Spanielin koulutus metsästyskoiraksi
Kirjoittanut: Mauri Koivuporras
Pennusta metsästyskoiraksi
Pikkupennun alkeisopetus (8-12 viikkoa)
Taloon on tulossa springerin pentu! Mitä sen kanssa harrastat vai harrastatko mitään? Jos olet metsämiehiä, niin todennäköisesti pennusta tulee joskus metsästyskaverisi ja silloin toiminta pennusta alkaen on määrätietoista metsästykseen tähtäävää opetusta. Ainakin toivottavasti.
Jos sinulla ei ole pentua hankkiessasi vielä tietoa sen tulevasta käytöstä, vaan pentu otetaan enemmän kotikoiraksi, sen mahdollinen metsästyskäyttö on huomattavasti haasteellisempaa ja saattaa tuottaa pettymyksiä. Jos alat koulia koirasta metsästyskaveria esim. vuoden /puolentoista ikäisenä, tulee työmäärä olemaan suurempi ja onnistumisen edellytykset huomattavasti huonommat.
Lopputuloksen kannalta olisi erittäin tärkeää tietää jo pentua otettaessa, että sitä tullaan käyttämään metsästyksessä. Näin sen nopean oppimisen kautta (7 viikosta aina noin 5-6 kuukauteen) voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin ja lopputulos on yleensä paras mahdollinen. Perusasiat olisi hyvä saada opetettua ennen puberteettia eli pennun ollessa alle 6-7 kk (koirakohtainen ikä). Murrosikä tuo usein pikku tauon asioiden opettamiseen. Nopean oppimisen kauden aikana opitut asiat pysyvät koiran käytöksessä hyvin voimakkaasti ja niiden muuttaminen myöhemmin on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta. Kontaktinpito, hallittavuus ja yhteistoiminta ovat asioita, jotka on opittava nopean oppimisen kauden aikana. Osa teknisestä suorittamisesta voidaan opettaa vähän myöhemminkin, kunhan perusteet on luotu ajallaan.
Kun lähdemme kouluttamaan spanielia metsästyskäyttöön, on kaiken a ja o pennun halu totella ja miellyttää ohjaajaa. Pentu, joka seuraa ohjaajan jokaista liikettä kuin jotain odottaen, on todennäköisesti helpommin koulutettavissa kuin omia retkiään jo pikku pentuna tekevä pentuesisar. Valitse pentu luonteen ja eloisuuden perusteella. Vauhtia saadaan koulutuksella hillityksi, mutta vauhdin lisääminen on lähes mahdotonta. Myös perusluonne ja noutohalukkuus ovat ominaisuuksia, joita ei voida juurikaan muokata. Koira voidaan kyllä pakottaa tottelemaan ja noutamaan, mutta tällaisesta pennusta ei tule koskaan perimässä innon saaneen veroista.
Kun olet valinnut temperamentiltaan ja eloisuudeltaan itsellesi sopivan pennun, alkaa yhteistyön opettelu heti tultuanne kotiin. Yhteistyössä ohjaaja oppii tuntemaan koiransa ja ennakoimaan sen liikkeet, jolloin virheet pystytään mahdollisimman hyvin eliminoimaan. Koiran taas olisi opittava ohjaajan liikkeiden ja eleiden merkitys. Puhu pennulle, tee sen kanssa kaikki yhdessä, ole sille maailman tärkein olento. Kun pentu on oppinut luottamaan sinuun ja oikeudenmukaisuuteesi, voit ruveta vaatimaan siltä asioita.
Tärkeää on myös se, että koira toimii vasta saatuaan sinulta luvan. Eli se ei koskaan saa aloittaa syömistä, ennen kuin olet antanut luvan. Se ei koskaan saa hypätä autoon tai autosta pois ennen kuin olet antanut luvan. Se ei koskaan mene ovesta ulos tai sisään, ennen kuin olet antanut sille luvan. Se ei koskaan lähde
paikalta johon olet sen viheltänyt, ennen kuin olet sen käynyt vapauttamassa. Se ei koskaan lähde noutoon, ennen kuin olet antanut sille siihen luvan. Se ei koskaan ryntää riistan perään. Sanalla sanoen, sen on opittava johtajuus. Koira on laumaeläin, joka vaatii ehdottomasti selkeän johtajan.
Mikä sitten tekee sinusta lauman johtajan? Sinun on oltava selkeä, koskaan ei saa jäädä epäselväksi mitä haluat! Käytä käskyjä, joita koira ymmärtää. Vahvista oikeaa toimintaa! Kanna vastuu ”laumasta”! Koira ei koskaan ole vastuussa laumaa kohtaavista epämiellyttävistä asioista, vaan sinä. Älä koskaan sorru jankuttamiseen! Ellei ensimmäinen käsky mene perille, älä jankkaa vaan toimi. Yksinkertaisesti; sinä
laumanjohtajana määräät! Paras määritelmä johtajuudelle, mitä olen lukenut, on Gunilla Wedeenin kirjassa Arjelle kultareunus, sinulle ja koirallesi: ”Minä määrään missä, kuinka ja milloin! Olen äärimmäisen johdonmukainen siinä, että minun sanani on laki… kaikissa tilanteissa!”
Ihmettelet varmaan, mitä hyötyä edellä mainituista esimerkeistä on metsästyksessä? Ei niistä metsästettäessä sinällään mitään hyötyä olekaan, vaan kyse on pennun maailmankuvan muokkaamisesta ja kontaktin oppimisesta. Koirahan oppii toistojen avulla. Opetettava asia on toistettava riittävän usein. Kun pentu jokapäiväisessä elämässä oppii siihen, että kontakti isäntään on jatkuvaa, se oppii samalla seuraamaan ohjaajan liikkeitä ja eleitä kuin ohjetta odottaen. Näin opetettuna se ei aikuisena tiedä muuta mahdollisuutta olevankaan. Silloin voidaan keskittyä koulutuksessa ja metsästyksessä oleelliseen ja jättää koiran tottelemattomuudesta johtuva turha ”rähinä” pois. Aika riittää toistojen tekemiseen eikä yhteistyö kärsi ohjaajan ylikuumenemisen vuoksi. Kontaktin luominen pentuna on ratkaisevan tärkeää, kun puhutaan hallittavuudesta. Ellei koira ole hallinnassa, sillä ei voi metsästää! Spanielilla metsästäminen perustuu siihen, että koira ei koskaan etene haulikon ampumamatkan ulkopuolelle eikä se koskaan aja riistaa ylös liian etäällä ohjaajasta.
PERUSASIOIDEN OPETUS
Kontakti
Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan kontaktista? Tästä on kirjoitettu varmaan useampia kirjoja, mutta jos keskitymme tässä teeman mukaiseen kontaktiin. Kontaktilla tarkoitetaan halua toimia ja tehdä asioita yhdessä. Eli koira keskittyy ohjaajaan eikä muihin ympärillä vaikuttaviin houkutuksiin. Tässä on ehdottomasti muistettava, että kontakti ei koskaan ole yhdensuuntaista. Ohjaajan on yhtä ehdottomasti keskityttävä toiminnassa koiraansa. Kun koiran ja ohjaajan keskinäinen kontakti on kunnossa, molemmat tietävät tehtävänsä ja keskittyvät toimimaan yhdessä. Kyse on enemmänkin henkisestä yhteydestä ja luottamuksesta kuin mistään fyysisestä. Ohjaajalla on tästä yhteistyöstä suurempi vastuu, siksi kontaktin puute on yleisemmin ohjaajasta kuin koirasta johtuvaa.
Huom! Kontaktia ei luoda pakottamalla!
Mistä tiedät kontaktin pentuusi olevan kunnossa? Jos ulkona ollessanne pentu kiinnittää huomionsa jatkuvasti mieluummin ympäröivään maailmaan sinun sijastasi, ei kontakti ole sitä mitä pitäisi. Sinun on oltava mielenkiintoisempi kuin ympäröivä maailma sekä uudet hajut ja kokemukset. Vaikka pentu luonnostaan tutkii ja ihmettelee uusia asioita ja tuoksuja, on sen vihjeestäsi kiinnitettävä huomionsa sinuun ja toimittava haluamallasi tavalla. Sen tulisi olla niin keskittynyt sinuun, että se ulkonakin seuraa sinun liikkumistasi ja mukailee kulkuasi. Koira toimii siten kuin sille itselle on eniten hyötyä. Näin ollen kontaktin opetuksessa ja sen ylläpidossa käytetään aluksi palkitsemista hyödyksi. Joko fyysisesti makupaloilla tai henkisesti kehumalla ja antamalla pennun tehdä asioita, joista se todella pitää. Kontaktissa ja sen luomisessa on kyse pennun huomiosta kilpailemisesta. Jos pentu saa palkkion aina muualta kuin sinulta, ei kontaktia välillenne synny.
Esimerkiksi: Jos pentu saavuttaa mielenkiintoisen hajun tai vieraan pennun kiskomalla taluttimessa, se oppii aina kiskomaan taluttimessa. Siten pääsee tavoitteeseen! Kun asia hoituu kontaktissa ohjaajaan, pääsee pentu samaan lopputulokseen sinulta saamansa luvan kautta. Kontakti ei ole pelkkien rajojen tai esteiden luomista, se on myös pennulle mielenkiintoisten ja positiivisten kokemusten saamista yhdessä ohjaajan kanssa ja tämän luvalla.
Kuinka sitten kontaktia voidaan harjoitella. Pennun oikea-aikainen huomioiminen on tärkeintä. Aina kun pentu ottaa sinuun kontaktia esim. katsomalla sinuun, sinun on siihen reagoitava positiivisesti. Aloita harjoitteet sisätiloissa, jossa ei ole muuta pennun mielenkiintoa herättävää. Olet itse passiivinen ja seuraat vain tarkkaavaisena pennun touhuamista. Jossain vaiheessa pentu vilkaisee sinuun ja silloin sinun on välittömästi huomioitava tämä kehumalla pentua ja antamalla sille esim. makupala palkkioksi. Sama jatkuu; sinä olet välinpitämättömän passiivinen ja pentu touhuaa omiaan, kunnes taas vilkaisee, saisiko isännän mukaan. Välitön huomiointi kehumalla ja palkkaamalla. Eli pennun ottaessa kontaktia se palkitaan aina välittömästi. Ajoitus on erittäin tärkeää, joten älä keskity mihinkään muuhun kontaktiharjoituksia tehdessäsi. Voit ilmaista kontaktin rekisteröimisen jollain merkillä, koiran nimellä, naksauttamalla suullasi tai jotenkin muuten. Tällä on merkitystä siinä vaiheessa kun alat itse vaatia koiralta kontaktin ottamista. Aika nopeasti pentu käsittää, että olemalla yhteydessä isäntään, saa jotain mukavaa palautetta.
Kun nämä perusharjoitteet alkavat sujua sinun ollessasi passiivinen osapuoli, on aika alkaa tehdä niitä liikkeessä. Alkuun liikkeet ovat hyvin pieniä ja palkkioiden väli lyhyt. Kun voit lähteä liikkeelle ja pentu seuraa sinun perässäsi keskittyen sinuun, olet jo erittäin hyvässä vauhdissa kontaktin luomisessa. Metsästykseen riittää se, että pentu kulkee mukanasi huoneesta toiseen ja aina välillä kehut sen kontaktin ottoa. Palkkio voi siinä vaiheessa olla jo jotain muuta kuin makupala, esim. jotakin yhteistä tekemistä, mistä pentu erityisesti pitää. Tarkoitus ei ole kontaktin luomisessa edetä tottelevaisuuskoe-seuraamiseen. Koiran huomion keskipisteenä oleminen riittää.
Kun tämä toimii sisätiloissa, aloitat saman ulkona. Alkeista sielläkin kuten sisällä ja jatkossa liikkeessä sekä pienten häiriöiden alaisena. Muista pitää harjoitusjaksot lyhyinä ja alkuun palkkiot runsaina. Mitä aktiivisempi koira on näissä kontaktin-otto harjoituksissa, sen parempaan lopputulokseen päästään. Tarkoitushan on se, että koira keskittyy sinuun, koska sinulta saa positiivista palautetta. Pidä huoli siitä, että koira ei ehdi kyllästyä.
Kun pentu on tajunnut kontaktin oton mielekkyyden, alat sinä vaatia pennulta kontaktia. Olet rekisteröinyt pennun kontaktin oton esim. naksauttamalla suullasi. Nyt teet saman, naksautat suullasi. Se on pennulle merkki kontaktista ja se pyörähtää luoksesi. Tavoitteena sillä on tietenkin saada makupala ja sen se myös saa. Eli nyt myös sinä saat olla aktiivinen kontaktin otossa. Kun olet päässyt niin pitkälle, että tämä toimii, voit aina pennun huomion herpaantuessa palauttaa sille kontaktin mieleen naksauttamalla ja palkitsemalla yhteyden pidosta. Ei liian usein eikä liian kauaa kerralla. Pennulle asian on oltava positiivinen kokemus eikä se saa kyllästyä kontaktin ottoon.
Käytännössä kontaktin ylläpito pitää toimia silloin, kun teet pennun kanssa harjoituksia. Alkuun jaksot ovat hyvin lyhyitä, minuutin maksimissaan ja palkkaus pennulle ruhtinaallinen. Ajan myötä pentu oppii seuraamaan isännän liikkeitä ja keskittymään yhteiseen tekemiseen, mikä onkin koko kontaktin päätavoite. Kun olet siinä tilanteessa, että pentu kulkee kanssasi ulkona vapaana ja huomatessaan toisen pennun lähettyvillä se nimensä tai naksautuksen kuullessaan pyörähtää luoksesi, niin teidän yhteytenne alkaa toimia. Voit palkkauksen jälkeen antaa pennullesi luvan tutustua uuteen kaveriin. Jos puhumme otsikon mukaisesta iästä eli alle 12 vk pennusta, niin vaatimustasoksi riittää hyvin sama taluttimessa. Oleellista on, että toiseen pentuun tutustumiseen tulee lupa isännältä eikä taluttimessa kiskomalla.
Itse pyrin opettamaan kontaktin pidon jokapäiväisen elämän yhteydessä. En tee siitä numeroa, vaan pentu pyörii mukana kaikessa ja kaikkialla. Käyttölinjaisilla pennuilla isännän seuraaminen on monesti jo perimässä. Kun pentu on siinä seitsemän viikon ikäinen, on se jo oppinut kantelemaan kaikkea mahdollista. Meillä on sisällä aina jotain luvallista kannettavaa lattialla; sukkanyyttejä, paperirullia yms. Kun pentu näitä
kuljetellessaan välillä tulee näyttämään aarrettaan, otan tämän kontaktin oton hyvin tarkasti. Huomioin aina pennun ja sitten sen kanteleman tavaran. Mahdottomat hyvittelyt ja alkuun makupalalla palkaten otan kanneltavan tutkittavaksi. Hetken pennun kantamaa tavaraa tutkittuani palautan sen takaisin pennulle. Se ei koskaan menetä aarrettaan, vaan saa sen tuomisesta palkkion. Samoin pennun tapa seurata sisällä isäntää huoneesta toiseen on huomioitava. Kun se tulee perässäni toiseen huoneeseen ja napottaa silmiin tuijottaen, kiittelen pennun kontaktin oton rapsuttelemalla ja hyväksyvästi puhelemalla. Sen kiitoksen ei tarvitse aina olla makupala. Huom! pennun pitää välillä rauhoittua omalle paikalleen nukkumaan, joten tee sille sekin asia selväksi. Jatkuvasti ei ole kontaktiharjoitus päällä. Jos sanon, että huomioin pennun aina kun sillä näyttää olevan minulle asiaa, niin ymmärrät varmaan tarkoitukseni. Aivan pikkupennulle käytän pennun huomion kiinnittämisessä yksinkertaisesti sen nimeä tai annan suullani sille merkin; napsaus, vihellys tai vastaava. Kun pentu tällöin käsittää isännällä olevan asiaa, palkataan se ruhtinaallisesti. Tästä muodostuu nopeasti sellainen yhteys, että pentu sisätiloissa kulkee perässäni joka paikkaan.
Huom! Kontaktin ottamista ja sen harjoittelua ei saa missään nimessä pitää yllä koko ajan. Alkuun se kestää pikkupennun kanssa vain joitain sekunteja pidentyen pikku hiljaa minuutiksi. Anna pennun olla pentu ja opeta se olemaan välillä tekemättä mitään. Kun olet siinä pisteessä, että pentu seuraa sinua sisällä huoneesta toiseen, on kontakti jo luotu. Älä menetä sitä ulkona!
Ulkona kontakti pysyy yllä samalla periaatteella. Pentu on minulla aina vapaana ja pidän yhteyden yllä puhumalla pennulle ja tarkkailemalla koko ajan sen liikkeitä. Pentu ottaa kontaktia ulkonakin hyvin usein katsomalla ja silloin huomioin sen aina. Kutsun luokse tai näytän kädelläni mihin jatketaan. En koskaan päästä näin nuorta (alle 3 kk) pentua itsestäni ulkonakaan yli kymmenen metrin päähän. Kuljemme aina yhdessä pihalla jommankumman kiinnittäessä vuorollaan toisen huomion. Käytän hyvin vähän makupaloja, yleensä vain aivan uuden asian opetuksen alkuvaiheissa. Kontakti on pikkupennulle itselle erittäin palkitsevaa, eikä se tarvitse yleensä muuta kuin isännän kiitoksen.
Huom! Omalla tarkkaavaisuudellasi ja pennun kontaktinoton huomioimisella on ratkaiseva osuus kontaktin syntymiseen. Jos et reagoi pennun yhteydenottoihin, se lopettaa kontaktin tarjoamisen ja sinun työmääräsi moninkertaistuu.
Kontaktin saaminen pentuun on kaikkein tärkein asia pikkupennun koulutuksen aloittamisessa. Se on kaiken yhteistoiminnan perusta. Sitä ei voi korostaa liikaa!
PILLILLÄ ISTUMINEN JA LUOKSETULO
Kun pentu on tuotu kotiin, alkaa tutustumisen jälkeen välittömästi pillillä luokse tulon ja istumisen opetus. Käytä pilliä, kun olet laittanut pennulle ruuan valmiiksi ja aiot ruokkia sen. Ensin pelkkä pillin vihellys ei aiheuta pennussa mitään reaktiota, mutta kun kutsut pentua samalla nimeltä ja houkuttelet sen luoksesi, ei vie montakaan päivää, kun se jo osaa yhdistää pillin vihellyksen ruokaan. Silloin kutsut sen pelkällä pillillä luokse aina kun annat sille ruokaa. Pentu oppii yhdistämään pillin kutsuvihellyksen ja sille mieluisan asian toisiinsa. Luoksetulokutsuna kaksi lyhyttä tai sarja lyhyitä vihellyksiä;” pip… pip” tai ” pi…pi…pi…pi”. Valitse mieleisesi itse.
