Springerspanielit ry

Springerspanielit ry on valtakunnallinen englannin- ja walesinspringerspanieleiden rotujärjestö, joka on toiminut vuodesta 1972 lähtien aluksi rotua harrastavana yhdistyksenä Spanieliliiton alaisuudessa ja 17.5.2007 lähtien omana rotujärjestönään. Yhdistyksen päämääränä on tehdä rotujamme tunnetuksi ja edistää rodunomaisten ja terveiden englannin- ja walesinspringerspanieleiden kasvatusta, koulutusta ja käyttöä. Yhdistyksen tämänhetkinen jäsenmäärä on yli 1000 jäsentä.

 

Yhdistyksen jäsenet kokoontuvat vuosittain kahteen sääntömääräiseen kokoukseen, kevät- ja syyskokoukseen. Kevätkokouksessa, joka on samalla yhdistyksen vuosikokous, käydään läpi virallinen vuosikertomus, tilinpäätös sekä myönnetään vastuuvapaus tilivelvollisille. Syyskokouksessa valitaan hallituksen puheenjohtaja, hallituksen jäsenet sekä toimikunnat seuraavalle toimintavuodelle. Syyskokouksessa esitellään myös seuraavan vuoden toimintasuunnitelma. Hallitus valitsee keskuudestaan vuoden alussa järjestäytymiskokouksessaan yhdistykselle varapuheenjohtajan, sihteerin, taloudenhoitajan ja jäsensihteerin sekä muut toiminnan kannalta tarpeelliset toimikunnat ja toimihenkilöt.

 

Molempien rotujen jalostustoimikunnat antavat neuvoja jalostukseen liittyvissä asioissa, käsittelevät kasvattajien tekemiä jalostustiedusteluja, ylläpitävät pentuvälitystä ja järjestävät rotukohtaisia neuvotteluja. Lisäksi yhdistyksellä on metsästys-, taipumuskoe-, mejä-, toko-ja agility-, näyttelyasiain- sekä MH-toimikunnat jotka järjestävät vastuualueeseensa kuuluvaa koulutusta ja kokeita. Vuosittain palkitaan yhdistyksen metsästys-, mejä, toko-, rallytoko- ja agilitymestari sekä vuoden menestyneimmät koirat eri lajeissa.

 

Yhdistys järjestää vuosittain molempien rotujen päänäyttelyn sekä huolehtii omien rotujensa ulkomuototuomareiden erikoiskoulutuksesta. Yhdistyksen edustajat toimivat myös rodunomaisten kokeiden kollegioissa. Springerspanielit ry on Suomen Kennelliiton jäsen. Kennelliiton valtuuston edustaja valitaan yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa joka kolmas vuosi. 

 

Yhdistys järjestää kasvattaja- ja luentopäiviä sekä muita koulutustilaisuuksia lisätäkseen rotutietoutta ja kanssakäymistä kasvattajien ja muiden springeriroduista kiinnostuneiden keskuudessa. Yhdistyksessä on myös paikallistoimintaa, jota voidaan järjestää osana toimikuntien toimintaa tai niiden ulkopuolisena. Varainkeruutoimintana yhdistyksellä on myös Springeri Shop, jossa myydään jäsenille tarvikkeita ja mm. suosittua kattavaa pentuopasta.

 

Yhdistys julkaisee 4 kertaa vuodessa ilmestyvää laadukasta Springeri-lehteä. Springeri-lehti valittiin Kennelliiton vuoden 2008 rotujärjestölehdeksi. Yhdistys ylläpitää kotisivuja ja harjoittaa viestintää myös sosiaalisen median kanavissa. Viestintään yhdistyksen hallitus valitsee lehti- ja some-toimikunnat. Tiedotustoimikuntana toimii hallituksen valitsema tiedottaja ja lehtitoimikunta yhdessä.



