Springerspanielit ry

TOKO eli tottelevaisuuskoulutus

Yhteistyön voimaa! Toko eli tottelevaisuuskoulutuksen tavoitteena on opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä erilaisten liikekokonaisuuksien muodossa ja ohjaajalle koiran käsittelytaitoja. Koulutukseen kuuluvia liikkeitä ovat esimerkiksi seuraaminen, paikallaolo, luoksetulo, nouto- ja hyppyliikkeet sekä kauko-ohjaukset ja lähetykset. Toko on koiralle hyvää aivojumppaa ja aktivointia. Laji kehittää koirakon yhteistyötä, tarjoaa paljon erilaista ja mielenkiintoista treenattavaa ja sopii kaikille koirille!
Kuvat: Heli Tuominen

Kilpailemaan

Tottelevaisuuskokeen ideana on testata koulutuksen tuloksia ja arvioida koirakon yhteistyötä. Kokeessa on neljä luokkaa: alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka. Kokeeseen voi osallistua rokotettu, rekisteröity ja tunnistusmerkitty 10 kuukautta täyttänyt koira. Kilpailemista varten on koiran ohjaajan hankittava Suomen Palveluskoiraliiton lisenssi ja kilpailukirja.

Kisapaikalla ennen koesuorituksia tuomari testaa koiran luoksepäästävyyden. Tämä tarkoittaa sitä, että koiran tulee antaa tuomarin koskea ilman, että se osoittaa esimerkiksi aggressiivisia merkkejä. Koetilanteessa koiraa ei saa palkata nameilla tai leluilla, vain sanalliset kehut ovat sallittuja. Tuomari arvostelee miten koirakot tekevät liikkeet. Liikkeenohjaaja näyttää liikkeiden aloituspaikat ja käskyttää koirakkoja kehässä. Tällaisia käskyjä ovat esimerkiksi liikkeelle mars, käsky, liike seis ja kiitos. Paikallaolot suoritetaan ryhmässä, mutta muut yksilöliikkeinä.

Tuomari antaa jokaisesta liikkeestä arvosanan erikseen. Lopuksi lasketaan kaikkien liikkeiden pisteiden summa ja tästä muodostuu koirakon tulos. Alokasluokassa voi saada maksimissaan 200 pistettä, muissa luokissa korkein mahdollinen tulos on 320 pistettä. Tietyn pisterajan ylittävä tulos oikeuttaa 1-tulokseen, jonka jälkeen koirakolla on oikeus siirtyä seuraavaan luokkaan. Koirakko voi jatkaa kilpailemista samassa luokassa kunnes kasassa on kolme 1-tulosta. Tällöin koirakko ansaitsee kyseisen luokan koulutustunnuksen (alokas TK1, avoin TK2, voittaja TK3 ja erikoisvoittaja TK4).

Harrastamaan

Ennen kuin koiran kanssa päästään harjoittelemaan tokon liikkeitä, on perushallinnan oltava kunnossa. Koiran on oltava kiinnostunut omistajastaan ja innostunut tekemään asioita hänen kanssaan.

Tokoa pystyy tiettyyn pisteeseen asti harrastamaan itse. Koiran tulee tottua työskentelemään muiden koirien ja ihmisten läsnäollessa, joten jossain vaiheessa tulee hakeutua ohjattuihin treeniryhmiin tai tokokursseille. Koulutusta järjestävät monet paikalliset koirakerhot ja -seurat sekä yksityiset koirakoulut ja kouluttajat. Ohjatuissa ryhmissä kokeneet harrastajat opastavat lajin saloihin ja järjestäjällä on tarjota tietyissä liikkeissä tarvittavat apuvälineet (esim. kiertotötteröt ja hyppyesteet).

Kuva: Heli Tuominen

Kiertopalkinnot

Tutustu kiertopalkintosääntöihin ja -voittajiin
Scroll to Top