Kun pentu ensimmäisen kerran tulee pillin vihellyksen ja houkuttelun avulla luoksesi, annat sille pillillä istumiskäskyn samalla painaen pennun istumaan hellävaroin, mutta päättäväisesti. Istumiskäskynä yksi pitkä vihellys; ”piiiip”. Toinen tapa opettaa istuminen, on käyttää pennun omia viettejä ja tekemistä hyödyksi. Kun pentu tulee eteesi, viet herkkupalan sen kuonon edestä suoraan pään yli. Yleensä herkku saa
pennun seuraamaan kättäsi ja kun osaat käden liikkeen oikein viedä, istahtaa pentu automaattisesti. Juuri sillä hetkellä annat sen ”istu” käskyn. Eli samalla hetkellä, kun pentu omasta tahdostaan istuu, yhdistät siihen haluamasi käskyn pillillä. Heti kun pentu istuu, annat sille ”Vapaa”- käskyn ja annat sen syödä.
Huom! Vaadi katsekontakti aina ennen kuin annat luvan syödä!
Tämä toistuu aina samalla tavalla neljästi päivässä ainakin kolmen kuukauden ajan. Sinä aikana pentu oppii, että kaksi lyhyttä vihellystä tietää hyvää (=ruoka), yksi pitkä vihellys vaatii sitä hieman malttamaan ja ”vapaa” antaa sille luvan toteuttaa mielitekonsa.
Muista: älä koskaan toimi ristiriitaisesti tai anna periksi näissä perusasioissa!!
Kun paikalla oleminen alkaa sujua, pidennä vapaa-käskyn antoa niin, että kuukauden kuluttua pentu istuu rauhassa ainakin 10 sekuntia, jos niin tahdot. Älä käytä pilliä luoksetulossa alkuun kuin silloin, kun ruokit pennun ja olet varma, että se tulee luokse. Näin vältät pillin kärsimästä inflaation pennun korvissa ja se oppii tulemaan aina heti kutsuttaessa. Samoin alussa, kun vihellät pennun istumaan, pidä pentu niin lähellä itseäsi, että voit painaa sen istumaan, ellei se tottele pilliä heti.
Vältä tilanteita, joissa pentu pääsee rikkomaan käskyäsi!
Ensimmäiset pysäytykset pillillä voit tehdä jo ennen luokse tulon opetuksen aloittamista ulkona. Kun viet pennun ulos ja tuot sen taas takaisin sisään, pistä se ensin pillillä viereesi istumaan. Sen jälkeen menet itse ensin ovesta ja annat pennulle luvan tulla perässä. Näin opetat sille samalla arvojärjestyksen eli kyse on jo aiemmin puhutusta johtajuudesta. Voit vaatia kyseisen rituaalin heti, kun pentu ruokinnan yhteydessä on oppinut istuen odottamaan lupaa syödä. Älä käytä pilliä vielä muuten ollessasi ulkona! Jos tarkkoja ollaan, niin pennun istuttaminen ovesta kuljettaessa olisi hyvä tehdä satunnaisesti. Eli pentu joutuu tällöin keskittymään sinuun ja odottamaan käskyä. Jos teet istuttamisen aina samoin, on siinä se vaara, että pentu yhdistää istumisen oveen/ovesta kulkemiseen ja sehän ei ole tarkoitus.
Oma mielipiteeni istumaan opettamisessa ja yleensä paikalla pysymisen opetuksessa on se, ettei pennun anneta lähteä paikalta oma-aloitteisesti, luokse kutsumisesta puhumattakaan. Kun harjoitetaan pennun pysäytystä pillillä ja pennun malttamista paikallaan, mennään pentu aina vapauttamaan paikaltaan. Samalla pentu voidaan paremmin palkita oikeasta toiminnasta, kun se istuessaan saa kiitoksen. Koira ymmärtää vain heti saamansa palautteen, ei ”tilipussi-periaatetta”. Toisin sanoen, kiitos tai torumiset on tultava silloin kun tehdään oikein tai väärin. Ajoitus on ensiarvoisen tärkeää, muuten pentu saattaa käsittää aivan toisin kuin tarkoitat.
MALTTAMINEN
Tuossa edellä jo puhuttiin malttamisesta. Sillä tarkoitetaan tässä yhteydessä pennun kykyä malttaa rauhoittua hetkeksi, myös sille kiihkeässä tilanteessa. Malttamisen opetuksessa päätavoitteena on saada koira jäämään rauhassa paikalleen metsästyksen yhteydessä ylösajon jälkeen. Eri käskyllä koira jatkaa siitä sitten joko noutoon tai jatkaa hakua. Se ei koskaan saa rynnätä riistan perään.
Ruokinnan yhteydessä alkava malttamisen opetus on hyvin jokapäiväiseen rutiiniin sopivaa. Aina ruokittaessa pidetään huoli, että pentu ei aloita syömistä ilman lupaa. Alkuun sitä voi joutua pitämään fyysisesti kiinni, mutta aika nopeasti se oivaltaa tarkoituksen. Kun se malttaa käskylläsi istua ja katsoa
sinuun, voit aluksi antaa ruokailuluvan välittömästi. Jatkossa luvan antoa pitkitetään pennun kehityksen mukaan. Älä kuitenkaan tee tästäkään numeroa. Malttamisen oivaltaminen riittää.
Jatkossa sama malttamisen opetus jatkuu koiran ulkoiluttamisen yhteydessä. Ja sitähän pennun kanssa tapahtuu yhtenään. Vaadit pennulta pienen istahtamisen, kontaktin oton ja annat sitten luvan jatkaa. Kuten tuossa aiemmin jo huomautin, vaihtele käskyä sen jälkeen, kun pentu on oivaltanut opetettavan asian. Eli sen, että ovesta saa kulkea isännän jälkeen ja luvalla. Se, annatko luvan heti kun olet astunut ulos vai vasta istutettuasi sitä 10 sek. ovella, on pennun tarkkaavaisuuden kannalta hyvä asia. Päätarkoitushan on opettaa pentu istumaan pilli-käskyyn ja siitä irtoamiseen vain sinun luvallasi! Malttiharjoitus tulee siinä mukana.
Nyt kuitenkin päästään itse malttamisen eli paikalla pysymisen harjoittelemiseen. Sen voit aloittaa vasta siinä vaiheessa, kun pentu on oppinut pilli-käskyn istumiselle. Ensin harjoitukset tehdään sisällä muulta häiriöltä eristettynä. Olet tehnyt ruokinnan ja ulos kulkemisen yhteydessä tapahtuvia harjoituksia jo usean viikon ajan ja pentu on käskyn oppinut. Nyt vihellät pennun istumaan eteesi ja rauhoittelet silittämällä. Rauhallinen puhe ei haittaa, mutta välttämättä sitäkään ei tarvita. Keskityt pentuun ja pidät huolen, että pennulla on kontakti sinuun. Otat askeleen taaksepäin ja pidät huolen, ettei pentu yritä perääsi. Alkuun askel riittää. Palaat pennun luo ja kiittelet silittäen ja voit palkita makupalalla jos haluat. Vasta sen jälkeen annat pennulle luvan lähteä liikkeelle. Itse käytän tässä kehotusta ”vapaa”. Eli pentu jää vihellyksellä paikalleen istumaan, etäännyt pennusta ja palaat päästämään sen vapaaksi.
Jatkossa paikallaoloaika pitenee ja etäisyys sinuun kasvaa. Kuljet aina taaksepäin kasvot pentuun päin kontaktin ylläpitämiseksi ja palaat aina vapauttamaan pennun paikallaolosta. Pentu ei koskaan saa itse lähteä paikalta, kun se on pillillä komennettu istumaan. Eikä sitä koskaan paikallaoloharjoituksessa siitä saa kutsua luokse! Pennun on opittava, että kun istu-käsky on kuulunut, se odottaa rauhallisena kunnes isäntä tulee sen vapauttamaan.
Jos pentu pyrkii perään, kuten se saattaa monesti yrittää, palautat sen rauhallisesti paikalleen ja toistat käskyn. Et etene enää yhtä kauas kuin äsken vaan palaat opetuksessa taaksepäin. Lopeta onnistumiseen! Kolmen kuukauden ikäisenä pennun tulisi istua käskystä paikallaan helposti ainakin sen kymmenen sekuntia. Häiriötekijöitä ei kuitenkaan tämän ikäisen pennun kanssa saa vielä olla, vaan pennun ja sinun on voitava keskittyä harjoitukseen.
YHTEENVETONA
Kun puhumme alle 12 viikon ikäisestä pennusta, on kaikkien harjoitteiden oltava kestoltaan lyhyitä ja enemmän leikin varjolla tehtyjä. Kuitenkaan tietyissä asioissa ei saa virheitä katsoa läpi sormien, vaan niihin on puututtava välittömästi. Pysähtyminen käskettäessä on tärkeimpiä ominaisuuksia metsästyskoiralle. Se on sen paras ja tärkein henkivakuutus. Samoin paikalla pysyminen eli malttaminen on toinen tärkeä asia, joka on jo pentuna opittava oikein. Myös luoksetulo ja kontaktin pitäminen on aloitettava ehdottomasti jo alle kolmikuisella pennulla. Noutohalukkuuden ylläpito on hyvä aloittaa heti pennun tultua uuteen kotiin. Noudon tekninen suorittaminen alle kolmekuiselle pennulle ei kuitenkaan ole tarpeellista. Tekniikan ehtii opettaa myöhemmin. Intoa noutamiseen ja tavaroiden kantamiseen pitää kannustaa heti pennun tultua taloon.
Itse pidän tämän ikäisen pennun kanssa tärkeimpänä kontaktin ja luottamuksen luomista. Kontaktin ja yhdessä elämisen opettelussa käytetään apuna niitä asioita, joita tulevaisuudessa tarvitaan koiralla metsästettäessä. Edellä esitetyt perusharjoitteet tukevat kontaktin luontia. Kun se on saatu aikaan pennun
ja ohjaajan välille, on jatko paljon helpompaa ja sinulla on mahdollisuudet kouluttaa pennusta aikanaan itsellesi metsästyskoira. Mitkään temput eivät jatkossa auta, jos kontakti sinun ja koirasi väliltä puuttuu! Kun olet tutustunut tulevaan metsästyskaveriisi ja saanut sen kiinnostumaan itsestäsi ja yhdessä toimimisesta, jatkoharjoitukset ovat paljon helpompia.
Pennun alkeiskoulutus (3kk…8kk)
Pikkupentuiän jälkeen jatketaan pennun opettamista aina murrosikään (noin 6-8 kk) asti. Tämän jakson aikana pennun pitää oppia metsästykseen liittyvät perusasiat, ainakin alkeet. Spanielin on metsästettäessä haettava ohjaajan lähettyvillä, haulikon kantaman tehollisella alueella, etsien ja ylösajaen kaiken löytämänsä riistan. Riistan lähtiessä spanielin on aina pysähdyttävä paikalleen, jolloin riistan ampuminen on mahdollista. Onnistuneen laukauksen jälkeen sen on noudettava ammuttu riista ohjaajalleen. Perusasiat ovat hallittavuus, haku, ylösajo ja nouto.
Hallittavuus
Koiran hallittavuus on tärkeimpiä asioita koulutuksen onnistumisen kannalta (kontakti ja malttaminen). Kun kontakti on saatu luotua, voidaan asiassa edetä. Maltin opetus on ensimmäisiä hallittavuuteen liittyviä osa alueita, jotka pennun on osattava. Ellei pentu opi rauhoittumaan tarvittaessa, on sen koulutus huomattavasti vaikeampaa ja johtaa usein ei-toivottuun lopputulokseen. Hallittavuudesta puhuttaessa tarkoitetaan koiran koulutettavuutta, kykyä kuunnella ja toimia yhteistyössä ohjaajan kanssa. Rauhoittuminen ja kyky olla tekemättä mitään kuuluvat olennaisena osana hallittavuuteen. Toisille koirille se on luontaisempaa kuin toisille. Koiran hermorakenne vaikuttaa asiaan suuresti. Levottoman ja ylivilkkaan pennun on huomattavasti vaikeampi oppia rauhoittumaan.
Jo edellä kerrottu ”Istu”-käsky on hallittavuuden kannalta ylivoimaisesti tärkein käsky. Kun sen olet saanut opetettua täydellisesti, on koira aina hallinnassasi joka tilanteessa. Panosta siis siihen heti alusta alkaen. Kolmeen kuukauteen mennessä olet saanut pennun pysähtymään sisällä heti käskyllä ja pysymään paikallaan, vaikka itse vähän liikutkin. Ensimmäiset pysäytykset ulkona pillillä teet tutussa pihapiirissä, jossa ei ole kiinnostavia tapahtumia eikä yllätyksen mahdollisuutta. Aloita ulkonakin aivan samoin kuin sisällä. Alkuun vain askel taakse ja paluu. Jatko on helpommin etenevää, koska pentu on jo käynyt saman läpi sisätiloissa. Älä kuitenkaan hosu asiassa ja varmista aina alkuun häiriöttömyys paikalla pysymistä harjoitellessasi. Jatkossa annat pennun edetä muutaman metrin, tai se voi olla vierelläsi, kuitenkin vapaana. Kiinnität pennun huomion ja vihellät pennun istumaan. Ota tiukka katsekontakti, jolla ”painat” pennun istumaan. Mene pennun luo, silitä kiitokseksi ja anna vapaa käsky. Muista: silittely rauhoittaa, taputtelu riehaannuttaa. Etene varovasti pennun oppimisen mukaan lisäämällä etäisyyttä ja paikalla pysymisen kestoa, kunnes voit viheltää pennun istumaan 10–15 metrin etäisyydelle itsestäsi ja pentu istuu heti odottaen sinua vapauttamaan sen paikaltaan.
Oleellisena osana koiran pysäyttämiseen metsästyksessä on koiran opettaminen istumaan laukauksesta. Ennen kuin voit ottaa starttipistoolin käyttöön koulutuksessa, sinun on totutettava pentu laukaukseen. Yleensä se ei tuota vaikeuksia. Kun pentu on iältään 4-5 kuukautta, voit hyvin olettaa sen kestävän 6- millisen starttipistoolin laukauksen säikähtämättä. Kiinnitä pennun huomio muuhun esimerkiksi leikkimällä sen kanssa, kun avustaja ampuu laukauksen suhteellisen etäällä pennusta. Ole itse kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Jos pentu pysähtyy ihmettelemään laukausta olematta pelästyneen oloinen, voitte jatkaa samaa rataa ampuen aina vähän lähempänä. Jos pentu osoittaa säikähtämisen merkkejä, koeta saada sen
huomio itseesi hieman railakkaammalla leikillä (sellaisella, josta pentu pitää). Jos pentu jatkossakin osoittaa pelästyvänsä laukausta, on totuttamista jatkettava pennun hieman aikuistuttua.
Kun starttipistoolilla voidaan ampua laukaus 10 metrin päässä pennusta, eikä säikähtämisen merkkejä näy, voidaan pysäyttämisen opetuksessa ottaa laukaus mukaan. Tällöin pentu osaa ulkona jo istua välittömästi, kun se kuulee yhden pitkän vihellyksen. Pidä pentu suhteellisen lähellä, kun ensi kerran käytät starttipistoolia. Kiinnitä pennun huomio itseesi, vihellä istumiskäsky ja samanaikaisesti ammu starttipistoolilla laukaus poispäin pennusta. Pentu saa samalla oppimansa, selvän käskyn istua sekä uuden, laukauksen, jonka se melko nopeasti oppii yhdistämään istumiseen. Jatkossa annat pillillä ja aseella samanaikaisen ”Istu”-käskyn. Harvalla on mahdollisuus käyttää ympäristön vuoksi oikeaa ampuma-asetta, eikä se ole tarpeellistakaan puolen vuoden ikäiselle pennulle. Tavoitteena on se, että pentu istuu välittömästi kun se kuulee laukauksen.
Joskus pentu alkaa hidastella istumisessa. Tämä voi johtua siitä, että pillillä annettu käsky on piiitkä (kuten alussa sovittiin, ”Istu” on yksi pitkä vihellys). Tämä voidaan välttää, kun pentu opetetaan istumaan laukauksesta. Käsky on tällöin erittäin lyhyt ja napakka. Toinen syy, miksi itse pidän laukauksen opettamista ”Istu”-käskyksi erittäin tärkeänä, on estää sillä paukkunouto. Kun nuorella koiralla aloitetaan metsästys, on sen istuminen varmistettava alkuun aina pillillä. Usein koira istuukin käskyllä linnun lähtiessä, mutta kun se sitten näkee linnun putoavan, tulee monelle voittamaton tarve rynnätä linnun perään, noutoon. Olen nähnyt useita koiria, jotka toimivat juuri näin. Räväkkä ylösajo, koira jää paikalleen, mutta kun pamahtaa ja lintu putoaa, syöksyy koira heti noutoon! Kun laukaus on pennulle iskostettu Istu-käskyksi, saa se kyseisellä kriittisellä hetkellä vielä sen viimeisen käskyn pysyä paikallaan ja näin paukkunouto jää tekemättä.
Tosin ihanne tapa spanielille pysähtyä metsästyksen yhteydessä, on pysähtyminen ylösajoon. Siitä tarkemmin noudon yhteydessä. Kuitenkin on muistettava, että ellei pentusi pysähdy aiemmin esitetyillä tavoilla, ei se pysähdy ylösajoonkaan!
Itse olen viimeiset koirani treenannut istumaan ylösajoon pihapiirin pikkulinnuilla. Siinä vaiheessa, kun pentu osaa istua laukaukseen ja pillillä, otan pillin ja starttipistoolin aina mukaan lähtiessäni pennun kanssa ulos. Kun pentu sitten havaitsee mielenkiintoisen linnun (västäräkki, peippo, räkättirastas yms.) ja lähtee syöksyllä kohti ajaen linnun lentoon, pysäytän sen samanaikaisella vihellyksellä ja laukauksella. Kävelen pennun luo ja kiittelen silitellen oikeasta toiminnasta, ohjaan huomion päinvastaiseen suuntaan ja annan luvan jatkaa matkaa. Pian lähistöllä pyörii taas räkätti, pentu syöksyy kohti, lintu lentoon, vihellys / laukaus ja pennun luo kiittelemään ylösajosta. Tärkeää on, että ajoitus on kohdallaan. Pysäytys vasta, kun lintu on lähtenyt, ei koskaan ennakkoon (vaikka pelkäätkin alkuun, että pentu karkaa käsistä!). Näin opettaen pentu varsin nopeasti oppii istumaan oma-aloitteisesti aina kun lintu siivittää. Edellyttää edelleen, että olet toimissasi ehdoton ja aina toimit samalla tavalla.