Yhdistyksen historia

 

Springerspanielit ry:n perustava kokous pidettiin 11.11.1972. Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 2.1.1973 numerolla 111974. Tämän jälkeen anottiin jäsenyyttä Suomen Kennelliitto ry:een, Uudenmaan Kennelpiiri ry:een ja Suomen Spanieliliitto ry:een. Kaksi ensiksi mainittua hyväksyi yhdistyksen välittömästi, Suomen Spanieliliitto vuosikokouksessaan. 

 

Jäsenmäärä 30.1.1973 oli 89, mutta kun heti vuoden alussa oli lähetetty springerspanielien 

omistajille kiertokirjeet, jossa kerrottiin yhdistyksen synnystä, tuloksena oli jäsenmäärän tasainen kasvu niin, että se oli joulukuun 31. päivä 1973 jo 358. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Lars Ehrnrooth, varapuheenjohtaja Jaakko Puolakkainen, taloudenhoitaja Orvo Kulo, hallituksen jäseninä Kaarlo Hanski, Anna-Liisa Kulo, Hannu Lydman, Eero Santala, Juhani Sirén, Simo Syrilä ja Olli Tikka. Sihteerinä hallituksen ulkopuolelta toimi Misse Puolakkainen.

 

Heti ensimmäisenä toimintavuotena Springeri-lehti ilmestyi kuutena numerona. Lisäksi 

yhdistyksen jäsenet saivat Suomen Spanieliliiton Spanieli-lehden. Yhdistys järjesti ensimmäiset Springeripäivät 9. ja 10.6.1973 Lappeenrannan lähellä Karhusjärven Erän majalla. Viikonloppuna olivat saamassa opastusta näyttelyissä käymisessä ja kokeisiin osallistumisesta 48 ihmistä ja 25 koiraa. Yhdistys järjesti myös yhteisen matkan Tukholman näyttelyyn. Osallistujia oli 31 ja lisäksi 8 koiraa. Matka sujui hyvin ja koiratkin pärjäsivät: Kaarlo Hanskin omistama englanninspringerspanieli narttu of Skyway Alfa voitti lintukoiraryhmän.

 

Jo ensimmäisen toimintavuoden aikana oli havaittavissa springerien määrän lisääntyminen 

koiranäyttelyissä ja kokeissa, mikä voitiin laskea yhdistyksen ansioksi. Yhdistys järjestikin 

ensimmäisen vuoden aikana kolme metsästyskoetta, yhden taipumuskokeen sekä kaksi 

metsästyskoirien jäljestämiskoetta. Vuonna 2018 käynnistyi spanielien rodunomaisten kokeiden kollegion toiminta, jossa mukana ovat spanielirotujärjestöistä Springerspanielit ry:n lisäksi Cockerspanielit ry ja Suomen Spanieliliitto ry. Kollegiolla on omat jaostot metsästys- ja taipumuskoepuolelle. Yhdistys on edustettuna kummassakin jaostossa. Kollegion tarkoitus on huolehtia SPA- ja SPME-kokeisiin liittyvästä rotujärjestöjen välisestä koordinoinnista sekä 

harrastuksen kehittämisestä ja kehittymisestä kaikki harrastajat ja heidän tarpeensa huomioiden.

 

Jäsenmäärä on ollut suurimmillaan 1980-luvun alkupuoliskolla, esim. jäsenmäärä 31.12.1984 oli 1151 jäsentä. Jäsenmäärä on pysynyt suhteellisen tasaisena 2000-luvulla ja tällä hetkellä rotujärjestössä on yli 1100 jäsentä. 2020-luvun koronapandemia ei laskenut yhdistyksen jäsenmäärää vaan päinvastoin kasvatti ja tämä johtui todennäköisesti springerirotujen rekisteröintimäärien selkeästä kasvusta. Jäsenmäärät seuraavatkin yleensä rekisteröityjen pentujen määrää noin kahden vuoden viiveellä.

