Valitse sivu

Autoimmuunisairauslista

Listalla julkaistaan autoimmunisairauteen sairastuneita walesinspringerspanieleita, joiden omistaja on antanut luvan tiedon julkaisemiseen.

Autoimmuunitaudit ovat tällä hetkellä yksi walesien vakavimmista terveysongelmista. Autoimmuunitauteja on myös muilla roduilla. Tautiryhmään kuuluu useita erilaisia sairauksia. Vaikkei asian tiimoilta vielä ole varmoja tutkimustuloksia, niin on selvää, että taipumus sairastua johonkin autoimmuunitautiin on ainakin osittain selitettävissä perimällä. Yleisin autoimmuunitauti waleseilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joka periytyy rodulla selkeästi suvuittain. Muita Suomessa tavattuja autoimmuunitauteja ovat autoimmuunihemolyyttinen anemia AIHA, SLE – systeeminen lupus erythematosus, Sebaceous Adenitis (SA) – ihosairaus, diabetes ja trombosytopenia eli verihiutalekato. Ulkomailla on tavattu myös pannikuliittia. Lisäksi listalle kirjataan sairauksia, jotka ovat usein autoimmuuniperäisiä, kuten Addisonin tauti, PLE ”proteiininpuutos-suolistosairaus”, aivokalvontulehdus (SRMA) ja lymfaödeema. Autoimmuunitautien diagnosointi on usein vaikeaa ja tarkka diagnoosi voi jäädä avoimeksi. Epämääräiset oireet voivat jäädä myös kokonaan ilman diagnoosia. Osa autoimmuunitaudeista on esitelty walesien sairauksia käsittelevällä sivulla.

Autoimmuunitautien vakavuudesta ja perinnöllisyydestä huolimatta tietoja sairaustapauksista ei ole aiempina vuosina jaettu kovin avoimesti ja on arvioitu riittävän, että jalostusratkaisuja tekevä kasvattaja on ajan tasalla. Avoimuus kuitenkin lisää avoimuutta ja salailusta on pyrittävä eroon, jos tavoitteena on saada terveempi walesikanta. Suomi on osoittanut olevansa edelläkävijä avoimuuden suhteen mm. PRA-tulosten julkistamisessa. Lista on ollut yhdistyksen sivuilla jo 10 vuoden ajan.

Avoimuuden on perustuttava vapaaehtoisuuteen, joten listalta löytyy vain ne sairaustapaukset, joiden omistajat ovat ne itse ilmoittaneet tai jotka ovat tähän erillisen luvan antaneet sekä KoiraNetiin ilmoitetut tapaukset. Listalla on siksi näin alkuun vain pieni osa sairastuneista. Suuri kiitos teille kaikille, jotka olette avoimesti kertoneet sairaista koiristanne.

Jos koirasi on sairastunut autoimmuunisairauteen ja haluat tukea avoimuutta ja helpottaa sairastapauksien huomioonottamista jalostuksessa, voit ilmoittaa sairausilmoituslomakkeella tai terveyskyselyssä, että tieto on julkinen

Ilmenneitä autoimmuunisairauksia

Alexway’s No More Commends, narttu, synt. 30.5.1999
(Rwyn Napoletano – Sprightly Heartbreaker)
– Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi), tromposytopenia, sairaus todettu: 2004
– Muuta: Sairastanut myös tromposytopenian syksyllä -08, toipunut puolen vuoden oireilun jälkeen täysin, tällä hetkellä ei tarvitse siihen lääkitystä
Ilmoitus lisätty: 11/2009