Toinen hallittavuuden kannalta olennainen käsky on ”Tänne”. Pentu on oppinut sisällä tulemaan vauhdilla, kun kutsut sitä pillillä. Se istuu heti kun vihellät sen istumaan ja pysyy paikallaan rauhassa katsoen sinua silmiin. Nyt on aika ruveta vaatimaan samaa ulkona. Tähän asti et ole käyttänyt pilliä kuin ruokkiessasi pennun. Ulkona olet hoitanut luoksetulon perinteisellä toko-tyylillä = kutsuessasi olet juossut karkuun ja houkutellut pentua luoksesi. Nyt alat käyttää pilliä luoksetulokutsuna. Annat pennun edetä itsestäsi 10-15 metrin etäisyydelle, katsot ettei sillä ole mitään mielenkiintoista näköpiirissä, kutsut pentua pillillä lyhyin sarjoin ja peruutat pennusta poispäin. Kun pentu kääntyy lähtien sinua kohti, menet polvillesi tai istut, kääntyen osittain pois pennusta. Älä seiso kädet levällään tuijottaen pentua silmiin! Kun pentu tulee, toivottavasti täyttä vauhtia kuten sisällä syömään, olet valmis ottamaan sen avosylin vastaan. Annat sen
vaikka hypätä syliisi, jos se niin tahtoo. Kiitoksillasi ja kehuillasi ei saa olla mitään rajaa. Olet voinut varata ensimmäisille kerroille makupalan taskuusi, jolla vahvistat kiitosta. Pennun pitää tajuta tehneensä jotakin ennenkuulumatonta tajutessaan, että lyhyt vihellyssarja on kehotus tulla ohjaajan luokse! Valitse vaatetuksesi ja ympäristö siten, että voit (=kehtaat) toimia edellä kuvatulla tavalla.
Itse opetan luoksetulonkin normaalien ulkoilutusten yhteydessä vähän kuin sivutuotteena. Pentu on aina vapaana. Se saa touhuta omiaan, kunnes välillä kutsun sen luokseni pillillä. Pikkupentuna palkitsen luoksetulon makupalalla ja annan pennun sen jälkeen jatkaa omia tutkimuksiaan. Kun vähän aikaa on mennyt, kutsun pentua taas, joko kontaktin yllä pitämiseksi nimeltä ja ohjaan kauttani uuteen suuntaan tai pillillä syliini. Näin liikumme koko ajan yhdessä, kontaktia yllä pitäen ja aina välillä luokse kutsuen ja pentua hyvitellen.
Sitä mukaa kun pentu alkaa ulkona toimia kuten sisällä, kasvatat etäisyyttä niin luoksetulon kuin istumisen opetuksessa. Tavoitteena on, että pentu tulee luokse tai pysähtyy istumaan heti viheltäessäsi etäisyyden ollessa 10- 20 metriä. Pennun edistyessä luoksetuloissa et enää saa käyttää makupaloja kiitokseen. Kiitoksen pitää tulla siitä, että pentu haluaa totella ja tulla luoksesi; kiitos olet sinä, ei makupala. Sekä luoksetulossa että istumisessa tulee jatkossa palkita kiitoksin vain virheettömät suoritukset. Näin pentu oppii tottelemaan aina ja heti.
Luoksetuloissa sinun ei jatkossa tarvitse etkä saa tehdä asiasta enää mitään ”numeroa” pennun opittua varauksettoman ja nopean tottelemisen. Kun tämä onnistuu sataprosenttisesti kotipiirissä, voit siirtyä oudompiin paikkoihin. Varo kuitenkin koko ajan tilannetta, jossa pentu keskittyy ympäristöön eikä sinuun. Silloin sinä et saa antaa pennulle käskyä pillillä. Kiinnitä aina ensin pennun huomio itseesi, ennen kuin annat käskyn. Vasta kun koirasi on toisella vuodellaan ja käskyt ovat jo selkäytimeen iskostuneet, voit vaatia siltä tottelemista häiriötekijöidenkin aikana. (Tämä ikä riippuu tietenkin suuresti koiran edistymisestä ja voi vaihdella suurestikin). Sinun olisi saatava pentusi niin hallintaan, että voit antaa sen liikkua lenkeillänne vapaasti sen ehtiessä vuoden ikään ja kuitenkin voit olla varma sen tottelemisesta.
MUISTA! PILLILLÄ PYSÄYTTÄMINEN JA LUOKSETULO OVAT TÄRKEIMMÄT OPETETTAVAT ASIAT SPANIELIN TIELLÄ METSÄSTYSKOIRAKSI!!
Kun nämä kaksi asiaa ovat täysin hallinnassa, voit kaiken muun opettaa niiden avulla. Kun koirasi jatkossa tekee jotain väärää, voit aina pysäyttää sen toiminnan ja kutsua sen luoksesi uutta opastusta varten. Älä siis missään nimessä opeta näitä asioita huonosti tai kiirehdi asioiden edelle, sillä silloin kohtaat jatkossa odottamattomia ja ehkä korjaamattomiakin ongelmia.
HAKU
Metsästys perustuu hyvälle haulle. Koiran kyky löytää ja painostaa hakukuviolla riista matkaan on ensiarvoisen tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Haun opettaminen on aikaa vievä prosessi, jonka onnistuminen ja työn määrä riippuu paljolti siitä, millaisen pennun aikanaan valitsit. Jos pentusi on rohkea, oma-aloitteinen ja utelias, tulet selviämään vähimmällä. Vielä kun pennulla on halu miellyttää sinua, voit odottaa saavasi huippuhakuisen metsästyskaverin. Varsinaiseen hakuun opettamisen voit aloittaa aikaisintaan siinä vaiheessa, kun pentu täysin varmasti tottelee pillillä annettuja luoksetulo- ja istu – komentoja.
Aloita jo aikaisemminkin kulkeminen pennun kanssa maastossa totuttelumielessä, mutta pyri valitsemaan maastoksi riistasta täysin vapaa alue, kunnes tottelevaisuus on hallinnassa. Pennun ollessa kolme-
neljäkuinen on maastoretkien oltava lyhyitä. Valitse maastoksi aukea alue, pelto tai niitty, jossa näet pennun koko ajan. Komenna pentu matkaan esim. ”Hakuun” käskyllä. Alkuun käsky ei tietenkään merkitse pennulle mitään, mutta käytä sitä heti alusta alkaen. Komennat siis pennun etsimään ja lähdet itse kulkemaan maastoa eteenpäin. Kun pentu menee ohitsesi esim. vasemmalle, muutat kulkuasi hieman oikealle. Seuraat koko ajan pennun tekemisiä. Kun se ottaa sinuun kontaktia katseella, houkuttelet sen puheella luoksesi ja ohjaat sen saman tien ohitsesi oikealle. Kun pentu nyt tutkii sinun oikealla puolellasi maastoa, muutat kurssiasi hieman vasemmalle. Jossain vaiheessa pentu taas ottaa yhteyttä, jolloin kutsut ja ohjaat sen suoraan ohitsesi vasemmalle jne. Pyrkimyksenä on se, että pentu ottaa kontaktin, et sinä. Siksi seuraa koko ajan pennun tekemisiä ettet myöhästy katsekontaktista. Jos sinä kontrolloit jatkuvasti pennun etäisyyttä ja kulkusuuntaa, oppii pentu siihen ja saat tehdä niin jatkossa aina. Tarkoitus on se, että koira seuraa ohjaajaa ja pitää etäisyyden oikeana, eikä näin vaadi jatkuvaa ohjausta aikanaan metsästettäessä. Tämän vuoksi aloitit heti pennun tultua taloon sen pennun ajatusmaailman muokkauksen. Kontaktin isäntään on oltava jatkuvaa!
Jos pentu kuitenkin näissä ensimmäisissä maasto-harjoituksissa innostuu uusista hajuista niin, että se unohtaa ohjaajan ja kontaktin pitämisen, on sinun siinä vaiheessa puututtava asiaan ja vaadittava siltä kontaktin pito. Eli jos pentu pyrkii liian etäälle sinusta, kiinnität pennun huomion opettamallasi tavalla, nimellä, naksautuksella tai mitä olet käyttänytkin ja kutsut pennun luoksesi. Kiittelet ja tarvittaessa rauhoittelet pennun ja ohjaat sitten pennun eri suuntaan kuin missä se äsken oli. Älä päästä palaamaan hajukenttään, joka jo vei pennun ja sinun välisen kontaktin! Tässä vaiheessa pennun etäisyys sinusta ei saa olla koskaan yli kymmentä metriä. Muista, haku laajenee iän karttuessa. Pentuna ja haun alkuopetuksessa 5-10 m per puoli on riittävä etäisyys. Käsitykseni mukaan viisaus ”koira ei hae matkaa vaan aikaa” pitää täysin paikkansa. Eli samana aikana, joka pikku pentuna menee 10 metrin matkaan, aikuinen koira kulkee 20 metriä. Voitaisiinkin sanoa, että annat pennun haun ulottua 2-4 sekunnin päähän kummallekin puolellesi. Tämän alkuopetuksen tarkoituksena on saada pentu kulkemaan lähelläsi hakukuviota ja pitämään ehdottomasti koko ajan kontaktin sinuun. Pennun pitää kokea asia niin, että te olette yhdessä tutkimassa maastoa erottamattomana parina. Kutsu pentu tässä vaiheessa usein luoksesi ja hyvittele yhteistyöstä. Voit halutessasi jopa palkita pennun makupaloilla ihan alussa, jos koet sen vahvistavan sidettänne. Kun otat pennun aina ajoittain luoksesi, pysyy kontakti parempana eikä pentu etene liian kauas eli haku pysyy ”kasassa”.
Itse otan nämä alkeet omassa pihapiirissä eli metsäpuskat, korkeahko heinikko, marjapensaat ja muut mahdolliset pikku puskat hyödyntäen. Kesto on maksimissaan viisi minuuttia ja sen ajan pentu on koko ajan vilkkaassa liikkeessä. Sen jälkeen on hyvä vaikka köllähtää yhdessä selälleen pihanurmikolle pentu vatsan päällä ja vahvistaa sitenkin yhteistyötä. Älä painosta pentua tässä iässä vaan keskity kannustamiseen ja kontaktiin.
Noin puolivuotiaana sen pitäisi olla opetuksessa siinä vaiheessa, että voit aloittaa varsinaisen siksak-kuvion opetuksen. Jos pentu on niin rohkea, että se etenee liian kauas eli tämän ikäisenä yli viiteentoista metriin, vihellät sen pillillä istumaan, kävelet pennun viereen ja ohjaat taas hakuun ohitsesi toiselle puolellesi. Tässä tulee esiin peruskoulutuksen taso. Jos pentu ei tottele ”Istu” ja ”Tänne” -komentoja, et voi jatkaa haun opetusta. Jos jatkat, saat metsästysspanielin, joka riistatilanteissa ei varmasti pysy käsissäsi! Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää, että pentu pysyy hakuopetuksen aikana oikealla etäisyydellä ohjaajasta eikä etene liian kauas. Spanielihan ei saa koskaan haussa edetä haulikon tehollisen ampumamatkan ulkopuolelle, koska se ajaa riistan suoraan ylös. Jos haku ulottuu liian kauas, jää ylösajettu riista ampumatta ja koko ylösajavalla metsästämiseltä katoaa pohja. Tämä oikean etäisyyden pitäminen on toinen
tärkeimmistä asioista spanielin kouluttamisessa metsästyskoiraksi. (Toinen on pysähtyminen ylösajon tapahduttua!)
Pentu saa periaatteessa alkuun tehdä mitä vain, kunhan se tutkii innokkaasti maastoa ja pysyy tarpeeksi lähellä. Jos näet selvästi, että pennulla on riistan hajukenttä edessään, pidä huoli ettei se kertaa jälkiä moneen otteeseen. Jos aiot kokeisiin pentusi kanssa, tällaista jälkikentän tarkistamista sanotaan puurtamiseksi, eikä se ole toivottava ominaisuus spanielille hidastaessaan haun etenevyyttä. Tässäkin on terve maalaisjärki paikallaan. Pyri heti alkuun siihen, että pentu on haussa koko ajan liikkeessä. Tämän varmistamiseksi pidä pennulla harjoitukset hyvin lyhyinä. Pentu ei saa väsyä näissä haun alkuopetuksissa niin paljoa, että se alkaa hidastaa vauhtiaan! Jos käy niin, että heti alkuopetuksessa maastosta löytyy riistaa, pidä huoli, että pentu istuu riistan lähtiessä. Sinun on käytettävä kaikki mahdolliset keinot pennun pysäyttämiseksi, jos pentu aikoo riistan perään. Pentuhan oppii kokemastaan, joten riistan perään karkaaminen puolivuotiaana on yksi suurimpia virheitä, mitä voi tapahtua. Siksi muista, että pennun on oltava ehdottomasti niin hyvin käsissä, että tottelevaisuus voittaa riistavietin!
Kun pentu alkaa olla ”hanskassa” avomaastossa, alat innostaa sitä tutkimaan pelto-ojien pientareita ja ojanpohjia sekä ojia reunustavia pusikoita. Pidät huolen siitä, että olet koko ajan katseyhteydessä pentuun. Näin pääset puuttumaan heti tilanteeseen, jos fasaani tai rusakko ponkaisee pakosalle. Ota huomioon koirasi varmuus pillillä istumiseen siten, että olet riittävän lähellä koko haun ajan. Toisin sanoen et hetkeksikään päästä pentua silmistäsi etkä ”tottelevaisuusrajan” yli. Pennun hakiessa pusikon sisässä pidä kontakti yllä puhumalla sille. Näin toimien pentu malttaa pysyä tiheikössä pidempään tietäessään, ettei ole yksin ja samalla se on tietoinen sinun liikkeistäsi. Pusikot ovat tässä vaiheessa hyvin pieniä ja mieluummin niin harvakasvuisia, että näet pennun lähes koko ajan. Näin ylösajo tapahtuu riittävän lähellä, jos joudut puuttumaan istumiseen fyysisesti.
NOUTO
On oikeastaan väärin sanoa, että opetetaan pentu noutamaan, sillä pentu osaa ottaa tavaroita suuhunsa ja kuljettaa niitä haluamaansa paikkaan. Koiranpennun villit sukulaisetkin luonnossa kuljettavat emän tuomaa ruokaa ja tähteeksi jääneitä luita. Tämä luonnon sanelema asia pitää vain saada noutavalla koiralla ohjaajan
käyttöön. Noudon opettaminen on siis sitä, että saadaan pentu tuomaan esineet sinulle. Ei sitä, että saadaan pentu ottamaan esine suuhunsa ja kantamaan se minne se itse tahtoo. Ensiarvoisen tärkeää on pitää yllä pennun luontaista halua ottaa suuhunsa esineitä ja halua kuljettaa niitä. Tätä viettiä aletaan kannustaa, kun pennun noutokoulutus aloitetaan. Toinen luonnollinen vietti on takaa-ajovietti, joka on yksi voimakkaimpia viettejä koiranpennulla. Voit itse todeta sen esim. pistämällä pallon pyörimään poispäin pennusta. Lähes välittömästi jokainen pentu syöksyy ”pakenevan saaliin” perään ja ottaa sen suuhunsa, moni vieläpä ”tappaa” saaliinsa päätään voimakkaasti ravistelemalla.
Älä tapa pennun halua kantaa esineitä, vaan innosta pentua aina kun se kuljettaa suussaan tavaroita. Yritä houkutella pentu luoksesi, kun sillä on jotain suussaan. Kun se tulee, palkitse se aina. Ota pentu vastaan, älä esinettä. Palauta esine alkuun aina pennulle, jos vain mahdollista. Näin saat sen ymmärtämään, että esineen löytäminen ja sen vieminen ohjaajalle on hyvä asia, eikä se menetä saalistaan.
Tärkeitä asioita opetuksessa:
- a) Ota noutoesineeksi esine joka kiinnittää pennun huomion ja joka mahtuu hyvin sen suuhun (ei tarvitse aina olla välttämättä pallo)
- b) Yritä aavistaa mihin pentu saaliinsa haluaa viedä, että olet siellä vastaanottamassa
- c) Anna noutokäsky aina kun lähetät pennun matkaan, kutsu pillillä luokse, ota pentu vastaan riemulla, anna luovutuskäsky kun haluat tutkia saalista, palauta alkuun saalis pennulle
- d) Älä koskaan toista noutoa niin monesti, että pentu näyttää kyllästymisen merkkejä (lopeta kun pentu on innokkaimmillaan)
Alkuun on kyse siitä, että pentu toimii, kuten luonto on sen vuosisatojen saatossa muovannut toimimaan. Kouluttaja vain kääntää valmiin toiminnan haluamaansa muotoon. Kun näin toimitaan riittävän usein ja aina samalla tavalla, saadaan pentu yhdistämään halutut käskyt haluttuihin asioihin. Syntyy vaikutelma, jossa ohjaaja on opettanut koiran noutamaan. Koira kokee asian lopulta samoin.
Itse olen opettanut pennun noutamaan seuraavasti:
Kun pentu on ollut minulla jonkin aikaa niin että se on tottunut ”talon tavoille” ja olen saanut sen sisällä ymmärtämään istumisen ja luoksetulon, olen siirtynyt noudon alkeiden opettamiseen. Pentu on tällöin noin kolmen kuukauden ikäinen, saattaa olla jopa nuorempi. Sillä on oma makuupaikka, jonne se voi halutessaan vetäytyä lepäämään. Nyt otan sopivan kokoisen pallon mukaan yhteisiin leikkeihin. Sopivankokoinen on sellainen, jonka se saa helposti mahtumaan suuhunsa, mutta jota se ei voi vahingossakaan niellä. Menen istumaan pennun makuupaikalle ja kutsun sen luokse. Makuupaikalle siksi, että se on monesti pennulle ”pesäluola” jonne kaikki saaliit viedään. Toinen hyvä vaihtoehto on käytävä tai vastaava, josta pentu ei pääse karkaamaan saaliinsa kanssa, vaan sen on tultava ulottuvilleni. Varaan alkuun makupalan kiitoksen vahvistukseksi ja kun pentu tulee, kehun ja leikin sen kanssa. Sitten kun pentu hiukan rauhoittuu, näytän palloa sille. Alkuun pallo ei välttämättä aiheuta mitään reaktiota tai pentu saattaa yrittää heti kiihkeästi sitä itselleen. Kummassakin tapauksessa pidän pallon itselläni. Rauhoittelen pentua jos tarpeen ja otan sen jalkojeni väliin istumaan. Pidän toisella kädellä pennusta kiinni ja kiinnitän sen huomion palloon, jonka pistän sen jälkeen vierimään poispäin pennusta. Annan pennulle noutokäskyn ja päästän pennun vapaasti tekemään mitä se haluaa. Nouto käsky voi olla ”Tuo”, ”Hae”, ”Nouda” tai joku muu, kunhan se tästä eteenpäin on aina sama. Itse käsken ”Hae”. Normaalisti pentu syöksyy poispäin vierivän pallon perään ja koittaa saada sen hampaisiinsa. Jos näin ei tapahdu, sinun on saatava pentu kiinnostumaan pallosta leikkimällä sillä pennun kanssa. Tällaisen ”härnäämisen” seurauksena harva pentu pystyy vastustamaan kiinnostustaan. Noutoonlähetyksen jälkeen, kun se pallon saa, on sillä yleensä kiire takaisin. Kun pentu kääntyy, kutsun sitä samalla pillillä tutuilla lyhyillä vihellyssarjoilla luokse. Otan pennun vastaan avosylin ja kiittelen kun se ymmärsi tulla luokseni. Vasta pennun luoksetulon palkittuani kiinnitän huomion sillä olevaan palloon. Ihmettelen ja kääntelen palloa ja annan sen pennulle takaisin niin että se voi leikkiä sillä. Kaikki tämä pennun ollessa jalkojeni välissä makuupaikalla.
