Valitse sivu

Epilepsialista

Listalla julkaistaan epilepsiaan sairastuneita walesinspringerspanieleita, joiden omistaja on antanut luvan tiedon julkaisemiseen.

Epilepsia on aivojen toiminnan häiriö, joka ilmenee säännöllisesti toistuvina kouristuskohtauksina. Epilepsian perinnöllisestä muodosta käytetään nimitystä idiopaattinen epilepsia. Tällöin kohtaukset alkavat ilman mitään selvää syytä. Idiopaattinen epilepsia puhkeaa tavallisesti koiralla ennen neljän vuoden ikää. Eläinlääkärin diagnoosi perustuu poissulkemiseen, eli koirasta tutkitaan kaikki mahdolliset kohtauksia aiheuttavat syyt, ja jos mitään ei löydy, on diagnoosi idiopaattinen epilepsia.

Walesinspringerspanieleilla epilepsia on perinnöllistä. Rodun kotimaassa Iso-Britanniassa sekä Hollannissa on kerätty tietoa sairastuneista yksilöistä ja Welsh Springer Spaniel Club pitää yllä julkista listaa näitä tuottaneista yhdistelmistä. Ulkomaisissa tutkimuksissa on todettu useampien urosten kuin narttujen sairastuvan epilepsiaan. Walesinspringereillä epilepsia alkaa tyypillisesti jo nuorella iällä (yleensä 1-2,5 vuoden iässä) ja on hankalasti hoidettavissa. Alustavien tutkimusten mukaan epilepsia näyttäisi periytyvän kahden geeniparin kautta, joista toinen on autosomaalinen ja toinen sukupuoleen sidonnainen. Sairauden yksinkertaiseen periytymiseen rodussa viittaa myös se, että sairastuneiden koirien viiden polven sukutaulusta laskettu sisäsiitosaste oli keskimäärin 3,14% eli varsin korkea. Suomessa on jalostustoimikunnan tietoon ilmoitettu lähes kolmekymmentä epilepsiaan sairastunutta yksilöä. Avoimuutta kasvattajien ja koiran omistajien taholta toivottaisiin lisää, jotta kaikista sairastuneista saataisiin tieto. Näin pystymme paremmin jalostusvalinnoilla kitkemään tätä ikävää sairautta pois.

Avoimuuden on perustuttava vapaaehtoisuuteen, joten listalta löytyvät vain ne sairaustapaukset, joiden omistajat ovat ne itse ilmoittaneet tai jotka ovat tähän erillisen luvan antaneet. Osa koirista on poimittu KoiraNetistä. Listalla on siksi näin alkuun vain pieni osa sairastuneista. Suuri kiitos teille kaikille, jotka olette avoimesti kertoneet sairaista koiristanne.

Jos koirasi on sairastunut epilepsiaan ja haluat tukea avoimuutta ja helpottaa sairastapauksien huomioonottamista jalostuksessa, voit ilmoittaa sairausilmoituslomakkeella tai terveyskyselyssä, että tieto on julkinen.

Epilepsia

Benjam, uros, synt. 23.9.1980 
(Adam – Twilight)
Muuta: Lopetettu vuonna 1986 syynä epilepsia, jota ei saatu hoitotasolle, ja jatkuvia tulehdussairauksia.
Ilmoitus lisätty: 3/2011

Benton For Llawen Only, uros, synt. 22.3.1999 
(Don’s Scotchman – Statesman’s Unbridled)
Muuta: Onni sai muutaman epileptisen kohtauksen vuosittain, pärjäsi ilman estolääkitystä. Alkavaa kohtausta hoidettiin rauhoittavalla lääkkeellä (diapam), joka helpotti ja lyhensi kohtausta. Eli 14-vuotiaaksi.
Sairaus todettu: 01/2000
Ilmoitus lisätty: 4/2009

Milfeddyg Angel, narttu, synt. 9.4.1992
(Northey Wyman – Sinsir Madlen)
Muuta: Kohtaukset alkoivat poissaolokohtauksina (esim. yöllä kävi makaamaan, säpsähti ja vaihtoi nopeasti paikkaa). Nämä kohtaukset muuttuivat epilepsiakohtauksiksi. Noin vuoden lääkityksen aloittamisen jälkeen kohtauksia ei tullut enää koko loppuelämän aikana. Dooris jouduttiin lopettamaan 9- vuotiaana ja epäilys oli, että jatkuva lääkitys olisi kuormittanut elimistöä liikaa.
Sairaus todettu: 10/1993
Ilmoitus lisätty: 4/2009

Milfeddyg Talentog, uros, synt. 9.4.2015
(Eastfarm’s Pinocchio – Milfeddyg Rhuddin)
Muuta: Kevyempi epilepsialääkitys aloitettu 2015, mutta se ei vähentänyt kohtauksia. 2016 syksyllä aloitettu Barbivet, jonka jälkeen kohtauksien määrä pienentynyt.
Sairaus todettu: 08/2015
Ilmoitus lisätty: 1/2019

