään yli 24 kuukautta ja alle 8 vuotta. Ensimmäistä kertaa astutettavan nartun tulee astutushetkellä olla alle 5-vuotias. Uroksen on oltava astutushetkellä iältään yli 24 kk kuukautta ja sillä saa olla korkeintaan 15 jälkeläistä alle 3v. ikäisenä täyttääkseen jalostuksen toimintaohjeen.
- Yhdistelmän sukusiitosprosentti ei Suomen Kennelliiton jalostustietokannan tietojen mukaan ylitä 6,25 prosenttia kuudesta polvesta laskettuna.
- Koira, jolla on yli 50 jälkeläistä Suomessa, ei täytä jalostuksen toimintaohjetta.
- Molemmat jalostukseen käytettävät koirat ovat virallisesti tutkittu lonkkaniveldysplasian varalta. Molemmat vanhemmat ovat A-B –lonkkaisia tai jos toinen vanhemmista on C-lonkkainen, tulee yhdistelmän toisen osapuolen olla lonkiltaan terve (A tai B). Myös vastaavat OFA, PennHip ja BVA-tulokset ulkomailta hyväksytään. Kummallakaan vanhemmista ei ole D – E -asteista lonkkaniveldysplasiaa.
- Molemmat jalostukseen käytettävät koirat ovat virallisesti silmätarkastettuja. Kummallakaan ei ole todettu seuraavia perinnöllisiä silmäsairauksia: HC, PRA, GRD, TRD, glaukooma, ektooppinen cilia, entropion, ektropion tai tai vakava lisämerkintä ylimääräisistä ripsistä (distiachis, trichiatis). Jos koiralla on lausunto ylimääräisistä ripsistä (distiachis, trichiatis), MRD tai PPM-lausunto, on toinen osapuoli terve tältä osin. Astutushetkellä silmätarkastustulos ei ole 24 kk vanhempi.
- Jos toisen osapuolen on todettu geenitestissä kantavan FN = ARHN-munuaissairautta, tulee toisen osapuolen olla vapaa tästä mutaatiosta.
- Kummallakaan osapuolella ei ole todettu mitään muuta vakavaa tai mahdollisesti perinnöllistä sairautta. Koiraa, jolla on todettu allergia tai atopia, ei saa käyttää jalostukseen.
- Koira, jolla on epilepsiaa sairastava jälkeläinen tai jonka täyssisarus on epileptikko, ei täytä jalostuksen toimintaohjetta.
- Molemmat vanhemmista tulee olla palkittu näyttelyssä vähintään laatuarvostelulla erinomainen (ERI) yli 12 kk ikäisenä tai hyväksytty jalostustarkastus ulkomuodon osalta.
- Vähintään toisella vanhemmista tulee olla hyväksytty tulos spanielien taipumuskokeesta (SPA1) tai vähintään AVO3-tulos spanielien metsästyskokeesta.
- Kumpikaan vanhemmista ei ole saanut kahta tai useampaa kertaa näyttelyistä eikä virallisista kokeista EVA:a, hylättyä tai 0:a, tai jäänyt ilman tulosta, aran tai aggressiivisen käytöksen vuoksi.
Lisäksi kasvattajien ja urosten omistajien tulisi huomioida seuraavat suositukset:
-
- Toivottavaa on 25% jälkeläisten tutkimus/kartoitus luonteen, terveyden, käyttöominaisuuksien ja rotumääritelmän mukaisen ulkomuodon osalta ( spanielien taipumuskoe, MH-luonnekuvaus, viralliset terveystutkimukset, metsästyskokeet ja näyttelyt).
- Uroksella ei tule olla enempää kuin 5% jälkeläisiä omana sukupolvenaan (n. 5 vuotta), kertakaikkisena määränä 25% yhden vuoden rekisteröinneistä. Suositellaan ettei yksittäisellä koiralla olisi yli 35 jälkeläistä.
- On kriittisesti harkittava, onko järkevää käyttää jalostukseen koiraa, jonka lähisuvussa on todettu autoimmuuni- tai muita vakavia sairauksia.
- Jalostukseen ei suositella koiraa, jota 18 kk iän jälkeen on näyttely- tai koearvostelussa toistuvasti huomautettu arasta tai aggressiivisesta käytöksestä.
- Suositellaan jalostuskoirien geenitestausta, etenkin jos koirien suvussa löytyy tunnettuja FN = ARHN-kantajia.
- Vanhempien lonkkien BLUP-indeksien keskiarvo tulisi olla vähintään 101.
Ennen astutusta tarkistettavaksi toimitetuille yhdistelmille toimitetaan listaus jalostustoimikunnalle tiedotetuista mahdollisista sairaus- ja luonneasioista tulevien vanhempien suvusta. Ko. listausta ei toimiteta niistä yhdistelmistä, jotka lähetetään jalostustoimikunnalle tarkistettavaksi astutuksen jo tapahduttua.