Älä missään nimessä ota vastaan palloa vaan pentu. Jos olet käsi pitkällä ottamassa pennulta saalista, voit olla varma, ettei se tuo sitä enää samalla innolla sinulle. Kun pentu sitten on taistellut saaliinsa kanssa ja alkaa kiinnittää huomiotaan muuallekin kuin palloon, otan pallon pois. Hellästi mutta päättäväisesti. Monesti pentu nousee istumaan ja yrittää saada sen takaisin. Silloin otan taas toisella kädellä hellästi pennusta kiinni ja pistän pallon vierimään poispäin pennusta. Nouto-käsky, pentu vapaaksi, pillillä luokse kutsu ja uusi pennun paijailu ja yllättyminen sillä olevasta saaliista. Onnellinen saalistaja saa esitellä saalistaan taas hetken, mutta otan pallon pian taas itselleni. Alussa annan pennulle makupalan kiitokseksi ja lopetan opetuksen siihen. Korkeintaan kaksi noutoa ensimmäisillä kerroilla. Pistän pallon talteen seuraavaa
oppituntia varten, joka tulee muutaman tunnin kuluttua pennun ollessa taas virkeä. Usein mutta vähän kerrallaan!
Kun harjoitat pentua 3-4 kertaa päivässä pieniä jaksoja edellä kuvatulla tavalla muutaman viikon, voit siirtyä käyttämään pentudamia. Alkuun pentudami on parempi, koska se sopii paremmin pennun suuhun. Harjoitus jatkuu muuten samalla tavalla. Kun olet kuukauden tehnyt innolla työtä pennun noudon kanssa, voit siirtyä ulos. Pentu on noin 4-5 kuukauden ikäinen ja sille on selvinnyt jo nouto-käskyn merkitys. Samaan aikaan olet luoksetulo-harjoituksissa siirtynyt ulos. Nyt voit aina välillä ottaa noutoharjoituksen luoksetulon osana. Näin tulee tehtyä kaksi harjoitusta samanaikaisesti eikä pentu pitkästy, kun harjoitteet ovat vaihtelevia. Muista: Ei liian montaa toistoa peräkkäin! Nouto tapahtuu muuten samoin kuin sisällä. Kun pentu edistyy, pitää vaikeutta lisätä, muuten mielenkiinto asiaan herpaantuu. Kun nouto alkaa olla melko varma ja pentu palauttaa damin sinulle nopeasti, voit siirtyä uuteen maastoon. Dami saa olla puolivuotiaalla jo kunnollinen eli jätät pentudamin pois. Alat koulia pennun muistia, jolloin nouto vaikeutuu. Toisin sanoen heität damin, pentu istuu, houkuttelet sen mukaasi eri suuntaan mihin nouto heitettiin, ja leikit pennun kanssa hetken ennen kuin annat sille nouto-käskyn. Samoin noudot yli ojan, tiheään pusikkoon, kaksois-markkeeraukset yms. lisäävät noudon vaikeutta. Tämä kuitenkin vasta sitten, kun nouto on melko varma ja pentu on oppinut ehdottomasti istumaan, kun nouto heitetään. Kuten pysäyttämisen opetuksen yhteydessä oli puhetta, olet ottanut starttipistoolin mukaan opettaessasi pennulle istumista etäältä. Nyt noutoharjoituksessa on mukana kaikki tarvittavat elementit. Voit yhdistää kolmen eri asian harjoittamisen samaan harjoitukseen: Kuljet pennun kanssa, kiinnität sen huomion, heität damin ja samanaikaisesti ammut starttipistoolilla sen ”alas”. Pidät huolen että pentu näkee damin heiton ja että se laukauksen kuullessaan istuu välittömästi. Riippuen koirasta joko rauhoitat tilanteen tai annat noutokäskyn heti. (Innokkaan noutajan kanssa rauhoittaminen, muuten siitä tulee paukkunoutaja ja innottoman kanssa annat vauhtinoutoja eli käsky heti heiton perään, jolloin saat lisää intoa). Tärkeää on se, että pentu istuu aina heti, siitä et tingi. Noutoon lähetys on harkintasi varassa.
Älä anna pennun noutaa kaikkia heittämiäsi dameja, vaan hae aina osa itse pois. Näin pentu ei koskaan tiedä, saako se noutaa, vai pitääkö sen malttaa paikallaan. Tällä estät mahdollisen paukkunoudon kehittymisen. Mielellään niin, että pentu saa noutaa vain yhden kolmesta/neljästä heitosta. Tällä harjoitat samalla pennun paikallaan pysymistä, koska se tulee todennäköisesti olemaan se vaikein asia aikanaan metsästystä aloitettaessa.
Kun pennulta vaaditaan aina heti istuminen damin heiton yhteydessä, käsittää se jatkossa heittämisen istumiskäskyksi. Tähän pitäisi juuri pyrkiä. Koiran olisi käsitettävä että kun jotain nousee ilmaan (=dami lentää) tarkoittaa se ”ISTU”. Kun saat tämän iskostettua pennun päähän, on sinulla metsästäessäsi koira, joka istuu riistan lähtiessä, eikä sinun tarvitse koko ajan vahtia koiraa vaan voit keskittyä riistaan. Samalla riski koiran haavoittumisesta riistalaukaustilanteessa pienenee ratkaisevasti.
Kun pentu on oppinut istumaan aina itse damin tai vastaavan lentäessä, olen itse siirtynyt opetuksessa pihan pikkulinnuille. Pikkulinnuilla saadaan ylösajo/pysähtyminen laukauksineen niin lähelle aitoa metsästystilannetta, kuin se tuon ikäisellä pennulla voi olla.
Kun pentu noudossa tulee damille, kutsu välittömästi pillillä luokse. Tällöin pentu ei jää pyörittelemään damia vaan nouto on nopea ja innokas. Kun pentu tulee eteesi, otat damin suoraan tai vihellät koiran istumaan. Osa pennuista ei kestä istuttamista kovin nuorena, vaan dami putoaa suusta heti kun vihellät sen istumaan. Tällöin et vaadi istumista luovutuksessa vaan siirrät sen opetuksen myöhempään. Testaamalla aina silloin tällöin tiedät oikean ajankohdan. Luovutus on ihanteellinen, kun pentu istuu edessäsi ja saat
panna käden kuonon alle ja sanoa ”Kiitos”, jolloin koira antaa saaliin käteesi. Luovutuskäsky sinun on pitänyt päättää nouto-opetuksen aloittamisen yhteydessä, vaikka sen merkitys tuleekin esiin vasta sitten, kun voit ruveta vaatimaan kunnon luovutusta. Muista että luovutuksen opetus on viimeinen vaihe noudon opetuksessa ja tapahtuu yleensä pennun ollessa noin vuoden ikäinen. Jos vaadit täydellisen luovutuksen heti pentuna, tulee se kostautumaan palautuksen hidastumisena. Jos yhtään joudut kovistelemaan luovutuksessa, pentu tulee epävarmaksi ja siksi hidastelee. Itse käytän luovutuksessa käskyä ”Kiitos”, yleensä se on ”Irti”. Voit käyttää mitä itse tahdot, kunhan se on aina sama.
Luovutus saattaa joillekin pennuille tuottaa ongelmia. Joko ne alkavat omia damia tai dami putoaa suusta ohjaajan jalkoihin. Yleensä nämä ongelmat johtuvat ohjaajasta ja niiden korjaaminen saattaa samalle henkilölle olla haastavaa. Voit kuitenkin opettaa koiran pitämään damin suussaan eri käskyllä ja näin käyttää sitä pudottelevan koiran kohdalla. Eli yksinkertaistettuna; Koira sisällä eteesi, dami noutokäskyllä koiralle suuhun ja sitten ”Pidä”. Aina, kun pentu meinaa irrottaa, komennat ”Pidä” ja hiukan autat leuan alta nostaen. Älä anna vastahakoisen pennun painaa päätään, silloin damin putoaminen on todennäköisempää. Kehut aina kun pentu pitää rauhassa damin suussaan ja ”Pidä”, jos se yrittää irrottaa otteensa. Kun pentu pitää damia hetken rauhassa suussaan, anna luovutus-käsky. Lyhyitä aikoja alkuun, pikkuhiljaa pidentäen. Yleensä pentu aika pian käsittää, ettei pääse tilanteesta kuin tekemällä halutulla tavalla. Muista kiitokset oikeaan aikaan. Samaa tapaa voit käyttää silloinkin, jos pentu on niin tohkeissaan, ettei sen vuoksi suoriudu luovutuksesta kunnialla. Tällainen pentu on yleensä hyvin vilkas, jolloin se on rauhoitettava luovutustilanteessa. Joskus jopa kiinni pitämällä. Jälleen määrätietoisesti, mutta hellävaroin.
Omiva pentu on hiukan vaikeampi korjattava. Itsellä on tällainen kerran ilmennyt ulkona luun kanssa. Pentu omi luuta ja vältteli tehokkaasti muutaman luoksekutsun eikä päästänyt lähelleen. Annoin olla, kunnes pentu luopui hetkeksi saaliistaan. Otin luun itselleni ja vein pennun ulkotarhaan. Ovet säppiin ja luu maahan. Pentu omi sen taas heti ja alkoi jälleen vältellä. En reagoinut, vaan odotin. Aikansa kun oli luunsa kanssa murjottanut ja alkoi väsyä, kutsuin luokse. Pentu lähti kuin lähtikin tulemaan ja innostamalla tuli syliin asti. Otin luun päättäväisesti mutta varoen sen suusta ja kehuin upeasta saaliista. Annoin aarteen takaisin sitä hetken ihmeteltyäni. Ja taas pentu tarhan nurkkaan saaliineen. Nyt kesti huomattavasti lyhyemmän aikaa, kun lähti tulemaan kutsuessani. Sama toistui useamman kerran. Kun tilanne oli se, että pentu tuli joka kerta luokse kutsuessani ja luovutti luun pyynnöstä minulle, olin valmis avaamaan tarhan ovet ja päästin pennun taas juoksemaan. Aikaa meni arviolta koko tapahtumaan n. 20 minuuttia. Sen jälkeen kyseinen koira ei ole koskaan ominut mitään saalistaan minulta.
Nouto-opetuksen idea on tullut sinulle selväksi. Tärkeää on pitää pennun luontainen noutohalu vireillä, kunnes sitä voidaan ruveta muokkaamaan ohjaajan haluamaan käyttöön. Älä etene tässäkään liian nopeasti, vaan opeta perusnouto ensin sataprosenttisesti kuntoon ennen kuin alat vaatia monimutkaisempia asioita. Siinä vaiheessa on pillillä istumisen oltava täysin hallinnassa, jolloin voit estää pennun rikkeet viheltämällä sen istumaan. Täysin valmiin, koulutetun spanielin on metsästyksessä oltava ohjattavissa noutoon lähes sadan metrin päähän kaislikkoon. Siltä etäisyydeltä koiran on vielä toteltava pillillä ja käsimerkeillä antamiasi käskyjä. Älä siis hosu perusasioissa!
YLÖSAJO
Ylösajo on yksi tärkeimpiä spanielin luontaisia ominaisuuksia. Ylösajon räväkkyys liittyy usein koiran temperamenttiin ja sitä kautta perimään. Yleistäen voisi sanoa, että mitä nopeampi, riistaviettisempi ja röyhkeämpi koira on, sitä parempi se on ylösajajana. Ylösajohan liittyy lähes saumattomasti hakuun, koska ylösajava koira ei pysähdy ennen ylösajoa. Ohjaajan on siksi osattava lukea koiraansa hyvin, jolloin hän
näkee lähestyvän ylösajon koiran käyttäytymisestä ja ehtii tilanteeseen mukaan. Kun koira on saanut riistan matkaan, joko lentoon tai juoksuun, on sen ehdottomasti pysähdyttävä paikalleen. Paikalle jääminen on metsästyksen onnistumisen kannalta erittäin tärkeää, muuten riistalaukaus saattaa jäädä ampumatta. Ylösajotilanne on koiralle erittäin kiihkeä ja vaativa. Onhan se saanut sillä hetkellä palkan siitä kovasta työstä, mitä se on haun aikana tehnyt, joskus hyvinkin pitkään luonnonriistaa metsästettäessä. Ja sitten sen on tällä palkitsevalla hetkellä unohdettava kaikki luontaiset vaistonsa ja pysähdyttävä rauhassa paikalleen. Tässä tilanteessa kulminoituu kaikki koulutuksella aikaansaatu oppi! Jos koiran koulutus on onnistunut ja tottelevaisuus on kunnossa, koira jää istumaan aivan rauhassa paikalleen ja katsoo sinua. Mutta ennen kuin tämä onnistuu, vaatii se näiden kiihkeiden tilanteiden harjoittelua.
Kun noudon opetuksessa ollaan ulkona ja noutodameja heitellään, täytyy koiran aina ehdottomasti pysähtyä. Sen on opittava, että matkaan lähtevä pallo, ilmaan sinkoutuva dami tai edestä ylös nouseva räkätti tarkoittaa ”ISTU”. Aloita dameilla. Älä koskaan anna pennun noutaa kuin jokin satunnainen dami näistä heittämistäsi, vaan vaadit pentua istumaan täysin rauhassa paikallaan, kun keräät itse heittämäsi damit pois. Välillä satunnaisesti yksi vaativampi nouto, jonka pentu saa noutaa mielenkiinnon säilyttämiseksi. Huom! Tässä ei harjoitella noutoa vaan pysähtymistä ja paikalla pysymistä! Kun pentu on oivaltanut, että sen on aina istuttava damin lähtiessä kädestäsi, se on jo oikealla tiellä. Innokkaan noutajan kanssa tämä on erittäin palkitseva harjoitus. Vielä kun lisäät siihen sen, että heität osan dameista aivan paikallaan istuvan pennun viereen, eikä se saa reagoida, olet valmis jatkamaan seuraavaan vaiheeseen. Sen jälkeen voit siirtyä niille pihapiiristä ja maastosta löytyville pikkulinnuille. Muista, että edelleen kyse on pennusta, eikä se koskaan tällaisen tilanteen jälkeen saa lähteä paikaltaan, ennen kuin olet käynyt sen vapauttamassa. Ei koskaan! Lisäksi varmista aina vähintään vuoden vanhaksi istu-käsky pillivihellyksellä.
Kun pentu pysähtyy pikkulinnuillekin, käytä jatkossa kaikki kiihkeät tilanteet pennun varmuuden lisäämiseksi. Esim. pennulle mieluisten vieraiden saapuminen vierailulle voi olla tällainen tilaisuus. Olet sopinut tulevien kanssa, että olet pennun kanssa ulkona heidän saapuessaan. Lähes kaikki pennuthan ovat innokkaita ryntäämään tuttujen ihmisten luokse tilaisuuden salliessa. Kun väki sitten saapuu pihaasi ja pentu lähtee tervehtimään innoissaan, vihellät sen pillillä istumaan. Kävelet sen viereen ja kiiteltyäsi annat luvan jatkaa. Saman voit tehdä myös esim. tuttavan koiran kanssa tms. Tässä pennun on toteltava yhtä ehdottomasti, kuin harjoitellessasi dameilla tai pikkulinnuilla. Mitä kiihkeämmin pentu haluaa jonnekin rynnätä, sen parempi paikka se on pysäytyksen harjoittelemiseen. Tässä on se etu, että jos se ei näissä tilanteissa tottele vaan menee perille saakka, niin vahinko ei ole niin suuri kuin vastaavan tapahtuessa maastossa riistan perään. Edellä kuvatut tilanteet eivät liity metsästykseen, joten se ei vaikuta täten suoraan tuleviin riistatilanteisiin. Jos pentusi ei näissä kotipihan harjoituksissa pysähdy, ei se varmasti pysähdy myöskään aidossa riistatilanteessa metsästyksen yhteydessä! Tämä ”testaaminen” on kuitenkin pienempi paha kuin se, että koirasi alle vuoden vanhana karkaa huonosti lentävän räkätin pojan perään ja ottaa sen kiinni. Pennun on puolivuotiaana ehdottomasti pysähdyttävä käskystäsi paikalleen ja odotettava rauhassa sinun paikalle tuloa. Tämä asia on niin tärkeä, että sitä ei voi korostaa liikaa. Yleisin ongelma spanielilla metsästettäessä on juuri se, ettei koira jää paikalleen. (Se toinen oli oikean etäisyyden pitäminen!)
YHTEENVETONA
Nopean oppimisen kausi osuu alle 3kk ikään. Pennun kehitykselle tärkeitä kausia ovat myös sosiaalistumisen kausi (8-16 vk) ja arvojärjestyksen muotoutumiskausi (13-17 vk) , jotka osuvat tähän opetusjaksoon. Pentu on n. 5-6 kk iässä alistuvaisempi kuin aiemmin ja tämä aika on hyvä käyttää hyödyksi
maastoharjoituksissa, koska pennulle on tässä iässä hyvin palkitsevaa toimia ihmisen kanssa. Hyödynnä siis tämä aika yhteistyön lujittamiseen maastossa ja kaikenlaisessa pennun kanssa puuhastelussa. Muista: panosta positiivisen palautteen antamiseen pennulle, sillä pentuhan se vielä tässä vaiheessa on. Kun pentu tulee puberteettiin n. 6-8 kk iässä, on syytä pitää taukoa. Siksi on hyvin tärkeää, että hyödynnät tämän jakson mahdollisimman hyvin pentusi opetuksessa. Omasta mielestäni pennusta tehdään tänä aikana se metsästyskoira, joka siitä aikanaan tulee! Tämän jälkeen sen oppimia ja omaksumia tapoja on paljon vaikeampi muuttaa.