New Design’s Pole Position, uros, synt. 17.4.2015
(Rocbee Ultra Speedy – Eastfarm’s Endless Light)
Muuta: Koiralla on diagnosoitu epilepsia ja ensimmäiset ja toistaiseksi viimeiset kohtauksensa se sai 20 kk iässä. Koira sai saman päivän aikana useita kohtauksia, jolloin koira oli tajuton ja raajat ja niska kramppasivat. Lopulta koira ei enää noussut ylös, ei nähnyt, eikä reagoinut mihinkään, jolloin se vietiin pieneläinklinikalla hoitoon. Koira on tällä hetkellä fenobarbitaalilääkityksellä (Barbivet, 90 mg/vrk).
Sairaus todettu: 12/2006
Ilmoitus lisätty: 4/2009

New Design’s Queen of Paradise, narttu, synt. 17.6.2005
(Rocbee Ultra Speedy – New Design’s All My Life)
Muuta: Epileptisiä kohtauksia on tullut yhteensä noin 5 kpl, ensimmäinen 2,5-vuotiaana heräämisen yhteydessä. Kaikki muutkin kohtaukset on tulleet nukkumisen yhteydessä, koira herää ja on kohtaus päällä. 2 kohtausta olleet rajumpia, joiden jälkeen on tullut myös lievempiä jälkikohtauksia. Eläinlääkäri on sulkenut pois kaikki muut sairaudet verikokein. Koiralla ei ole säännöllistä lääkitystä, varalla on Stesolidperäruiskeita, mutta en ole joutunut kertaakaan antamaan, koska kohtaukset ovat olleet aika lieviä (koiraan saa kontaktin koko kohtauksen ajan, pysyy jaloillaan, ei tule vaahtoa suusta, limakalvot normaalin väriset).
Sairaus todettu: 2008–2009
Ilmoitus lisätty: 10/2010

Standard-Bearer Louvre, narttu, synt. 20.9.2005 
(Rocbee Ultra Speedy – Standard-Bearer Olympia)
Muuta: Lopetettu vuonna 2006 epilepsian vuoksi.
Sairaus todettu: 2006
Ilmoitus lisätty: 3/2011

That Way Wink Matt Moses, uros, synt. 6.5.1992
(That Way West Mozart – Creettacarbo)
Muuta: Sairastui 2-vuotiaana (alusta lähtien voimakkaita kouristuskohtauksia useita kertoja päivässä), jonka jälkeen useita eri lääkkeitä kokeiltiin heikoin tuloksin (kohtaukset tosin lievenivät hieman). 4-vuotiaana (1996) päädyttiin kastrointiin, jonka jälkeen lääkitys saatiin tasapainoon ja epilepsia oireettomaksi yli vuoden ajaksi. Lähellä 6 ikävuotta kohtaukset alkoivat yllättäen uudelleen ja pahenivat pikkuhiljaa, kunnes lääkkeet eivät enää auttaneet ollenkaan ja kohtaukset kävivät niin rajuiksi, että koira päädyttiin lopettamaan 6-vuotiaana (8/1998)
Sairaus todettu: 1994
Ilmoitus lisätty: 11/2009

That Way Woozy Busdriver, uros, synt 6.5.1992
(That Way Wit-Wat Bws – That Way Wonky Rhiannon)
Muuta: Lopetettu 3-vuotiaana epilepsian takia vuonna 1996.
Ilmoitus lisätty: 10/2011

Twist And Hide, narttu, synt 21.7.1990
(Twist And Learn – Twist And Swing)
Muuta: Koira menetti tajunnan, kaatui, kouristeli ja virtsa tuli alle. Alkoivat koiran ollessa 2v 9kk. Eläinlääkäri diagnosoi epilepsiaksi. Yritettiin saada kohtaukset loppumaan vakituisella lääkityksellä, mutta lääkityksestä ei ollut apua. Kohtauksia tuli vaihtelevasti 4-15/kk. Ei yhteyttä stressi- tai muihin ulkoisiin tekijöihin (esim. juoksuaikaan)
Sairaus todettu: 1993
Ilmoitus lisätty: 4/2009

Wild Fellow’s Aberrant, uros, synt 15.5.2004
(Milfeddyg Diaros – Rocbee Ger Fy Llaw)
Muuta: Alkanut 1 ½ vuoden iässä suoraan rajuilla grand mal-kohtauksilla,joita tuli n. 3 viikon välein. Koiralle aloitettiin lääkitys n. ½ vuoden kuluttua ja kohtausväli harveni n. 3 kuukauteen. Kohtauksien jälkeen koira on hämillään ja törmäilee mm. huonekaluihin
Sairaus todettu: 12/2005
Ilmoitus lisätty: 4/2009

Wild Fellow’s Apprective, uros, synt 15.5.2004
(Milfeddyg Diaros – Rocbee Ger Fy Llaw)
Muuta: Ensimmäinen epileptinen kohtaus kesällä 2011, toinen joulukuussa 2011. Epilepsia DG 8.12.2011. lopetettu 11-vuotiaana pahentuneen epilepsian takia.
Sairaus todettu: 7/2011
Ilmoitus lisätty: 12/2011

Vivamind’s Versace, narttu, synt. 1.2.2014
(Eirian Antaios – Don’s Vivacity)
Muuta: Kaksi kohtausta ja eutanasia 10/2015. Ei lähdetty kokeilemaan lääkitystä.
Sairaus todettu: 10/2015
Ilmoitus lisätty: 10/2015