 

Yhdistys on jakanut kunniamerkkejä vuodesta 2012 alkaen yhdistyksen toiminnassa ansioituneille henkilöille. Kultainen kunniamerkki on myönnetty vuoteen 2023 mennessä 13 henkilölle, jotka ovat ansiokkaasti toimineet yhdistyksen vapaaehtoistoiminnassa ja edistäneet springeriharrastusta ja/tai -jalostusta:

  • Simo Syrilä
  • Harri Kontio
  • Arja Söderholm
  • Marja-Liisa Kotiranta
  • Mauri Koivuporras
  • Pertti Kotiranta
  • Tiina Janka
  • Sari Nuolikoski
  • Sanna Kavén
  • Johanna Nerdrum
  • Tuija Sällylä
  • Elina Jalni
  • Jouni Lamminmäki

 

Yhdistyksen oma jalostustoimikunta antoi jalostusneuvontaa heti alusta alkaen. Yhdistyksen toiminta jatkui vuosikymmenen hyvin samanlaisena, kunnes 1980-1990 lukujen vaihteessa tapahtui pieni notkahdus niin toiminnassa kuin jäsenmäärissäkin. Toiminta lähti kuitenkin uudelleen nousuun ja on tällä hetkellä hyvinkin vilkasta. Jalostustoimikunta yhdistyksellä on ollut siis alusta alkaen koko ajan, alkuun eri toimikunta kuin silloisella rotujärjestöllä Suomen Spanieliliitolla, mutta sitten vuosikaudet Springerspanielit ry:n jalostustoimikunta toimi myös Suomen Spanieliliiton englanninspringerspanielien jalostustoimikuntana. 

 

Jo 1970-luvun alussa saatiin rotua harrastavan yhdistyksen oikeudet. Rotujärjestöksi Springerspanielit ry hyväksyttiin 17.5.2007. Nykyään Springerspanielit ry on rotujärjestö ja huolehtii molempien springerirotujen jalostuksesta. Rotukohtainen neuvottelu ja jalostukseen liittyviä luentoja ja muita tapahtumia on pyritty järjestämään vuosittain. Jalostustoimikunta toimii hallituksen alaisena ja yhdistyksen hallitus päättää jalostuksen toimintaohjeen sisällön jalostustoimikunnalta saadun ehdotuksen pohjalta.

 

Yhdistys on järjestänyt oman erikoisnäyttelyn Karkussa vuodesta 2000 lähtien. Vuonna 2016 järjestettiin erikoisnäyttelyn sijasta poikkeuksellisesti Club Show ja vuonna 2017 erikoisnäyttely järjestettiin Häijäässä. Vuonna 2018 siirryttiin kiertävään erikoisnäyttelyyn, joka järjestettiin tuolloin ensimmäisen kerran Oulussa. Nykyään vuosittain järjestetään useita spanielien metsästyskokeita tai vesilintukokeita, taipumuskokeita vähintään 3 ja metsästyskoirien jäljestämiskokeita noin 2-3. MH-luonnekuvauksia on järjestetty vuodesta 2006 lähtien ja siihen osallistuminen on laskussa.

 

Vuosittain kilpaillaan yhdistyksen tottelevaisuusmestaruudesta, rallytokomestaruudesta,  agilitymestaruudesta, metsästysmestaruudesta sekä jälkimestaruudesta. Yhdistyksen ensimmäiset metsästyksen mestaruuskokeet järjestettiin vuonna 2012. 

 

Springeripäivät elvytettiin 2000-luvulla henkiin hiipuen vähäisen osallistujamäärän vuoksi 

viimeisimpinä vuosina. 2000-luvulla Springeripäivät kestivät neljä päivää ja ovat täynnä korkeallekin tähtäävää koulutusta, mutta myös muuta mukavaa koirien kanssa puuhaamista. Springeripäivät hiipuivat jälleen 2010-luvulla, mutta niitä pyritään jälleen elvyttämään.

Historiassa yhdistys järjesti myös nuorisoleirin nuoremmille springeriharrastajille, mutta tämä toiminta on hiipunut järjestäjien puutteen vuoksi.

Scroll to Top