Itse pidän tämän jakson tärkeimpänä tavoitteena maltin eli paikalla pysymisen oppimisen ja oikean etäisyyden oppimisen haussa. Panosta niihin. Koska pentu on vielä hyvin herkässä iässä, pyri opetuksessa positiivisen palautteen kautta opastamaan pentua välttäen viimeiseen asti pakkoa ja rankaisua. Kuitenkaan et saa antaa myöden jo todetuissa perusasioissa eli etäisyyden ja pysähtymisen vaatimuksissa. Tämä vaatii sinulta tiettyä ”pelisilmää” pennun mielenliikkeiden aavistamiseksi. Yritä olla aina askel edellä pentua ja estää näin rikkeiden tekeminen. Esim. haussa näet jo pennun liikkeistä, kun se alkaa käydä kierroksilla. Silloin otat pennun luoksesi ja rauhoittelet ennen kuin jatkatte matkaa päinvastaiseen suuntaan kuin missä tilanteen aiheuttaja on. Noudossa voit vielä katsoa joitakin pennun ”temppuja” läpi sormien, mutta pyri niissäkin lähelle oikeaa suoritustapaa, sillä väärin opitun korjaaminen tuottaa myöhemmin sinulle turhaa työtä. Älä kuitenkaan koskaan sorru noutojenkaan yhteydessä siihen, että pentu pääsee lähtemään noutoon ilman lupaasi. Sen on ehdottomasti aina pysähdyttävä ennen noutoon lähetystä. Luovutuksen tekninen suorittaminen voidaan opettaa myöhemminkin, panosta enemmän innokkaaseen palautukseen ja pennun vastaanottamiseen. Kaikki harjoitukset olisi hyvä päättää tässä opetusvaiheessa riemukkaaseen yhteiseen ”riehumiseen” eli palkkaat pennun suoritukset leikkimällä sen kanssa. Kun häntä heiluu ja pentu on intoa täynnä, silloin on hyvä lopettaa. Pennulle jää motivaatio seuraavaakin harjoitusta varten.
Pennun jatkokoulutus (8kk…15kk)
Murrosikä tuo pienen katkon uuden opettamiseen, mutta sen jälkeen on jatkokoulutuksen aika.
Muutama osa-alue on jäänyt vielä pikkupennun koulutuksessa käymättä läpi. Uimaan oppiminen on yksi tällainen asia. Samoin ohjausten perusteita on hyvä aloitella jo ennen murrosikää.
UIMINEN
Tämä ajankohta, pennun ikä, määräytyy varsin voimakkaasti siitä, koska pentu on syntynyt. Kevätpentu on tässä parhaassa asemassa ja syksypentu huonoimmassa. Ikä vaihtelee nelikuisesta kymmenkuiseen, jopa vuoden vanhaan. Spanieli on yleensä erittäin innokas uimari, mutta joskus voi arempiakin yksilöitä ilmaantua. Aloita uimaan opetus tutustuttamisella uuteen elementtiin. Valitse lämmin päivä ja mahdollisimman lämpöiset vedet, jos voit. On hyvä, jos olet itsekin valmis menemään ainakin polviin saakka veteen. Alkuun pentu saa kahlailla vapaasti mukanasi matalassa rantavedessä ja siitä voit pikku hiljaa sitä innostaa syvemmälle. Pennun noutoinnokkuudesta on erittäin paljon apua, tässä iässä se jo tietää mitä noutaminen on. Alkuun se kiinnostuksen kohde saa olla joku muukin kuin dami, kuitenkin sellainen, joka kiinnittää pennun huomion. Heität sitä houkuttelevasti veteen ja annat pennun rynnätä sen perään. Tässä vaiheessa en olisi kovin tarkka pysäytyksistä, ja siksi käytänkin juuri tällaisia ei-metsästykseen/-opetukseen liittyviä houkuttimia. Tarkoitus on saada pentu menemään veteen ja olemaan siellä kuin kotonaan. Älä tee vedestä isoa asiaa, vaan yritä saada pentu hyväksymään vesi elementtinä yhtä luonnollisena kuin kuiva maa. Missään nimessä et saa pakottaa pentua uimasyvyyteen. Siitä saattaa seurata vaikeuksia, joista selviäminen on joissain tapauksissa yllättävän vaikeaa. Kun se palauttaa kahluusyvyydestä kepin sinulle,
heität sen pikkuhiljaa aina vaan syvempään veteen. Jossain vaiheessa pennun jalat eivät enää yllä pohjaan, vaan se joutuu veden varaan, uimasilleen. Jos pentu aikoo tässä kohtaa kääntyä, kannustat ja houkuttelet pentua ottamaan sen kepakon siitä puolen metrin päästä. Monesti pentu tekee sen ensi uintilenkkinsä itse sitä edes tajuamatta. Kun se on ensi kerran onnistunut, on jatko helpompaa. Lopeta muutamaan jalat pohjasta irrottavaan noutoon ja kehu pentua todella vuolaasti. Jatkat sitten myöhemmin samalla kaavalla totutusta. Pikku hiljaa pentu uskaltautuu jo kunnolla uimasilleen ja silloin innostat sitä uimaan mukanasi aina kun se on mahdollista. Itse uit mukana tai kahlaat niin syvässä vedessä, että pentu joutuu uimaan. Tässä vaiheessa jätät ne mahdollisesti käyttämäsi ”luonnonantimet” pois ja käytät jatkossa noudattamiseen vain damia. Nyt pentu osaa jo uida ja sen on tällöin toimittava noudossa kuten kuivalla maallakin; vasta luvasta liikkeelle ja palautus käteen. Yleensä uimaan oppiminen ei vie montaa päivää, vaan pentu rohkenee veteen alle viikon totuttamisella.
Uinnin oikean asennon oppiminen saattaa tuottaa joillekin vaikeuksia. Yleisin vika on liian pystyssä räpiköiminen. Pentu ikään kuin yrittää nousta etujaloillaan veden pinnalle takapään vajotessa liian alas. Tästä seuraa etujalkojen tolkuton pärskytys ja liikkeen pysähtyminen. Pentu räpistelee vedessä paikallaan. On kaksi helppoa tapaa korjata asia. Joko nostat pentua takapäästä itse, kun kuljet pennun mukana. Tai toinen tapa, jota itse mieluummin käytän, on heittää sille tarpeeksi painava dami, joka pennun suussa kääntää etupään alemmaksi ja ikään kuin automaattisesti suoristaa pennun asennon vedessä. Takapää nousee ylös damin painaessa etupäätä syvemmälle ja pentu saa uimiseensa aivan toisenlaisen tehon takapään noustessa lähelle pintaa. Yleensä pentu oppii aika nopeasti löytämään oikean uima-asennon. Itse en ole koskaan joutunut käsin auttamaan asennon löytymisessä.
Kun pentu on oppinut kunnolla uimaan, aletaan siltä vaatia myös vedessä samanlaista hakukuviota kuin maalla. Alkuun on parempi, kun vesi on niin matalaa, että pennun jalat ylettyvät hyvin pohjaan. Tämä on kuitenkin fyysisesti paljon raskaampaa kuin haku maalla, joten älä tee pitkiä hakuharjoituksia pennun kanssa ensimmäisen vuoden aikana. Pääasia on, että pentu oppii kulkemaan ja hakemaan myös vesiolosuhteissa. Myöhemmin, koiran ollessa jo täysikasvuinen, keskitytään sitten hakutyöskentelyyn uimasillaan ja raskaissa kahluusyvyyksissä. Siinä vaiheessa koiran pitää olla jo täysin fyysisesti kehittynyt eli puhutaan aikuisesta koirasta.
Monelle koiralle uimaan meneminen ei tuota mitään ongelmia, ne kävelevät suoraan veteen heti jäiden lähdettyä. Tällöin ei kaivata mitään manöövereitä, vaan annetaan luonnon hoitaa asia. Tällaisen koiran kanssa vesilinnustus sujuukin aikanaan monesti tehokkaammin, kun pennulla on luontainen halu työskentelyyn vedessä.
OHJAUKSET JA IRTOAMINEN
Ohjauksella tarkoitetaan sitä, että koira aikuisena voidaan ohjata erilaisilla komennoilla haluttuun paikkaa. Esimerkiksi ylilennosta ammutun sorsan, jonka pudotusta koira ei kaislikossa työskennellessään ole nähnyt, noutoon. Aivan ensimmäinen asia, mikä tulevaisuuden pitkienkin ohjausten mahdollistamiseksi on opetettava pennulle, on irtaantuminen ohjaajasta. Tätä ei kannata aloittaa kovin aikaisin, mieluummin vasta sitten, kun pentu on omaksunut hakualueen rajat eli on oppinut pitämään maastossa oikean etäisyyden ohjaajaan. Tämä etäisyyden oppiminen vie aikaa lähes sen ensimmäisen elinvuoden, joten irtoamisen opetuksessa ja haun opetuksessa on tietty ristiriita. Vielä kun muistamme, että nykyisillä koesäännöillä koira ei pääse osallistumaan mihinkään metsästyskokeeseen ennen kuin on suorittanut vesityön, on ristiriita melkoinen. Vesityössä koiran on haettava kaislikkoon piiloon heitetty vesilintu noin 40 metrin etäisyydeltä uiden. Monet koirat ovat tässä vaiheessa vielä hyvin nuoria, eikä niiden rohkeus
irtoamiseen ole vielä riittävän hyvä. Haussahan niiden pitää pysyä tuossa iässä vielä alle 20 metrissä. Jos koiraa ei pentuna ole opetettu yhtään irtoamaan ohjaajasta käskyllä, on tehtävä monelle koiralle varsin vaativa.
Kuinka voimme aloittaa pennun irtaantumisen opettamisen pilaamatta sen hakua? Ensiarvoisen tärkeää on pitää kiinni siitä, että pentu ei irtoa ohjaajasta yli 20 metriä koskaan, ellei ohjaaja sitä käske. Eli haku pysyy harjoiteltaessa 10…15 metrissä vielä alle murrosikäisellä pennulla, mutta luvan saatuaan se voi edetä kauemmaksikin. Hyvä tapa aloittaa nämä irtoamisharjoitukset on noutojen yhteydessä. Tuolla aiemmassa osassa puhuttiin jo muistiharjoituksista noutojen mielekkäänä pitämiseksi. Tehdään pennun kanssa jotain muuta, ennen kuin annetaan noutolupa. Nyt irtaantumisen oppimiseksi toimitaan seuraavasti: Kuljet pennun kanssa polkua, ojanviertä tai muuta suhteellisen selkeää linjaa. Pudotat damin kulkemallenne uralle niin, että pentu sen näkee ja jatkatte sitten matkaa. Pentu ei saa ottaa tätä damia mukaansa. Etenette alkuun sen normaalin hakurajan ulkopuolelle eli noin 25 metriä damista. Siinä pysähdyt ja rauhoitat pennun istumaan eteesi. Kun pentu istuu rauhassa edessäsi, annat sille noutoluvan. Yleensä pentu muistaa pudotetun damin ja syöksyy noutoon. Kyse on vielä markkeeraamisesta eli koiran muistista, mutta voit jo tässä vaiheessa lisätä ”taakse”-komennon noutolupaan. Jos pentu ei muista damia, tee sama uudelleen, mutta lyhentäen etäisyyttä niin, että pentu sen muistaa. Toinen tärkeä asia pennun irtoamiselle on damin näkyvillä olo. Kun se luvan saatuaan kääntyy lähteäkseen noutoon, sen tulee nähdä dami heti. Älä siis pudota damia niin, että se jää kasvillisuuden peittoon. Annat pennun noutaa damin ja palautuksen päätteeksi tarvittavat kehut. Seuraavalla kerralla vähän lisäät matkaa ja jatkat muuten samoin. Tarkoitus on, että pentu etenee sinulta saamansa luvan jälkeen ainakin sinne 40 metriin kulkemaanne uraa pitkin. Näin saat noutoihin lisää monipuolisuutta ja pentu oppii etenemään sinusta riittävän kauas, eikä hakukuvion harjoittelu kärsi. Alle kahdeksan kuukauden ikäisen pennun ei tarvitse edetä vielä kauemmaksi, anna sen itsetunnon kasvaa ennen vaativampia suorituksia. Tarkkaile koko ajan pennun reaktioita haussa tehdessäsi irtoamisharjoituksia. Jos pennun haku yrittää yhtään tästä johtuen laajentua, puutu asiaan heti. Irtoamisharjoitukset eivät saa vaikuttaa haun laajuuteen.
Tällä luot samalla pohjaa tulevalle ohjaamiselle. Täysikasvuinen koira on pystyttävä ohjaamaan riittävän kauas, jopa noin 100 metriin, eikä se saa hukata saamaansa linjaa. Pidemmät ohjaukset tulevat opetettavaksi kuitenkin vasta sitten, kun koira on jo lähes aikuinen ja sen haku ja nouto on täysin valmiiksi opittuja. Kun teet näitä irtoamisharjoituksia jo pentuna, tulee tuo opetus kuitenkin olemaan helpompaa sitten ajallaan.
HAKU JA NOUTO
Aikaisemmin käsiteltiin haun ja noudon perusopetusta. Murrosiän uhmakauden aikana ei näiden asioiden kanssa kannata kiirehtiä. Välillä tuntuu jopa siltä, että murrosiän hormonimyrskyssä jo opitutkin asiat unohtuvat. Kaikki pennut eivät välttämättä ole ongelmallisia tässäkään iässä, vaan murrosikä menee ohi kuin huomaamatta. Jos pentu näyttää unohtaneen jo oppimiaan asioita, pidä pääsi kylmänä. Hermostuminen on pahinta, mitä voit tehdä. Varsinkin uroksilla on tässä vaiheessa ominaista vastata koviin otteisiin lisäämällä itse kovuuttaan. Tämä on luonnollista, sillä pentu on kasvamassa aikuiseksi eikä se ole enää yhtä halukas alistumaan. Varsinkin uroksilla on halu nousta arvoasteikossa ja kokeilla rajojaan. Kovat otteet tässä vaiheessa vain pahentavat tilannetta. Malttia muutaman kuukauden ajaksi. Pidä vaikeimman ajan kuluessa vain huolta siitä, että pentusi ei opi uusia negatiivisia asioita.
Kun pahin aika on ohi ja koiran käytös on rauhoittunut, jatkat aiemmin opetettujen asioiden parissa. Palauta alkuun mieleen jo opittu ja jatka sitten vaikeampiin tehtäviin.
Noudoissa vain mielikuvitus on rajana. Mitä monipuolisempia harjoituksia pystyt pitämään, sen paremmin koirasi motivaatio säilyy. Aiemmin olet ottanut vain markkeerauksia tai maksimissaan kaksoismarkkeerauksia. Nyt lisäät siihen sen kolmannen damin eli teet kolmoismarkkeerauksia.
Varmuuden vuoksi selitän vähän näitä asioita. Kun puhumme markkeerauksista, tarkoitamme koiran kykyä muistaa noudettavan sijainti. Ykkösmarkkeerauksessa noudettavia on vain yksi ja sen muistaminen näin ollen varsin helppoa. Kun lisäämme noudettavia kahteen tai kolmeen, alkaa vaikeusaste myös selvästi nousta. Lisäksi noudettavien etäisyys, maaston peitteisyys ja noudettavien keskinäinen asema vaikuttavat koiran kykyyn muistaa eli markkeerata noudettavat. Tämä kyky paranee harjoittelemalla.
Eli nyt lisäämme kolmannen damin noutoharjoituksiin. Alkuun mahdollisimman selkeästi eri suuntiin ja suhteellisen lyhyelle matkalle. Muista, sinä et saa mitenkään auttaa koiraa noudettavien muistamisessa. Heität tai viet damit paikoilleen, tulet koiran viereen ja panet kädet taskuun. Sen jälkeen annat noutoluvan. Koira hakee ensimmäisen, otat luovutuksen ja taas sama kuvio, annat uuden noutoluvan. Koiran on itse muistettava, missä noudettavat ovat. Samoinhan teit jo kakkosmarkkeerauksia, joten asia ei ole aivan uusi koiralle. Tarkoituksena on parantaa koiran kykyä painaa mieleensä metsästyksessä pudotettujen lintujen putoamispaikat, jolloin nouto on huomattavasti nopeampaa. Kun koira selviää helpoista tehtävistä, voit vaikeuttaa muistamista. Esimerkiksi kolmoismarkkeeraus kahden damin linjalla on jo varsin vaativa. Tarkoittaa sitä, että heität kaksi damia samaan linjaan, toisen 20 metriin ja toisen 30 metriin. Kolmannen damin heität häiriöksi sivulle sopivalle etäisyydelle. Koira muistaa ensimmäisillä kerroilla helposti sen toisen linjadamin ja sen häirinnän, mutta ei sitä toista linjassa olevaa. ”Sieltähän dami haettiin jo”. Harjoittelemalla tämä kyky paranee. Kun koira tuon selvittää lähes aina, on se saavuttanut sen tason, mitä spanielilta tulisi vaatia.
Yksi tapa vaihdella noutoharjoituksia, on tehdä ns. hakuruutu. Eli viet maastoon dameja tai lintuja ja vasta sen jälkeen haet koiran paikalle. Jos hakuruutu on pienellä alueella, esim. 30 m x 30 m, voit itse pysyä paikallasi. Otat koiran viereesi ja annat sille noutoluvan. Koiran pitäisi tässä etsiä maastoon levittämäsi noutokohteet ja tuoda ne aina sinulle. Muista tässä, ettet anna koiran koskaan vaihtaa noudettavaa. Jos sinulla on siellä sekä lintuja että dameja, saattaa koiralle tulla tarve vaihtaa dami lintuun. Ennakoi tämä, että pystyt sen estämään. Jos et muuten, niin viet alkuun hakuruutuun vain dameja. Koiran on aina tuotava löytämänsä esine sinulle suorinta tietä. Monet koirat pitävät tästä harjoituksesta ja tällä pystyt nostamaan koiran itseluottamusta. Edellytyksenä on, että noudettavia on tarpeeksi, etkä anna koiran hakea kaikkia pois. Kytket koiran siinä vaiheessa kun se on tuonut esim. neljä noutoesinettä kymmenestä viemästäsi. Koiran itsetunto nousee onnistumisilla, ei epäonnistumisilla. Älä koskaan noudata tässä harjoituksessa niin kauaa, että koira joutuu pitkään etsimään, puhumattakaan, että se alkaa hakea sinusta tukea. Silloin harjoitus kääntyy itseään vastaan.
