Harrastukset
Rally-toko - iloista yhteistyötä!
Rally-tokossa koirakko suorittaa rataa, joka koostuu luokasta riippuen 10-20 tehtäväkyltistä. Radalla olevia tehtäviä ovat muun muassa normaalit asennonvaihdot, kuten istuminen tai makaaminen, paikallaolo, seuraaminen, nopeuden muutokset ja suunnanvaihdot, sekä erilaisten houkutusten (esimerkiksi lelun tai herkun) ohi käveleminen, joista on hyötyä esimerkiksi kaupungilla kävellessä.
Laji eroaa monista muista lajeista siinä, että kilpailuissa saa ja on jopa toivottavaa kehua ja kannustaa koiraa radan aikana. Kova komentaminen tai hihnan kiristäminen puolestaan vähentävät koirakon pisteitä. Koiraa voi ohjata radalla sekä suullisten käskyjen että käsimerkkien avulla.
Kilpailemaan
Kilpailuissa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokat. Tuomarin suunnittelema rata käydään läpi luokittain, ilman koiria, yhdessä tuomarin kanssa rataan tutustumisessa jokaisen luokan alussa. Kyltit suoritetaan numerojärjestyksessä ja niiden välisen matkan koira seuraa ohjaajan vierellä. Kussakin kyltissä on tehtävä, jonka koirakko suorittaa kyltin tehtävänannon mukaisesti.
Koirakon ratasuoritus arvostellaan vähentämällä 100 pisteestä radalla tapahtuvat virheet. Virhetyyppejä on useampia ja ne arvioidaan 1, 3 tai 10 pisteen virheinä tai hylkäävänä virheenä. Virheitä ovat muun muassa hihnan kiristyminen, vino asento, väärät tai epätarkat asennot ja virheellinen suorituspaikka. Lisäksi tuomari arvioi koirakon kokonaisvaikutelman ratasuorituksen perusteella.
Kilpailuradasta saatu tulos on hyväksytty, jos koirakon pisteet ovat vähintään 70. Koirakon saadessa kolmannen hyväksytyn tuloksen yhdessä luokassa, sille myönnetään kilpailuluokan mukainen koulutustunnus (RTK1, RTK2, RTK3 tai RTK4) ja koirakko siirtyy kilpailemaan seuraavaan luokkaan.
Koirakon edetessä luokasta toiseen tulee kussakin luokassa opeteltavaksi uusia tehtäviä ja kilpailuissa radalla on koirakon kilpailuluokan mukaisten tehtävien lisäksi alempien luokkien tehtäviä.
Alokasluokassa opeteltavia kylttejä on 31, kun taas mestariluokkaan edetessä tehtävävaihtoehtoja on jo 130. Radalla ei kuitenkaan ole kaikkia kylttejä kerralla, vaan tuomari suunnittelee radan luokittain säännöissä määritellyn pituiseksi ja valitsee siihen tehtävät kilpailuluokan mukaisesti.
Kilpailuissa radan suoritukseen kuluva aika vaikuttaa lähinnä palkintosijoja jaettaessa, jos useammalla koirakolla on sama pistemäärä. Tuomarin on mahdollista jakaa joka luokassa koirakon pisteistä riippumatta myös tuomarin palkinto, jonka perusteet tuomari ilmoittaa palkintojen jaossa. Palkinto annetaan yleensä koirakolle, jota tuomari haluaa erityisesti kannustaa eteenpäin tai jonka suoritus jäi positiivisesti tuomarin mieleen.
Rally-tokossa on mahdollista anoa rally-tokovalion (RTVA) arvoa, kun koiralla on kolme vähintään 95 pisteen tulosta mestariluokasta vähintään kahdelta eri tuomarilta. Lisäksi koiran pitää olla palkittu näyttelyssä vähintään laatumaininnalla hyvä yli 15 kuukauden ikäisenä.
Lajia voi harrastaa kaiken rotuisilla ja -ikäisillä koirilla ja se sopii ohjaajille ikään katsomatta. Kilpailuihin osallistumiseen alaikärajat koirille on alokasluokkaan 10 kk ja mestariluokkaan 15 kk.
Harrastamaan
Rally-tokon jokaisessa tasoluokassa kilpailee springereitä ja uudet harrastajat ovat aina tervetulleita tämän mukavan lajin pariin. Lajiin pääsee parhaiten mukaan osallistumalla rally-tokokoulutuksiin, mutta alkuun pääsee myös tutustumalla Rally-Tokoyhdistyksen sivuilta löytyviin kyltteihin, jotka voi tulostaa kotitreenejä varten. Springerspanielien parissa aktiivisia lajin harrastajia on ympäri Suomea.