Jos viet noudettavat isommalle alueelle, voit ottaa ne pois maastosta hakuharjoituksella. Muuten sama harjoitus, mutta viet noudettavat 40 m x 150 m kokoiselle alueelle. Haet koiran ja komennat sen hakuun. Kuljet keskellä kaistaa ja haetat koiralla aivan samoin, kuin muussakin hakuharjoituksessa. Kun tarpeeksi noudettavia on löytynyt, kytket koiran ja palkitset asiaan kuuluvalla tavalla. Saat tällä vaihtelua myös hakuharjoitteluun.
Tämän aasinsillan kautta pääsemme haun opettamisen jatkokoulutukseen. Tähän saakka olet haettanut pennullasi lähinnä riistasta vapaita maastoja siten, että olet nähnyt pennun koko ajan. Tässä vaiheessa tottelevaisuus on kehittynyt sille tasolle, että uskallat viedä koirasi maastoon, jossa saattaa olla myös riistaa. Samaten peitteinen maasto ja vedessä suoritettava haku tuovat huomattavasti lisää haastetta
harjoitteluun, mutta pitävät samalla koiran motivaation korkeampana. Peitteisessä maastossa pidät huolen oikeasta etäisyydestä puhumalla koiralle ja kutsumalla sen alkuun hyvin usein luoksesi. Näin saat koiran tottumaan siihen, että kontrolli on jatkuvaa, vaikka se ei ohjaajaa koko ajan näekään. Koiran on huomattavasti helpompi pitää itse etäisyys oikeana, kun se tietää, missä ohjaaja menee. Siksi pidä huoli siitä, että koira kuulee olinpaikkasi. Kontaktin pitäminen on alkuun molempien tehtävä. Jos maastosta lähtee riistaa koiran ylösajamana, pidä huoli, että koira istuu paikalleen. Varmista tämä alkuun aina pillillä, vaikka koira jo istuisi omatoimisesti. Ellei koira jää paikalleen, on sinun palattava harjoituksissa perusasioihin ja varmistettava sitä kautta pysähtyminen. Näin saattaa käydä varsinkin jos ohjaajalla on liian kiire saada koira mukaan metsästykseen.
Vesiolosuhteissa ja uimasillaan koiran on haettava aivan samoin kuin kuivalla maalla. Toki on täysin selvää, että vauhti on huomattavasti hitaampaa. Vesi on elementtinä huomattavasti raskaampi, älä tee liian pitkiä harjoituksia uimasillaan olevan nuoren koiran kanssa. Tässä haun opettamisen yhteydessä vesiolosuhteissa
on hyvä harjoitella myös noutoja vedestä. Näin saat taas uuden ulottuvuuden harjoitteluun ja voit harjoitella näitä perusasioita samalla harjoituskerralla. Kun pidät starttipistoolin mukanasi maastossa, pääset lähes täydellisiin lavastustilanteisiin metsästyksen kannalta. Koira saa nyt haullaan riistan matkaan, sinä pysäytät koiran paikalleen laukauksella ja pillillä ja voit jopa heittää damin pudotuksen merkiksi. Kaikki harjoiteltavat osa-alueet tulevat toteutettua, kun otat tästä tilanteesta koiran täysin rauhoituttua noudon heittämälläsi damilla.
OHJAUKSET
Kun pentu on nyt hieman varttunut ja murrosiän pahimmat myrskyt ovat takana, voit edetä myös ohjausten opetuksessa. Itse annan kuitenkin koiran itsetunnon kehittyä ja varmistua mahdollisimman kauan perusnoutoharjoittelulla, jossa koira saa käyttää nenäänsä ja oppii näin sitkeyttä etsimiseen. Edellä mainitut hakuruutu-harjoitukset auttavat tässä. Jos aloitat ohjausten opetuksen liian aikaisin, se saattaa johtaa siihen, ettei pentu jaksa etsiä vaan alkaa heti vaikeampien etsittävien kohdalla hakea tukea ja ohjeita sinulta. Pyri välttämään tätä. Sinun on tarkkailtava pennun kehitystä ja sen mukaan päätettävä, koska ohjausten opettamisessa voit edetä alkeista eteenpäin.
Jossain vaiheessa se on kuitenkin aloitettava. Perusopetuksessa olet saanut pennun omaksumaan linjan ja etenemään sinusta etäämmälle luvan sinulta saatuaan. Ohjataksesi koiraa sinulla pitää olla joku kohde, minne sitä ohjaat. Taas tulee nouto ja damit avuksi. Että koira kokisi ohjauksen mielekkääksi, on sillä oltava joku noudettava kohde. Älä koskaan ohjaa pentua tyhjään eli sen on aina löydettävä jotakin ohjauksen päätteeksi. Alkuun opetetaan suunnat; oikealle, vasemmalle ja taakse. Yksi suunta aina harjoituskerralla, älä sekoita pennun päätä. Pistät pennun istumaan, peruutat siitä noin kymmenen metrin päähän ja heität damit sen kummallekin puolelle. Kun pentu rauhoittuu istumaan aloilleen ja keskittyy sinuun, annat kehollasi ja kädelläsi haluamasi suunnan ja luvan noutoon. Eli kun haluat koiran lähtevän itsestäsi katsoen vasemmalle, ojennat kätesi vasemmalle, otat samalla askeleen kuin lähteäksesi siihen suuntaan ja annat kannustavalla äänellä noutoluvan. Pentu seuraa liikkeitäsi ja lähtee melko todennäköisesti sille damille, johon viittaat. Jos ei lähde, vaan päinvastaiselle puolelle, pysäytät sen pillillä ja annat uuden käskyn haluamaasi suuntaan. Palautuksen jälkeen kiittelyt oivaltamisesta ja koira rauhassa paikallaan, kun haet toisen damin pois. Muutama toisto ja lopetat siihen. Seuraavalla kerralla voit valita toisen puolen ja sama toistuu. Kun koira alkaa tajuta haluamasi, teet ohjauksen aina sattumanvaraisesti, jolloin pennun on keskityttävä ja tajuttava lähteä sinne minne ohjaat. Kun tämä on opittu, voit käyttää sitä jatkossa myös haun aikana ohjaten pennun aina haluamaasi kohteeseen, joko oikealle tai vasemmalle.
Nyt voidaan opetukseen ottaa myös taakse-komento. Toiset opettavat tämän komentona eteen, lopputulos on kuitenkin sama. Jos käytät komentoa ”eteen”, on koiran oltava lähetettäessä vierelläsi. Siitä on helpompi antaa koiralle suunta, mutta spanieli on harvoin metsästettäessä vierelläsi, vaan yleensä haussa etumaastossa. Siksi itse olen opettanut koirilleni komennon ”taakse”. Kummassakin tapauksessa koiran on edettävä osoittamaasi suuntaan eli sinusta poispäin, kunnes haluttu kohde löytyy tai sinä annat uuden suunnan.
Minä opetan taakse komennon seuraavasti. Alkeet on opittu irtoamisharjoituksissa. Nyt otan koiran viereeni ja pudotan damin näkyvälle paikalle komentaen koiran mukaani. Dami jää siihen. Voit pudottaa toisenkin damin vähän matkan päähän jos haluat. Etenen koiran kanssa noin viiteentoista metriin viimeisestä damista ja vihellän koiran istumaan. Itse jatkan vielä noin viisi metriä ja käännyn koiraa päin. Koira istuu edessäni minuun päin ja damit ovat polulla sen selän takana peräkkäin. Tässä nostan käteni suoraan ylös, otan askeleen koiraa kohti ja näytän kädellä poispäin itsestäni, koiran pään yli, komentaen samalla ”taakse”. Kun koira pyörähtää ympäri, on sen heti nähtävä noutokohde eli dami. Tämä on erittäin tärkeää ensi kerroilla. Kun koira kääntyy ja näkee samassa damin, syöksyy se lähes aina noutoon taakseen. Tämä oli tarkoituskin. Palautus taas normaaliin tapaan ja paikallaoloharjoitusta, kun haet toisen damin pois. Voit välillä noudattaa sen toisenkin damin samalla tavalla eli taakse-käskyllä. Käytä tässä hyväksesi linjoja kuten irtoamisharjoituksissa. Tällöin pentu pitää helpommin suuntansa, varsinkin siinä vaiheessa kun etäisyyttä kasvatetaan. Pyri siihen, että saat koiran etenemään taakse-komennolla ainakin sinne 40 metriin, mielellään vähän kauemmaksikin. Kun pentu on oppinut lähtemään taakse-komennolla aina oikeaan suuntaan, testaa käskyn oppiminen. Eli pudotat ne kaksi damia linjaan, komennat koiran taakse-käskyllä noutoon ja otat luovutuksen. Siitä koira edestäsi taakse-komennolla uudelleen noutamaan kauempana olevaa damia. Kun koira kääntyy ja on menossa damille, heität sen ensin palautetun damin eri suuntaan, sivulle tai taaksesi. Koira palauttaa toisenkin damin ja otat luovutuksen. Nyt koira on noutanut molemmat yhdessä linjalle viemänne damit. Nouto on onnistunut ainakin osittain markkeerauksen avulla. Maastossa on vielä yksi dami, se jonka juuri heitit, eikä koira tiedä sen olemassa olosta mitään eli sitä se ei ole markkeerannut. Nyt sinä siirryt niin, että voit ohjata koiran taakse-komennolla tälle koiran kannalta ”sokkodamille”. Jos koira on oppinut taakse-komennon oikein, pyörähtää se ympäri ja etenee sinusta poispäin, kuten pitääkin. Dami löytyy ja voit onnitella koiraa ja vähän itseäsikin. Käsky alkaa olla koiralla hallinnassa. Kun kaikki nämä kolme suuntaa on opittu, voit tehdä ohjausharjoituksia kolmella damilla. Koira istumaan, peruutat noin parikymmentä metriä koirasta ja heität damit koiran oikealle puolelle, vasemmalle puolelle ja taakse. Sitten sattumanvaraisesti joku haluttu dami talteen ohjauksella. Koira palkitsemisen jälkeen pilli-merkillä istumaan ja keräät muut damit pois eli teet taas niitä paikallaolo harjoituksia.
Toinen tärkeä tapa on saada koira kääntymään taakse silloinkin, kun se on etäällä sinusta. Tätä voit harjoitella niin, että pudotat damin, etenet koiran kanssa vain vajaa kymmenen metriä, vihellät sen istumaan ja kuljet itse vielä noin kolmekymmentä metriä. Nyt tilanne on se, että koira istuu sinuun päin kolmenkymmenen metrin päässä ja dami on vajaassa kymmenessä metrissä sen takana. Siitä annat samalla tavalla käskyn ”taakse” ja koira saa noutaa takanaan olevan damin sinulle. Eli harjoittele myös tilannetta, jossa koira on kaukana sinusta ja pystyt kuitenkin kääntämään sen siitä taaksepäin. Tämä saattaa olla ratkaiseva taito, kun menet sen nuoren koirasi kanssa vesityökokeeseen.
Olen nähnyt monesti seuraavanlaisen tyypillisen tilanteen vesityökokeessa: ”Olet lähettänyt koiran noutoon vastarannalle, johon on heitetty vesilintu. Koira lähtee hyvin ja ui avoimen vesialueen yli vastarannan kaislikon reunaan, jonne lintu on heitetty näkymättömiin. Etäisyyttä sinuun on se kolmekymmentä metriä, eikä noudettavaa näy missään. Koira tuntee olevansa jo liiankin kaukana sinusta ja näin se kääntyy
takaisin.” Jos tässä tilanteessa sinulla ei ole mitään keinoa koiran kääntämiseen takaisin kaislikkoon, tulee koira pois ilman noutolintua. Jokainen uusi yritys hämärtää ajan kulumisen vuoksi koiran markkeerausta ja epäonnistumisen riski kasvaa. Kun saat sen sillä ensi yrityksellä kääntymään taakse ja jatkamaan sisään kaislikkoon, löytyy lintu ja sinun ja koirasi yhteistoiminta vahvistuu onnistumisen kautta. Ohjaaja ei nytkään pettänyt koiransa luottamusta lähettämällä sitä turhaan noutoon!
Alkuun tämä riittää. Reilun vuoden ikäisen koiran tulisi osata ohjautua haluamaasi suuntaan: oikealle, vasemmalle ja taakse. Käytännössähän tätä tarvitaan silloin, kun koira on saatava ohjattua haluttuun pisteeseen noudossa. Haulla oleva koira ohjataan halutulle linjalle, siitä taakse -komennolla poispäin
sinusta, tarvittaessa uusi korjaus linjalle ja taas taakse, kunnes koira on siellä, mihin sen halusit. Nuoren koiran kanssa älä tee tätä liikaa, ettei sen oma-aloitteisuus kärsi. Aloita maalta ja kun se toimii, jatka vesiolosuhteisiin. Muista, että näissä perusharjoituksissa koiran on aina löydettävä se noudettava esine ohjauksen perusteella. Koiralle on jäätävä sellainen kuva, että aina kun isäntä ohjaa jonnekin, sieltä löytyy myös jotakin. Vesiohjauksissa varaa siksi muutama varatagi matkaa, joilla voit paikata tilanteen, ellet saa koiraasi ohjattua perille saakka. Eli jos se kääntyy tyhjin toimin takaisin, heität sille uuden damin tuotavaksi ja näin ohjaus päättyy onnistumiseen. Muista: perusteet kuntoon ja jätät asian muhimaan myöhempää käyttöä varten.
YHTEENVETONA
Nuoren koiran kanssa kannattaa tällä ajanjaksolla keskittyä yhteiseen tekemiseen, vaikka se saattaa välillä tuntua hankalalta. Tässä iässä laumasuhteet vahvistuvat ja siksi yhteinen tekeminen on tärkeää. Vaikka aiemmin puhuin kovien otteiden välttämisestä, en suinkaan tarkoita murrosikäiselle koiralle periksi antamista. Päinvastoin. Nuoren koiran pitää oppia asemansa entistä selvemmin eikä sen ylenemisyrityksiä arvojärjestyksessä pidä hyväksyä. Älä kuitenkaan provosoi tai provosoidu. Jos leikit tässä iässä koirasi kanssa taisteluleikkejä, pidä huoli, että voitat ne järjestelmällisesti. Koiran silmissä heikko johtaja on huono johtaja. Ole jämpti käskyissäsi ja niiden valvonnassa. Pidä koirasi puolia aina ulkoisen uhan tai pelottavan tilanteen sattuessa. Moni koira elää tässä elämänsä vaiheessa ”mörkökautta” eli näkee mitä oudoimmissa paikoissa pelottavia muotoja. Sinä johtajana kohtaat nämä uhat aina ensimmäisenä ja rauhallisesti tilanteessa toimien saat koirasikin tutkimaan asiaa ja toteamaan sen vaarattomaksi. Tällä vahvistat samalla asemaasi laumanjohtajana.
Uusien asioiden opettaminen murrosiän pahimpana aikana on turhaa. Pidä kiinni jo opituista, äläkä teetä pitkää keskittymistä vaativia asioita. Sellaiset asiat, jotka koira jo varmasti osaa, tulee kuitenkin vaatia tässäkin iässä. Kun oppimishalu ja keskittymiskyky jälleen palaavat, jatka jo opittujen asioiden harjoittelua ja lisää vaatimustasoa vähitellen. Murrosiän ohittaneen koiran kouluttaminen saa olla jo hiukan vaativampaa, eikä joka asiaa tehdä enää leikkien. Palkitsemiset enää vain lähes täydellisistä suorituksista. Kun pennusta on tullut nuori koira, on sen liikunnan tarve useasti kasvanut. Harjoittelu ohjaajan kanssa onkin monesti koiralle mieluisaa ja samalla vahvistatte keskinäistä suhdettanne. Voit lisätä harjoitusten kestoa ja fyysistä rasitusta, kunhan muistat seurata koiran reagointia. Vältä edelleen liian pitkäkestoisia harjoituksia innon ylläpitämiseksi ja motivaation säilyttämiseksi. Et saa vetää nuorta koiraa koskaan ”piippuun”. Kaiken kaikkiaan tämä jakso on ehkä eniten tasapainoilua vaativaa aikaa koirasi elämässä. Yleensä nuo vaikeudet on ohitettu viimeistään vuoden ikäisenä ja pääsette aloittamaan varsinaisen metsästyskoulutuksen.
Nuoren koiran metsästyskoulutus. (15kk. —-> )
Olemme aikaisemmin käyneet läpi spanielinpennun koulutuksen perusasioita aivan pikku pennusta murrosiän ohittaneeseen nuoreen koiraan. Nyt koira on lähempänä puoltatoista vuotta ja sillä on perusasiat kunnossa. Se tottelee pilliohjauksia moitteetta, osaa pitää oikean etäisyyden haussa ja pystyy noutamaan tarvittaessa niin maalta kuin vedestä. Nämä perusasiat on oltava niin hallinnassa, ettei koiralle tarvitse koskaan toistaa käskyä. Koiralla on into työskennellä ohjaajan kanssa ja sen kontakti isäntään on kunnossa. Mitä innokkaampi se on lähtemään yhteisiin harjoituksiin, sen paremmin yhteistoiminta on edistynyt ja sen paremmat edellytykset uusien asioiden opettamiselle ovat. Vastahakoisen ja innottoman koiran harjoittaminen ei innosta ohjaajaakaan ja samalla se kertoo joko yhteistyön puutteista tai puutteista koiran metsästysominaisuuksissa. Metsästysinnoltaan oikeanlainen koira puhkuu intoa nähdessään ohjaajan pukevan maastovaatteet ylleen.
Koira osaa nyt hakea maastossa ohjaajan kummaltakin puolelta ja edestä oikealta etäisyydeltä, eikä pyri liian etäälle. Se osaa itse tai pillillä käskettäessä pysähtyä ylösajoon riistan lähtiessä ja luvan saatuaan sen nouto on nopea ja suoraviivainen. Nyt aloitamme varsinaisen metsästyskoulutuksen.
Parasta harjoitusta metsästykseen on metsästys. Siellä koirasta ja ohjaajasta muodostuu se yhtenäinen pari, joka löytää ja saa riistaa reppuun. Metsästyksessä korostuu koiran ja ohjaajan yhteistoiminta. Pidät koiran aina sillä etäisyydellä ja sellaisessa maastossa, että pääset aina ampumaan sen ylösajaman riistan. Tässä ei metriluvuilla ole itseisarvoa. Etäisyyden on oltava sellainen, että sinä pystyt riistan pudottamaan. Silloin etäisyyden ratkaisee ampumataito, myös aseella/patruunalla voi olla merkitystä ja usein maastolla on ratkaiseva merkitys etäisyydelle haussa. Et saa koskaan päästää koiraa sellaiseen paikkaan tai niin kauas, että riistalaukaus jää sen vuoksi ampumatta. Peitteisyys ja mahdollisesti maaston muoto vaikuttavat tähän asiaan. Aukea, esteetön maasto antaa mahdollisuuden haun etenemiseen äärirajoille, kun taas peitteinen, kumpuileva tiheikkö vaatii koiraa pysymään alle kymmenessä metrissä ohjaajasta. Myös riistatiheydellä voi joskus olla oma osansa koiran haun laajuudelle, tosin Suomesta ei sellaisia riistatiheyksiä luonnonvaraisella riistalla missään tavata.
Koiran tunteminen ja sen toiminnan lukeminen ovat ensiarvoisen tärkeitä tietoja ohjaajalle tehokkaan metsästämisen kannalta. Sinun on nähtävä koirastasi, koska sillä on riistan hajut edessään, ettet ratkaisevalla hetkellä kutsu sitä pois. Tällaista näkee varsin usein koetilanteissa, joissa monesti ohjaajat ovat metsästyskokeiden harrastajia, eivät metsästäjiä. Kun koira on sisäistänyt yhteistoiminnan ja ohjaajan merkityksen riistan pudottajana, se ei pyrikään niin kauas ohjaajasta, että riistan pudottaminen ei onnistu. Kokenut koira ”odottaa” ohjaajaa mukaan tilanteeseen. Varsinkin peltolinnuilla, jossa haku kulkee äärirajoilla, olen tällaisen tilanteen useasti huomannut omien koirieni kohdalla. Koirasta näkee, että nyt edessä on riistaa, se pysähtyy, vilkaisee taakseen, näkee isännän olevan mukana tilanteessa ja sitten vasta syöksyy ylösajoon. Pysähdys ei ole pitkäkestoinen, mutta koirasta näkee selvästi, että se varmistaa isännän olevan tilanteen tasalla. Samoin kokeneen koiran haku ei ole välttämättä symmetristä sik-sak kuviota, vaan tuulen suunta ja maaston muut erityispiirteet voivat muuttaa hakua paljonkin. Sivutuulessa koira hakee usein tuulen alapuolelta kauempaa ja vastatuuleen luovit ovat lyhyempiä. Tuuli ikään kuin siirtää haun mukanaan ohjaajan kulkusuunnasta sivuun. Samoin myötätuuleen edettäessä koira monesti kulkee varsin suoraan eteen ja palaa sieltä tuulta vasten kuviolla takaisin. Tässä ohjaajan on osattava jälleen lukea koiraa ja sovitettava kulkunsa sen nopeudelle sopivaksi. Yleensä jos hakukuvio jää harvaksi, on syy ohjaajassa. Liikkuminen on ollut liian nopeaa maastoon nähden ja koira joutuu hosumaan haussa isännän painostaessa, yleensä tietämättään. Kaikki edellä kuvattu on sellaista, jonka koira voi oppia vain kokemuksen karttuessa eli metsästyksen
kautta. Yritän valottaa näitä asioita tässä osassa. Muista: kaikkien jatkossa esiin tulevien harjoitusten tekeminen edellyttää koiralta ehdotonta tottelevaisuutta!
HAKU
Kun koira on oppinut haussa pitämään oikean etäisyyden, voidaan sen kanssa lähteä hakuun myös tiheisiin, peitteisiin maastoihin. Siellä haun kasassa pysymiseksi sinun on tehtävä koiralle selväksi olinpaikkasi ja kulkusuuntasi. Koiran on tiedettävä missä sinä liikut, että se voi sovittaa hakunsa oikealle etäisyydelle. Puhu, ohjaa ja kutsu aina lyhyin väliajoin koira luoksesi. Yritä mahdollisuuksien mukaan alkuun nähdä koira koko ajan. Rantalepikoissa kurppajahdissa maasto on usein niin haastavaa, että joudut haettamaan koirallasi ns. aluehakua. Etenet koiran kulkemalle alueelle, pysähdyt ja annat koiran hakea tarkasti ympäriltä näköetäisyydeltä ja taas siirryt vain sen matkan, minkä koira ehti jo hakea. Näin et itse potki lymyävää lintua ylös. Koira joutuu tässä pysymään erittäin lähellä ja haku on monesti vaikeakulkuisessa maastossa sittenkin välillä näkymättömissä. Tämä on erittäin hyvää harjoitusta koiralle haun etäisyyden pitämiseen. Voit käyttää tätä aina välillä tietynlaisena ”sulkeisena” koiran haun pyrkiessä liian etäälle. Muista olla tarkkana ja ehdoton etäisyyden suhteen.
Peltolinnuilla ja tyypillisessä peltomaastossa hakemisen vaikeudeksi muodostuu usein haun toispuoleisuus. Joudut monesti kulkemaan esim. ojan vartta, jolloin toisella puolellasi on ojapenkka peitteisine heinikoineen ja pajupuskineen ja toisella puolellasi kynnetty pelto. Koira pyrkii tässä luonnostaan ojan puolelle ja sen haku jää kapeaksi. Itse pyrin näissä tilanteissa viemään koiran mahdollisimman isolle ojalle, jolloin koiran on haettava valtaojan molemmat puolet yhtä tehokkaasti ja tarkkaan. Ensin haetaan kulkemani puoli, sitten ojasta yli, usein uiden ja jälleen toinen puoli ojapenkkaa samalla tarkkuudella kuin ensimmäinenkin. Näin jatkaen haettava alue on kohtuullisen leveä ja riittävän vaativa eikä koiran haku ole epätasapainoista, vaikka sinä itse olet ikään kuin vieressä seuraaja. Hakualue on sen parikymmentä metriä leveydeltään, mutta itse kuljet sen alueen ulkopuolella. Samoin joudut välillä haettamaan koirallasi metsän puolta kynnöspellon reunaa kulkiessasi, jolloin itse kuljet pellolla ja koira vieressäsi sopivan leveää hakualuetta, mutta metsän puolella. Tässäkin sinä olet hakukuvion ulkopuolella, mutta hakukuvio on kuitenkin tasapainoinen ja riittävän leveä. Jos tällaisessa maastossa pellon puolellakin on mielenkiintoisia kohteita tai se on kesantopeltoa, muuttuu hakukuvio taas normaaliksi eli koira hakee pellon aivan samoin kuin metsän. Luonnostaan kaikki koirat eivät tätä tee, mutta vaadi se heti alkuunsa. Koiran on haettava pelto ja metsä samalla vauhdilla ja tarkkuudella koko ajan.
Yksi tärkeä kohde peltomaastoissa on haettaa koiralla kaikki ojanpohjat. Varsinkin fasaani lymyää usein juuri ojissa ja sen vuoksi opeta heti alkuun koira hakemaan ojat tarkasti. Kun se muutaman kerran saa fasaanin janpohjasta lentoon, alkaa luontainen mielenkiinto ojiin kasvaa. Jos kyseessä
on vanhanajan avo-ojin ojitettu pelto, pyri haettamaan koirallasi vähintään yksi sarka ja sitä reunustavat ojat samalla kertaa. Peltosarka ei ole leveydeltään kuin sen kolmisenkymmentä metriä, joten kokenut peltohakija hakee ohjaajan sopivasti myötäillessä kolme ojaa ja kaksi sarkaa hakukuvionsa alueena. Tällöin pääset vielä hyvin ampumaan lentoon nousevan fasaanin, vaikka se lähtisi reunimmaisista ojista. Tämäkin vaatii oman harjoittelunsa, luonnostaan harva koira osaa sen näin hoitaa.
Vesilinnustus on sitten taas oma maailmansa. Vesiolosuhteissa metsästys tapahtuu yleensä kahlaten, niin ohjaajalla kuin koirallakin. Koira tosin joutuu melko nopeasti myös uimasilleen. Koiralle maasto on monin kerroin raskaampaa kuin kuivalla maalla tapahtuva haku. Pidä siis alkuun hakuosuudet suhteellisen lyhyinä, että saat koiran motivaation pysymään korkeana. Vaadi
alusta alkaen samanlaista hakua kuin kuivalla maalla. Eteneminen tosin on huomattavasti hitaampaa ja sinun on tämä huomioitava omassa liikkumisessasi. Monesti vesilintujahti on haavakon metsästämistä. Kun huomaat koirasi jäljittävän haavakkoa, anna sen työskennellä kaikessa rauhassa. Tässä ei hakukuviolla ole merkitystä. Koira menee sinne, minne nenä tai oikeammin haavakko vie. Pysy mukana, että pääset ratkaisevalla hetkellä ampumaan sen tärkeän laukauksen. Monesti haavakko pyrähtää rantalepikosta tai kaislikosta avoveteen muutaman metrin pyrähdyksen ja jos et tähän ehdi tai voi ampua lintu sukeltaa lähes aina. Aivan sama, onko kyseessä heinäsorsa tai telkkä. Tässä jälleen punnitaan koirasi peruskoulutuksen taso. Jos se jää linnun pyrähtäessä heti itse paikalleen, on sinulla paljon paremmat mahdollisuudet ampua haavakko ennen sen sukeltamista. Sen jälkeen haavakon reppuun saaminen on monesti todella kovan työn takana. Rantakaislikossa tai harvahkossa ruovikossa lintu pääsee sukeltamaan aina uudelleen, eikä koiran tehtävä linnun seuraamisessa ole helppo, se on toisinaan jopa mahdotonta. Koiran tapa liikkua vedessä on yksi varsin oleellinen osa hyvää vesilintukoiraa. Mitä enemmän koira aiheuttaa hakiessaan ääntä, sen huonommin yleensä päästään lintutilanteisiin. Opeta koira uimaan hyvin ja mahdollisimman äänettömästi. Samoin, vie koira tarpeeksi syvään veteen heti kun se on mahdollista niin, että se joutuu uimaan. Kahluusyvyinen vesi on se alue, missä aiheutetaan eniten turhaa meteliä, joten vältä sitä jos mahdollista. Itse kuljen sellaisessa paikassa mieluummin kuivalla rannalla ja vain koira vedessä, jolloin meteli puolittuu ja itse kuulen etumaaston äänet paremmin. Aina näin ei kuitenkaan pääse tekemään, joten rauhallinen liikkuminen kahlatessa on tuloksellisin etenemismuoto.
Veneestä käsin metsästettäessä ohjaajan kulkeminen on yleensä äänettömämpää ja helpompaa. Samoin koiran voi ottaa aina välillä veneeseen lepäämään ja pistää se mielenkiintoisiin kaislikoihin taas uudelleen hakuun. Veneestä metsästäessäsi opeta koira nousemaan veneeseen ja poistumaan sieltä asiallisesti. Mielellään veneen perästä niin veteen meno kuin veneeseen paluukin. Kun opetat koiran ottamaan niskan taakse asetetusta kädestä tuen, koira nousee omin avuin ylös veneeseen, eikä sinun tarvitse sitä sinne niskanahasta kiskoa. Luovutuksen voit ottaa joko heti koiran tultua veneen viereen tai vasta veneeseen nousun jälkeen. Vesilinnustuksessa monet harrastavat passimetsästystä ja siihenkin koira on totutettava. Se ei ole ehkä spanielin luontaisin tapa metsästää, mutta koiran on sekin opittava. Rauhallinen paikallaan olo ääntelemättä on ehdoton edellytys mielekkään passimetsästyksen onnistumiselle. Toisille koirille tämäkin on luontaista, toiset joutuvat sen opettelemaan. Hyvää passikoiraa voi käyttää passissa myös avukseen jo lintujen lähestymistä seurattaessa. Itselläni oli tähän erittäin hyvä metsästyskumppani; se istui aina edessäni ja tähysi taakseni herkeämättä. Itse seurasin ilmatilaa edessä ja koirasta näin aina heti, jos takaa lähestyi lintuja lentäen. En tätä sille koskaan opettanut, se vain oivalsi sen jostakin.
Metsäkanalintuja metsästettäessä haku ja koiran toiminta on hyvin samanlaista kuin peltolinnuilla. Metsässä vain maasto ja sen peitteisyys tuo omat haasteensa haun etäisyydelle. Monesti koiran joutuu pitämään varsin lähellä itseään maaston näkö- ja ampumaesteiden vuoksi. Tosin metson kanssa joutuu välillä päästämään koiran riskirajoille saakka ja itsekin joutuu tällöin liikkumaan varsin ripeästi pitääkseen etäisyyden koiraan oikeana. Joskus kuitenkin näinkin on toimittava parhaan tuloksen saamiseksi. Yleensä metsäkanalinnuilla tilanteet tulevat eteen yllättävämmin ja vaativat näin metsästäjältä ehkä parempaa ampumataitoa kuin esteettömässä maastossa metsästettäessä.
Haku on se elementti, jolle metsästys pohjautuu. Riippumatta siitä, mitä ja missä metsästetään. Siksi haun opettamiseen kannattaa panostaa. Kun haku on automaattisesti oikean etäisyyden pitävää ja metsästäjän liikkeitä myötäilevää, jää metsästäjälle paremmin aikaa keskittyä omaan
tehtäväänsä, hyvään riistalaukaukseen. Kulkeminen maastossa on paljon huolettomampaa ja miellyttävämpää, kun koiran haku on kunnossa. Spanieli on yleensä varsin maavainuinen, mutta kyllä senkin hakuun tuuli vaikuttaa omalta osaltaan. Nuoren koiran kanssa pyri kulkemaan mahdollisuuksien mukaan vastatuuleen tai ainakin sivuvastaiseen. Huomioi koiran vainun käyttö ja sovita kulku maastossa sen mukaan. Itse annan koiran aina selvittää löytämänsä hajun loppuun saakka, ennen kuin palautan sen taas haluamalleni kulkusuunnalle. Näin saan hyödynnettyä koiran vainun mahdollisimman hyvin. Jos pidät jääräpäisesti kiinni omasta kulkusuunnastasi, jää osa hajuista tarkistamatta ja saatat menettää sen päivän ainoan linnun. Siksi myötäile koiran hakua järkevästi aina koiran osoittamat paikat tarkistaen. Kuten sanoin, kokemus tuo varmuutta.
YLÖSAJO
Ylösajo liittyy yleensä saumattomasti hakuun. Ohjaaja oppii näkemään koirastaan aika nopeasti, koska ylösajo on tapahtumassa. Ole aloittelevan metsästyskoiran kanssa tässä kohtaa erityisen tarkkana. Ylösajo on ehkä ristiriitaisin tilanne, mihin koira metsästyksen yhteydessä joutuu. Luonto ohjaisi koiran ponnistamaan joka solullaan karkaavan saaliin perään sen kiinni saamiseksi, mutta ohjaaja on opettanut sen pysähtymään tässä kiihkeässä tilanteessa. Voit kuvitella kuinka ristiriitainen tilanne on koiralle. Siksi alkuun, metsästäessäsi koirallasi ensimmäisiä todellisia metsästystilanteita, pidä tarkasti huolta että koira aina pysähtyy ylösajoon. Tässä vaiheessa ei saa olla tärkeintä se riistan saaminen, vaan nuorelle koiralle oikean mallin opettaminen pitää mennä kaiken edelle. Tarkkaile koiran ”kierroksia” ja ota aina tarpeen vaatiessa koira luoksesi ja rauhoita tilanne täysin. Kun nuori koira alkaa runsaan riistakannan ja useiden ylösajotilanteiden jälkeen käydä ylikierroksilla, on sinun oltava se, joka pitää päänsä kylmänä. Ota koira viereesi ja rauhoita tilanne. Näet koirasta, koska se rentoutuu eli se ei enää pälyile karkonneen riistan perään vaan istuu vieressäsi rauhassa, mielellään sinua silmiin katsoen. Tämän jälkeen lähdet liikkeelle päinvastaiseen suuntaan kuin kiihkeän tilanteen aikaan saanut riista. Malta mielesi, äläkä jatka riistan perään, vaikka se johtaisi saaliin menettämiseen. Sinun on tarkkailtava koiran reagointia ja toimittava sen mukaan näissä ensimmäisissä riistakosketuksissa, jos aiot saada hyvin käsissä pysyvän koiran.
Yleensä vesiolosuhteissa koiran hallinnassa pitäminen on helpointa. Siellä terve lintu harvoin päästää koiraa aivan lähelleen vaan ylösajo tapahtuu usein kymmenestä metristä, ellei kauempaakin. Samoin vedessä perään pyrkiminen on huomattavasti hitaampaa kuin maalla ja tämäkin auttaa koiran hallinnassa. Huom! Haavakon sattuessa eteen, kääntyy tilanne päinvastaiseksi! Mieti siis tarkkaan, missä aloitat metsästämisen, maalla vai vedessä. Kummassakin maastossa on omat hyvät ja huonot puolensa. Hankalin tilanne ylösajon yhteydessä pysähtymiseen tulee koiralle maalla, kun sen jaloista ponkaisee rusakko matkaan. Riista on tässä monesti aivan koiran edessä, muutamassa metrissä. Se lähtee juosten maata myöden ja on avoimen maaston vuoksi koko ajan koiran näkösällä. Tässä testataan peruskoulutuksen taso todellisuudessa. Kun koirasi pysähtyy tässäkin hyvin ja jää rauhassa seuraamaan pakenevaa jänistä, on sinulla käsissäsi oiva metsästyskoira. Itse aloitan nämä todelliset metsästystilanteiden hakemiset peltomaastoissa. Siellä näkyvyys on hyvä ja monesti pystyt ennakoimaan tilanteet ja ohjailemaan kulkua helpoiten. Kun riistatilanteeseen päästään, on jatko siellä helpointa. Kun koira toimii täysin halutulla tavalla, on riistan pudottaminen yleensä vielä mahdollista pienen harkinnankin jälkeen. Metsässä tilanteet ovat nopeampia, ne tulevat yllättävämpinä ja ampuma aikaa ei ole kuin silmänräpäys. Vesiolosuhteissa taas koiran väärään tekemiseen puuttuminen on hankalampaa, joskus jopa mahdotonta. Siksi aloitan pelloilla. Kukin tekee tässä oman valintansa mukaan, oikeaa tai väärää tapaa tuskin on.
Alkuun olisi hyvä, jos saisit näihin ensimmäisiin retkiin mukaasi ampujan. Silloin pystyt keskittymään täysin koiraasi ja linnun pudottaminen jää muiden vastuulle. Kun olet ohjeistanut ampujan oikein, on sinulla parhaat edellytykset onnistuneiden ylösajotilanteiden saamiseen ja niistä tulokselliseen pudottamiseen. Ampuja ampuu vasta sinun luvallasi ja sinä pääset puuttumaan tilanteeseen heti, jos koira aikoo linnun pudotessa karata paukkunoutoon. Älä koskaan anna nuoren, aloittelevan koiran noutaa ensimmäisiä pudotettuja lintuja. Haet ne itse pois koiran odottaessa rauhassa ylösajopaikalla. Kun koira alkaa pysyä rauhassa paikallaan pudotuksen jälkeen, voit päästää sen noutamaan. Lähetä ensimmäisiin noutoihin sellaiselle linnulle, joka ei ole koiran näkyvissä, koska sellainen todennäköisesti kiihottaa koiran mieltä vähemmän ja koira joutuu käyttämään myös nenäänsä noudon onnistumiseen. Samoin voit kutsua koiran paikaltaan luoksesi pudotuksen jälkeen ja antaa noutoluvan vasta sitten, kun koira istuu rauhassa vieressäsi. Tällä pyrit iskostamaan sen koiran päähän tosiasian, ettei noutoon pääse koskaan kuin isännän luvalla. Samoin se, että koiran ei anneta noutaa kaikkea pudotettua riistaa, kehittää koiran tarkkaavaisuutta ja opettaa sen kuuntelemaan ohjaajaa.
Muista: alkuun ylösajotilanteisiin tarkasti harkiten ja pudotukset vasta sitten, kun koira toimii tilanteessa täysin oikein. Ei noutoja alkuun eikä montaa pudotusta peräkkäin. Sinä voit aina valita ne tilanteet, joista riista otetaan talteen. Kaikkea ei pidä ampua.
NOUTO
Noutoon sisältyy käytännössä hyvinkin monenlaisia asioita. Koira saa lähteä noutoon vasta sinulta luvan saatuaan, sen on löydettävä noudettava riista ja sen jälkeen sen on tuotava riista turhia pudottelematta sinulle käteen. Kun tässä puhun noudosta, tarkoitan kaikkea sitä, mitä tapahtuu siitä hetkestä alkaen, kun annat ylösajon jälkeen pysähtyneen koiran lähteä riistan noutoon, siihen hetkeen saakka, kun riista on sinulla kädessä. Usein nouto hoituu helposti ja sinun tarvitsee vain antaa noutolupa ja kiittää riistan luovuttamisesta. Mutta aina kaikki ei mene niin helposti, variaatioita on rajattomasti. Yleensä ongelmia alkaa esiintyä, jos ammuttu riista jää haavakoksi. Tällöin se ei löydykään siitä, mihin se putosi. Samoin maasto ja pudotuksen tausta voi hankaloittaa koiran markkeerausta. Vedessä uiva koira harvoin on parhaassa mahdollisessa asemassa markkeeratakseen pudotusta. Suunta on yleensä helppo, mutta etäisyys vaikea. Kokeile itse joskus katsoa vedenpinnasta kaislikkoa, jonka taustalla siintää rantalepikko. Kuinka helpolta tuntuisi sanoa, mille etäisyydelle kaislikkoon lintu putosi? Näistä ongelmista johtuen sinun pitää pystyä auttamaan koiraa riistan löytämisessä. Sen teet ohjaamalla. Aikaisemmin on puhuttu pääasiassa koiran noutamaan opettamisesta ja markkeeraamisesta, nyt keskitytään enemmän ohjausten opettamiseen.
Perusasioiden on oltava hallussa, ennen kuin ohjauksia aletaan todenteolla harjoitella. Itse noutaminen on jo rutiinia, samoin markkeeraukset sujuvat pääsääntöisesti hyvin aina kolmoismarkkeeraukseen saakka. Irtoamisen ja ohjaamisen perusteita on jo käyty läpi ja koira on nämä perusteet omaksunut. Nyt nämä asiat pitää saada käytännössä toimimaan metsästyksen yhteydessä. Riista elävänä olentona tuo jo sinällään ison muutoksen dameilla tehtyihin harjoituksiin. Samoin maastot ovat usein metsästyksen yhteydessä epäedullisia ohjausten toteuttamiselle. Enää ei aina löydy apua tuovaa linjaa koiralle. Koiran on osattava ohjauskäskyt, että sitä yleensä voidaan maastossa ohjata. Sen on osattava lähteä aina oikeaan suuntaan ja sen on kaukaakin kuunneltava annettuja pilli-merkkejä.
Itse aloitan ohjaukset tarvittaessa helpoista tehtävistä. En tässä vaiheessa koskaan ohjaa koiraa, ellen ole varma, että maastossa tosiaan on jotain noudettavaa. Kokemattoman koiran kanssa
ohjaat alkuun vain helppoihin, varmasti onnistuviin paikkoihin. Haavakot jäävät tällöin heti pois laskuista. Haavakon kohdalla on muutenkin isommat riskit nuoren koiran noudoissa eikä sille pitäisi koskaan tarjota haavoittunutta lintua ensimmäiseksi noutokohteeksi. Kuten tuossa ylösajosta puhuttaessa jo totesin, ensimmäiset noudot tehdään aina varmasti kuolleilla linnuilla ja mielellään peitteisestä maastosta. Ensimmäisiä ohjattuja noutoja voit tehdä helpossa maastossa, johon on pudotettu jo mahdollisesti useampi lintu koiran näkemättä. Tätä on ollut hyvä opetella jo treenimaastoissa viemällä hakuruutuun useampia lintuja ja ohjaamalla siellä koira tietylle linnulle. Kun maastossa on useampia noutokohteita, on onnistuminen varmempaa, vaikka ohjaus ei aivan nappiin menisikään. Tärkeää näissä ensimmäisissä ohjauksissa on se, että koira aina löytää ohjauksen perusteella riistaa. Näin sen itseluottamus ja luottamus ohjaajan taitoihin kasvaa, mikä on jatkossa ohjausten onnistumiselle ensiarvoisen tärkeää. Harjoitellessasi ohjauksia pidät aina huolen, että noudettavia on ohjattavalla alueella niin paljon, että koiralla on jotain tuotavaa sinulle.
Kun metsästyksessä tulee sitten se ensimmäinen paikka, että koira ei ole pudotusta markkeerannut, toimin seuraavasti. Otan koiran viereeni ja siirryn tuulen suhteen mahdollisimman hyvään paikkaan pudotukseen nähden, jos se vain suinkin onnistuu. Lähetän koiran noutoon osoittamalla suunnan. Koira lähtee yleensä osoitettuun suuntaan, mutta kun se ei tiedä mitä sieltä pitäisi etsiä, sen kulku muuttuu aika nopeasti hauksi. Tässä vaiheessa vihellän koiran istumaan. Jos se ei ole enää linjalla, ohjaan sen linjalle sivusuuntaisella ohjauksella, joko oikealle tai vasemmalle. Linjalle palautuksen jälkeen vihellän koiran taas paikalleen ja siitä taakse. Kun käskyt on opittu oikein, koira pyörähtää ympäri ja jatkaa etenemistä minusta poispäin. Se saattaa vielä muuttaa kulkunsa hauksi, mutta tällöin edellinen toistuu. Kun koira pitää annetun linjan, tulee se pudotuksen kohdalle. Pyrin ennakoimaan pudotuspaikan niin, että koira tulee linnulle tuulen alta. Jos koira meinaa mennä väärältä puolelta ohi, ohjaan sivusuunnassa tuulen alapuolelle. Näin koiralle annetaan mahdollisuus löytää se pudotettu riista vainullaan, eikä ohjauksen tarvitse osua aivan kohdalle. Kun koira löytää pudotuksen, muista kehua ensimmäisillä kerroilla vuolaasti. Siitä normaali palautus ja koiran palkitseminen. Alkuun otan ohjauksilla riistan talteen vain helpoista paikoista. Jos metsästyksessä tulee sellainen tilanne, että tehtävä on mielestäni kokemattomalle koiralle liian vaikea, en lähetä sitä koskaan ohjauksella noutoon. Sitä varten minulla on kokeneempia koiria. Ellei sellaista koiraa ole, on keksittävä jokin muu keino, esim. linnun etsiminen haulla. Älä tee sitä virhettä, että lähetät nuoren koiran liian vaikeaan paikkaan ja se epäonnistuu tehtävässä. Useampi tällainen suoritus ja sinulla on koira, joka ei usko sinun ohjuksiisi. Voin kertoa tästä omakohtaisen kokemuksen. Ohjasin uimasillaan olevaa koiraa ja koira tottelikin yllättävän hyvin. En kuitenkaan heittänyt koiralle mitään noudettavaa, vaan halusin vain opettaa sille ohjausta. Aikani kun olin tätä tehnyt, alkoi koira luistaa käskyistä. Lisäsin siinä vaiheessa mukaan kiven, jolla olin markkeeraavinani paikkaa, minne koiran piti ohjautua. Edelleenkään koiralle ei ollut vedessä mitään noudettavaa eli se ei koskaan saanut palkkaa tekemästään työstä. Arvaatte varmaan, kuinka siinä loppujen lopuksi kävi. Koira ei aikuisena korvaansa lotkauttanut minun ohjauksilleni. Nyt jälkeenpäin ajateltuna ei voi kuin ihmetellä mitä kaikkea sitä on tullut tehtyäkin!
Periaate ohjaamisessa on kaikissa olosuhteissa sama. Koira linjalle, poikkeamat korjataan sivusuuntaisilla ohjauksilla ja koiran annetaan edetä linjaa myöden noudolle saakka. Yksinkertaista, kun koira on omaksunut muutaman tärkeän käskyn. Kuten aikaisemmissa osissa oli puhetta, minä opetan käskyt ”Taakse” ja sivusuunnassa vain kädellä suunta ja ”Jatka”. Näin käskysanoja on mahdollisimman vähän ja ohjaaminen yksinkertaista. Yleensä ohjaukseen lähetyskin tapahtuu vielä koiran työskennellessä etumaastossa, jolloin muita käskyjä ei tarvita. Eli normaalissa noutotilanteessa koira saa luvan noutaa, lähtee matkaan ja hyvin markkeeranneena löytää linnun melko nopeasti. Tässä ei kannata puuttua koiran tekemiseen eli mennä ohjaamaan,
vaikka se vähän joutuisikin etsimään pudotuspaikalla. Ohjaamaan joudut silloin, kun koira ei markkeeraa. Eli se on joko ylösajanut linnun niin peitteisessä maastossa, ettei se näe pudotusta tai lintu on pudotettu ylilennosta koiran työskennellessä kaislikossa. Tällöin ohjaat koiran pudotuslinjalle ja lähetät sen siitä taakse. Tarvittaessa korjaukset linjan sivuun eksymisestä ja taas taakse, kunnes koira on pudotuspaikalla. Siitä eteenpäin koiran on suoriuduttava itse. Jos lintu on päässyt siirtymään pudotuspaikalta, on koiran kyettävä se jäljittämään näin tuoreella hajujäljellä. Ohjaaminen koiran saavuttua pudotuspaikalle on turhaa, jos et näe missä lintu on. Jos koira ei riistaa pysty löytämään, niin ei se onnistu sinun ohjeillasikaan. Sekoitat vain koiran työskentelyn omilla käskyilläsi.
Nouto on sellainen asia, joka yleensä on sisäänrakennettuna jokaiselle koiralle jo syntymässä. Harva koiranpentu ei kantele tavaroita tai leiki pentuesiskojen kanssa esineitä retuuttaen. Jos myöhemmin esiintyy ongelmia noudon kanssa, on se yleensä ohjaajan vaikutusta. Itse en noutamaan opetetun koiran kanssa harjoittele noutoja juuri ollenkaan metsästyksen lisäksi. Saatan tehdä metsästyskauden ulkopuolella muutaman kerran noutoharjoituksen, joka on mahdollisimman vaikea koiralle. Eli ns. perusnoutoja en tee enää koskaan metsästyskoulutuksen saaneelle koiralle. Kun pistän koiran noutamaan harjoitusmielessä, vien noudettavat todella kauas tai teen vaikean kolmoismarkkeerauksen. Tällöin koiran on istuttava paikallaan noudettavia vietäessä, sillä heittoetäisyys ei tässä vaiheessa enää riitä. Noudettavien on oltava vähintään neljänkymmenen metrin päässä, mieluummin kauempana. Yksi markkeerattavista voi olla suhteellisen helpossa paikassa, mutta kaksi muuta viedään tarpeeksi hankalaan paikkaan; tiheikköön, ojan toiselle puolelle, tuulen alle tai muuten normaalia hankalampaan paikkaan. Muista näissä kuitenkin, että teet sellaisen harjoituksen, josta koiralla on mahdollisuudet selviytyä. Ei mahdotonta tehtävää tässäkään. Jos tällaisessa tehtävässä koiralta alkaa kuitenkin keinot loppua eikä se enää oikein tiedä mihin suuntaan lähteä, autan omalla liikkumisella löytämisessä tai viimeisenä keinona heitän vaivihkaa uuden noudettavan helpompaan paikkaan. Harjoituksen on aina päätyttävä onnistumiseen!
Sama asia pätee ohjauksissa. Kun koira tottelee ohjauksia hyvin, pidennän etäisyyttä pikku hiljaa niin, että koira ohjautuu vielä sataan metriin haluttuun paikkaan. Tässäkin paikan vaihtelut ja erilaisten noudettavien vienti maastoon tuo vaihtelua ja pitää koiran motivaation parempana. Älä tee näitä pitkiä ohjauksia kuin yksi onnistunut kerrallaan. Muutenkin panosta enemmän koiran nenän käyttöön, kuin ohjaajalta neuvojen kyselemiseen. Tarkoitan tällä sitä, että mieluummin vaikeita markkeerauksia kuin vaikeita ohjauksia. Yleensä pudotettu riista on noudettavissa ilman ohjauksia, kunhan koira käyttää nenäänsä. Yksi keino vaikeuttaa ohjattua noutoa on pistää koira hakemaan pentudamia sadan metrin päästä. Pienen koon takia pentudami on vaikea löytää, eivätkä kaikki koirat osaa isoon damiin tottuneina sitä edes etsiä. Ohjaukset aina ensin maalla kuntoon, ennen kuin viet ohjaustehtävän vesiolosuhteisiin. Vesi hidastaa koiran liikkumista ja se tuntuu pitävän tästä syystä etäisyyksiä huomattavasti vastaavia maaetäisyyksiä pidempinä. Varsinkin vilkkaalla koiralla tämä korostuu. Se ei malta keskittyä hidaskulkuisessa maastossa riittävästi, vaan unohtaa kohteen. Kun pitkät ohjaukset toimivat maalla, niin sitten sama vedessä ja kestoltaan samanmittaisina. Matka on tällöin vedessä selvästi lyhyempi. Edistymisen myötä matkaa voi pidentää. Kun koira alkaa selvittää helpot ohjaukset, pitää vaatimustasoa nostaa metsästyksessäkin niin, että jatkossa kaikkiin ohjausta vaativiin paikkoihin voit koiran lähettää.
Muista: Noutoharjoituksissa käytä mahdollisimman monenkokoisia ja monenpainoisia noudettavia. Samoin vaihtele maastoja mahdollisimman usein, jolloin koira tottuu etsimään vaihtelevissa olosuhteissa ja maastoissa. Päätä harjoitus aina onnistumiseen eli varaa noutoesineitä niin paljon, että lähetettyäsi koiran noutoon se aina löytää jotain. Damit voivat painaa 500g…2kg ja mukana
pitää noutokoulutuksen edistyessä olla myös yhä enemmän riistaa, niin lintuja kuin kanejakin. Noutojen ja ohjausten harjoittelussa vain mielikuvitus on rajana. Variaatioita löytyy satoja ja taas satoja, siksi en tässä yritäkään selittää asiaa tyhjentävästi.
LOPUKSI
Tässä jutussa on käsitelty spanielin kouluttamista metsästyskoiraksi luovutusikäisestä aina tuonne kahteen, kahteen ja puoleen vuoteen saakka. Tämänkään jälkeen kaikki asiat eivät vielä ole halutulla tasolla ja niiden kanssa on jatkossakin tehtävä töitä. Koira oppii lähes koko elämänsä ajan, mutta näiden käsiteltyjen asioiden oppimisen jälkeen koiralla pystytään jo hyvin metsästämään. Monesti se ensimmäinen varsinainen metsästyssyksy ei ole nuoren koiran kanssa se vaikein. Koira on tässä vaiheessa vielä varsin nuori, puolentoista, kahden vuoden ikäinen. Sen itseluottamus ei ole vielä huipussaan, vaan se monesti vielä tukeutuu isäntään uusissa ja oudoissa tilanteissa. Yleensä toinen metsästyskausi on monelle koiralle haasteellisin. Se on kasvanut myös henkisesti aikuiseksi ja sille on jo pudotettu riistaa, joten se tietää miksi siellä maastossa haulikon kanssa kuljetaan. Tämän vuoksi se on selvästi itsevarmempi ja sen kautta pyrkimys omiin ratkaisuihin korostuu toisena metsästyssyksynä. Pidä koirasi tässä vaiheessa tarkasti hallinnassasi, niin jatko tulee olemaan sitten jo helpompaa.
Oma tapani kouluttaa koiraa perustuu sen oppimiskausien hyväksikäytölle. Mitä nuorempana saat sen omaksumaan halutut toimintamallit, sen varmemmin ne koiran mieleen jäävät. En oikeastaan opeta koiralle mitään, mikä ei liity metsästykseen. Siksi itse pyrin viemään pennun mahdollisimman nuorena maastoon ja tilanteisiin. Heti, kun sen tottelevaisuus antaa myöden. Olen omille koirilleni pudottanut riistaa jo seitsemän kuukauden ikäiselle pennulle ja ottanut ylösajoja rusakolla ja fasaanilla nelikuisen pennun kanssa. En sano, että tähän pitäisi pyrkiä, mutta varsin nuorina ne jo pystyvät moneen asiaan kunhan niille tarjotaan siihen tilaisuus. Etene aina kuitenkin koiran kehityksen mukaan. Omasta mielestäni metsästyskoira tehdään sen ensimmäisten elinkuukausien aikana, seitsemän viikon ja puolen vuoden välissä. Tänä ajanjaksona koiralle luodaan se perusta, jolle kaikki muu koulutus perustuu. Siksi panosta pennun ensi kuukausiin tosissasi.
En ole pyrkinyt selvittämään eri osa-alueita tyhjentävästi, koska sellainen on täysin mahdotonta. Kuitenkin toivon, että aloittelevalle spanielimetsästäjälle olisi tästä juttusarjasta jotakin hyötyä. Koulutustapoja on lähes yhtä monta kuin on kouluttajiakin. Päämäärä on kuitenkin kaikilla sama. Haulikon tehollisen metsästysetäisyyden sisällä tapahtuva vilkas haku, joka johtaa riistan löytämiseen ja sen ylösajamiseen. Ylösajon jälkeen koira jää paikalleen ja vasta luvan saatuaan koira noutaa saaliin, niin maalta kuin vedestäkin, ohjaajalleen käteen. Uskoakseni kaikki spanielimetsästäjät pyrkivät tähän päämäärään. Jos olet löytänyt tästä jutusta sen punaisen langan, millä tähän pyritään, niin silloin tämä kannatti kirjoittaa.
Hyvää jatkoa koirasi kanssa ja kuumia piippuja.
-Mauri Koivuporras-